WAAROM CLUBS BESTAAN #4: De Voetbalkantine

kantineDe redactie van Voetblah heeft in haar voetbalcarrière tegen heel wat clubs gevoetbald. Van AFC Ajax tot Rust Roest en van Sporting Maroc tot  FC Vinkenslag. In alle gevallen bonden wij de kicksen onder met als doel deze tegenstanders van de mat te spelen. Nooit stonden wij echter stil bij het bestaansrecht van deze clubs. Waarom werden deze clubs eigenlijk opgericht? En wat is hun historie? Een kleine zoektocht levert in de meeste gevallen mooie, ontroerende en soms zelfs spannende verhalen op. Vandaar Voetblah’s nieuwe rubriek: Waarom clubs bestaan. Deze keer geen club,  maar de plek waar iedereen bondscoach is en een biertje drinkt: De Voetbalkantine.

Laten we maar met deur in huis vallen: DE VOETBALKANTINE WORDT IN HAAR BESTAAN BEDREIGD! In het profvoetbal is de voetbalkantine al langer een uitstervend ras. Belangrijke verantwoordelijken in deze zijn de spelers- en supportershomes. Maar ook bij de amateurs wordt langzamerhand de situatie nijpend. Steeds vaker wordt ons namelijk de keuze voorgeschoteld tussen een business-  of sponsorhome en de voetbalkantine. En dan hebben we het nog niet eens over de clubs die het wagen hun kantine een clubhuis of -godbetert! – een sociëteit te noemen.

De voetbalkantine is een begrip en moet vooral een begrip blijven. Het is de plek bij uitstek waar iedereen gelijk is en over voetbal mag ouwehoeren. Onder het genot van een gele cilinder en een broodje bal welteverstaan. De eerlijkheid gebiedt overigens te zeggen dat het clubhuis de voorloper is van de kantine. Vroeger was er namelijk geen mogelijkheid om een biertje te drinken op het sportpark. Daarom week men uit naar de plaatselijke kroeg die men vervolgens het clubhuis noemde. Later ontstond de voetbalkantine zoals wij die nu kennen. Het clubhuis was ook – en is tegenwoordig nog steeds – de kantine van tennis-, golf- en hockeyverenigingen en een incidentele, pretentieuze voetbalclub. En daar smaakt alles toch wat minder. Geef ons dan maar de kantine. Want die is Voetblah-proof.

Ps. Er bestaat een site waar de voetbalkantine gewaardeerd kan worden middels een recensie; check http://www.voetbalkantines.nl en geef uw mening!

Advertenties

5 Reacties op “WAAROM CLUBS BESTAAN #4: De Voetbalkantine

 1. Leuk dat voetblah opkomt voor onze toko (sorry) en beroepsgroep. En die Altijd Foute Club: zelfs een kort advertentietekstje is nog niet goed (genoeg). GerenomMeerd, maar nog geen fatsoenlijk Nederlands geleerd!

 2. Natuurlijk is de kantine van de voetbalclub belangrijk.
  En daarbij de beheerder.
  De kantine is het sociale bindmiddel en de supporters kunnen daar eindeloos ouwehoeren over hun cluppie en de randverschijnselen.
  Natuurlijkj komt uit de kantine een groot deel van de poen om de club te financieren.
  zonder kantine geen clup.
  En laten we wel wezen Hein |Meurs…. hoe vaak zat je daar zelf en moest zelfs de deur sluiten.
  Er zijn zelfs mensen die daar hun eigen plek aan de bar hebben.
  Daar durft een ander niet te zitten.
  Denk maar aan Rood-Wit Veldhoven dat echt een heel mooie en gezellige kantine heeft.
  Uit onderzoek bleek dat Bart Bazelmans nog steeds de beste bezoeker was en is.
  Deze lijn trok hij door bij clublokaal De Sportvriend.
  Zit hem waarschijnlijk in de naam Bazelmans denk ik.

  • Eindeloos ouwehoeren.. Inderdaad Toon, je zegt het zelf. Jij hebt hiervoor zelfs de kantine niet nodig, zoals we hier kunnen lezen.. En wil je niet teveel namen noemen, want ze lezen allemaal mee..
   Maar wel blijven reageren jongen!

 3. Pingback: DE TOPKLASSE: WIE GAAT ER DEGRADEREN OP ZONDAG? |

 4. Pingback: EEN PISTOLET CROQUET OP EEN BEDJE VAN VELDSLA |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s