HET VRAAGSTUK VAN DE FLEGMATIEKE VOETBALLER

vandalePak ‘m beet een half jaar geleden bespraken wij reeds een groot voetbalvraagstuk. Dat van de ‘vadsige voetballer’. Immers, wij vroegen ons af hoe het mogelijk is dat jongemannen die minstens 6 keer per week trainen en eens per week spelen, een buikje of speknek ontwikkelen. Onze voorzichtige conclusie was dat de duurbetaalde profs na een training of wedstrijd direct naar de FEBO renden om de zojuist verloren kilo’s te overcompenseren.

Vandaag een nieuw vraagstuk: wat is eigenlijk een flegmatieke voetballer? Flegmatiek is volgens Van Dale traag-kalm; onverstoorbaar. Zeg maar Gerald Sibon; Dirk Kuijt. Mm, dat waren nou niet direct de eerste types die wij voor ogen hadden. Gerald Sibon komt in de richting, Dimitar Berbatov lijkt ervoor in de wieg gelegd, maar Dirk Kuijt lijkt meer het tegendeel van het adjectief flegmatiek.

Onverstoorbaar, onberekenbaar, lijzig, parasiterend op een sierlijk talent. Dat zijn woorden die de lading lijken te dekken. Maar is een flegmatieke voetballer dan niet gewoon een Verdacht Vrouwelijke Voetballer? Een grillige vleugelspits die fantastisch kan voetballen, maar toch vaak op de bank belandt vanwege gering rendement. De VVV, zo constateerden wij, is vaak links. Gaat dit ook op voor de flegmatiekert? Wellicht niet en hebben we hier het begin van een oplossing van het vraagstuk te pakken. Uw mening over deze kwestie in de comments graag!

Advertenties

29 Reacties op “HET VRAAGSTUK VAN DE FLEGMATIEKE VOETBALLER

 1. Martin Laamers, dat vond ik een flegmatieke voetballer. Het verschil met de verwijfde voetballer is dat die voortdurend gaat liggen, dat doet de flegmatieke niet. Cocu was ook wel flegmatiek. Arnold Muhren lijkt me het ultieme voorbeeld. Linksbenig is hij wel, die flegmatieke.

 2. liefhebbend voetbalhart

  Waar haalt Voetblah in hemelsnaam Dirk Kuijt vandaan mbt flegma??!!! Of het zou de onverstoorbare, achteloze wijze moeten zijn waarop hij tegen Engeland Van Persie oversloeg. Er zijn wel degelijk typisch flegmatieke voetballers. Le Tissier is hier terecht al eerder opgevoerd. Sibon is idd een prototype, maar ook Ibrahimovic mag er wezen wat dit betreft! Verdachte vrouwelijkheid is weer geheel iets anders; (schijnbare)achteloosheid en arrogantie zijn dé kenmerken van de flegmatieke voetballer.

 3. Bij mij komt meteen de naam Michael Laudrup naar boven drijven. Met zijn scherpe no-look-pass kmam hij zowel kalm als onverstoorbaar over. Echter, hij was ook totaal onberekenbaar en was in zijn periode een van ’s werelds grootste talenten.
  En voor de record: Michael was tweebenig.

 4. Richard Witschge misschien? Bryan Roy? Inderaad: linksbenig. Hmm, eens nadenken over een rechtsbenig alternatief.

 5. Garcia-Garcia wellicht, Berbatov heeft ook wel iets laconieks!

 6. beste liefhebbende voetbalhartbezitter,

  wel goed lezen! dirk kuijt werd geopperd, vanwege de term ‘onverstoorbaar’ in de van dale-definitie. mede omdat wij die definitie en specifiek het onverstoorbare element zo vreemd vonden, stellen wij nu de vraag wat flegmatiek nu wel is. immers, dirk kuijt is juist allesbehalve een flegmatieke voetballer.

 7. Enne, Le Tissier is toch niet arrogant!!

  ‘schijnbaar achteloos’ is wel een mooie…

  wie maakt een mooie definitie? sturen we die op naar het voetbalwoordenboek.

 8. liefhebbend voetbalhart

  Onverstoorbaarheid is juist hét kenmerk van flegma. Kalmte, rust, evenwichtigheid. Dan is Dirk niet de eerste die in je opkomt, alhoewel hij zeker een evenwichtige indruk maakt. Het element ‘storen’ daarentegen lijkt door Dirkie te zijn uitgevonden.
  Le Tissier bezit ontegenzeggelijk een dosis arrogantie, zonder dat dit meteen van zijn kleurloze uiterlijk valt af te lezen.
  Laudrup en Roy(?!) vind ik geen typische voorbeelden. Richard Witschge is eer arrogant dan flegmatiek. Garcia is vooral stijlvol, maar Berbatov beantwoordt volgens mij perfect aan het beeld van een flegmatieke voetballer.
  Definitie? Type spelert dat schijnbaar achteloos en onverstoorbaar zich in een bij voorkeur niet al te hoog tempo op het veld voortbeweegt. Niet zelden gezegend met een verfijnde (trap)techniek en bovengemiddeld spelinzicht. Lijkt zich ogenschijnlijk nergens druk om te maken en is nauwelijks uit zijn evenwicht te brengen. Dicht schurkend tegen, evenwel niet te verwarren met, onverschilligheid en ongemotiveerdheid.

  • Ofwel: een koele kikker die vooral in aanvallend opzicht goed kan voetballen. In jouw omschrijving is hij echter niet erg veel werk verzettend, maar ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Pipo Inzaghi zou namelijk prima in de omschrijving passen, maar is weinig flegmatiek te noemen.

 9. @liefhebbend voetbalhart als je dan van die definitie uitgaat, dan kom ik hier weer met mijn stokpaardje: Milko Djurovski.

 10. David Ginola

 11. Haris Medunjanin, de Bosnische ballerina die twintig jaar te laat is geboren. Eeuwig zonde dat hij naar Spanje moest gaan, omdat zulke voetballers “tegenwoordig niet meer kunnen.” Krijg nog steeds kippenvel van die keer dat hij bij Sparta speelde en een uittrap van de keeper van de tegenstander ineens dood op de voet legde rond de middenlijn. Maar ja, hij was er ook erg vaak “niet”.

 12. haris is wel een goeie… misschien wel het schoolvoorbeeld. overigens leert een korte ‘google’ dat het wisselvallige ook als definierend wordt gezien…

 13. Liefhebbend voetbalhart

  Nou beste Wouter, jij hebt duidelijk een volstrekt ander beeld van de flegmatieke voetballer dan ik en toch ook menige andere commentator. Medunjanin is idd een flegmaticus bij uitstek. En Philip Cocu vooral in zijn speelstijl, waartussen zo af en toe toch ook het nodige vuur en fanatisme doorschoot. Daar heb ik Haris nooit op kunnen betrappen. En Berbatov ook niet, of misschien als zijn haar(bandje) niet goed zit. Maar ik persoonlijk vind deze laatste toch het ultieme type het meest nabij. De klasserijke achteloosheid van Van Basten, maar zonder diens gif en meedogenloosheid.

 14. Veelvuldig Voetblah Volger

  Flegmatiek ben je volgens mij overal en altijd, zeg maar gerust voor het leven. Begrijp niet waar voetblah ‘wisselvalligheid’ vandaan haalt. Kan heel goed leven met Medunjanin en Berbatov. Wat te denken van Piet Keizer en Redondo? Tscheu La Ling? En is Aisatti niet een flegmaticus in spe?

 15. In het AD een stuk over Romario, wordt daarin ook genoemd als flegmatieke speler. Overigens komt Luigi Bruins hier ook voor in aanmerking. “De no-look-pass, hij beheerst die zo goed” was getekend Jan van Halst

 16. Is een flegmatieke voetballer niet meer een Romario type? Niet meevoetballend, parasiterend op zijn team om dan op het juiste moment op de juiste plaats te staan?

 17. Liefhebbend voetbalhart

  Luigi Bruins ja! Is zeker één van die flegmatieke lui(!) en doet zijn fonetisch uitgesproken (voor)naam alle eer aan. Het gestage trage, monotone tempo; het gebrek aan dynamiek, aan versnelling: dit alles kan aan de definitie worden toegevoegd.
  De Romariootjes – al is de man een fenomeen op zich – zijn toch weer van een ander slag en kaliber. Die hebben wel degelijk – spaarzaam, maar wel dodelijk effectief – hun dynamiek, explosiviteit en versnelling op z’n tijd.

 18. Beste Voetblah, hartelijk dank voor het actie nemen n.a.v. mijn oproep. Gezien de vele reacties en discussies blijkbaar ook bij andere voetballui een punt van discussie. Mijn constatering na al deze reacties: er bestaat veel onduidelijkheid, meningen lopen zeer uiteen, er bestaan totaal verschillende inzichten. Wat mij opvalt is dat er vooral veel voorbeelden genoemd worden, maar men niet tot de kern (laat staan consensus) kan komen van de definitie. Verder valt mij een enigszins passieve en misschien wel lankmoedige houding van Voetblah in de discussie op. Dit terwijl ons aller Voetblah juist pretendeert kritisch en opiniërend te zijn. Mijn dringend verzoek is om nu toch echt te gaan interveniëren en tot de kern te gaan komen. Mijn voorstel is om vanuit alle voorbeelden en rode draden tot de kern en uiteindelijk definitie te gaan komen. Inductie dus. John Linford zelf is ook maar een doodgewone jongen en vraagt jullie om hulp. Maak aan alle onduidelijkheid een einde graag. Alvast bedankt Voetblah!

  • Misschien is wel de beste definitie van een flegmatieke voetballer: de als voetballer volstrekte tegenpool van ‘doodgewone jongen’ John Linford. Die absoluut zou struikelen over woorden als consensus, interveniëren en inductie. Al leek het vaak wel alsof ie onder stroom stond.. Overigens zijn passiviteit en lankmoedigheid ook zeker des flegma’s.

 19. Pingback: DE MANNEN VAN HET WEEKEND: We kenne nie kieze « VOETBLAH

 20. Moet maar aan 1 speler denken als ik het woord flegmatiek hoor: Peter Hoekstra.

  • Welkom Roberto! Wij hebben in elk geval op De Herdgang Peter ooit ogenschijnlijk onverstoorbaar, laconiek, flegmatiek en uiterst beheerst een hoge bal tegen de zijlijn ‘dood zien leggen’. Een actie zonder weerga!
   Waar is die nou weer gebleven?! Wellicht een post waardig.

 21. Pingback: HET TYPE IBRAHIMOVIC « VOETBLAH

 22. Pingback: DE MAN VAN HET WEEKEND: Donny Gorter « VOETBLAH

 23. Vreemd dat Bergkamp hier niet wordt genoemd. In mijn ogen de verpersoonlijking van de term ‘flegmatiek’. Onpeilbaar, schijnbaar ongeïnteresseerd, beetje luiïg en kapitaliserend op zijn onversneden, oogverblindende talent.
  Peter Hoekstra moet ik ook altijd aan denken. Medunjanin inderdaad. Dugarry, een tijdje terug. Prosinecki. Mooie types.

 24. Pingback: HOE GAAT HET MET LUIGI BRUINS? |

 25. Goedemorgen ik denk dat Romario het ultieme voorbeeld is van een flegmatieke voetballer. Nog te lui om zijn broek op te heisen na het poepen laat staan trainen, maar volledig parasiterent op zijn talent een van ’s werelds grootste voetballers geworden.

 26. Aan dit lijstje van flegmatieke voetballers voeg ik iemand toe die deze status eveneens met zich mee mag dragen.
  Tom van Hyfte, aanvoerder RJC.
  Parasiteert op het talent van anderen, geen strijdlust en de zwakste schakel in het zwalkend middenveld van RJC. Een onwaardige aanvoerder die niet voorop gaat in de strijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s