NIET ALS BALLENVANGER EN NIET ALS MENS

bakkiegomesHeurelho da Silva Gomes was een held in Eindhoven en omstreken. Hij dompelde de PSV-aanhang dan ook in diepe rouw door De Herdgang in te ruilen voor White Hart Lane. Voor Tottenham Hotspur, de Londense club met oneindig veel meer traditie dan palmares. Gomes had daarvoor hoog spel gespeeld met Jantje Reker en de lat zó hoog gelegd dat hij er zelf niet meer bovenuit kwam. Met zijn lengte wil dat  wat zeggen.

Nu de resultaten bij PSV te wensen overlaten en ook opvolger Isaksson geen al te betrouwbare indruk maakt, heeft men in deze stad wellicht heimwee naar Gomes. Wie de Premier League echter een beetje volgt, weet dat Heurelho zo’n beetje de risée van dit seizoen is. Hij wisselt fabuleuze reddingen af met lach– zelfs meelijwekkende flaters. Zijn uitstraling is ineengeschrompeld als een uitgedroogd mannelijk geslacht; in zijn ogen strijden doffe wanhoop en zilte tranen om voorrang.

O Goleiro Grande is nooit mijn favoriet geweest. Niet als ballenvanger en niet als mens. Zijn grappen en grollen ogen sympathiek, maar wanneer spelers gaan roepen dat ze de club als hun familie beschouwen, krijgt Mazuro spontaan braakneigingen. Bovendien is Gomes welbeschouwd geen goede keeper. Hij is simpelweg te Braziliaans voor een goalie; het type dat zijn eigen reddingen initieert, stimuleert en regisseert. Hij veroorzaakt eerst onrust of neemt een verkeerde beslissing om daarna spectaculaire ‘reddingen’ te kunnen verrichten. Hij komt als hij moet wegblijven en vice versa.

Daarom alleen al vrees ik dat ie nog ooit bij PSV terugkeert. En dan krijgt Heurelho, ter verwelkoming op De Herdgang, gewoon een plastic bekertje koffie van de dan regerende Jan Reker aangereikt.

Een Reactie op “NIET ALS BALLENVANGER EN NIET ALS MENS

  1. Pingback: MAGIC OF THE DAY « VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s