COME BACK

Wie op enig niveau een lange voetbalcarrière beoogt, richte zich op de backpositie. Thans  vleugelverdediger om de functie welwillender in de markt te zetten, maar de vertrouwde naam is weer eens bezig aan een comeback. En terecht. Want back ben je voor het leven. Geen place to be, maar eenmaal back is er geen weg meer terug. En als je, gelijk Urby en Royston, even vooruit bent geschoven, beland je vervolgens toch weer op die vermaledijde positie. Ooit bezwoer je er nooit meer te willen spelen, maar dan  kun je jezelf altijd nog wijs(laten)maken dat dáár je kans op een comeback in Oranje het grootst is.

Ofschoon eeuwige voetballers als Cafu, Panucci en – een rechtsback?…, geef me maar een Cijntje – het tegendeel lijken te bewijzen, heeft toch vooral de linksback een vaste plek. Schoolvoorbeeld? Purrel Fränkel! Nog nooit op een verrassende actie kunnen betrappen. Bij Purrel staat geen maat op obligaat. Een  lopende band is nog enerverender. Geen wonder dat deze voetballende tuinkabouter zijn troosteloze bestaan trachtte te verlevendigen op een ander soort grass. Jeroen Heubach heel lang, tot voor kort. Mark Looms, Mtiliga, Marcel de Jong: noem ze maar op. Wissel ze voor elkaar in en niemand merkt het verschil .

En toch zijn het vaak publiekslievelingen. Want je kunt bouwen op hun dodelijke degelijkheid. Toch: waarom tobt menige topclub dan op die positie? Heeft Oranje al sinds Voetblah-heugenis een linksbackprobleem? Omdat, geachte lezer, er met name in Nederland geen backs worden opgeleid.  In een back investeer je niet, die pluk je uit het mandje gemankeerde aanvallers en middenvelders. Of je haalt een clown als Popov uit het Oostblok. Roberto Carlos bewees dat een goede linksback goud waard is. Vandaar onze hartenkreet: opwaardeer die linkerstek en don’t come back!

Ps 1. Eerlijk gezegd is Roberto Carlos niet zo’n goed voorbeeld. Was meer aanvaller, want verdedigend kwetsbaar. Hoefde alleen nauwelijks te verdedigen in zijn glorietijd omdat de rechterflankspeler achter hem aan moest lopen.

Ps 2. Hoe, Mikki, matcht Mtiliga met Málaga?

Advertenties

6 Reacties op “COME BACK

 1. is voetblah soms vergeten dat we met Gio van Bronckhorst een linksback van wereldformaat hadden/hebben? Denk eens terug aan het EK van vorig jaar; denk eens aan zijn CL winst van 3 jaar terug? De aanvoerder van het nieuwe Feyenoord. Degelijk, nooit geblesseerd en altijd monter.

  Kortom, daar ligt het niet aan!

  Eerder vraag ik me af of de versleten Ooijer, de toch wat lichte Van der Wiel en de net-niet-goed-genoege Matthijssen voor vervanging in aanmerking komen.

  Vlaar zit er dus dichterbij dan Pieters.

  • Gio is nu juist exemplarisch voor ons betoog (want verdedigend kwetsbaar), platjefan. Net zoals zijn compaan destijds ter rechterzijde Boulahrouz, die daarbij opbouwend ook nog eens een drama was. In een team als Barcelona is dat meestentijds niet doorslaggevend. Dat we verdedigend centraal ook niet op wereldniveau zitten, mag een feit zijn, maar is in deze context niet relevant.
   De laatste backs van internationale klasse waren Krol (later ook libero met allure) en Suurbier. En dat is bijna 40! jaar geleden. En dan was Krol ook nog eens rechtsbenig als linksback!

 2. Joop Gall, Maarten de Jong: cultvoetballers.
  Trouwens: ben vóór het schrappen van de naam Van Bronckhorst als vaste linksback van Oranje. De man is uitgerangeerd (en ja: respect voor die ene actie op het EK). Maar wie moet ‘m vervangen? Of misschien met een ‘open verdedigingsvleugel’ spelen?

 3. Youssef El-Akchaoui, onze held Sjaak Polak en niet te vergeten Ruud Heus.
  Allemaal backs met een bijzondere kwaliteit: het nemen van een penalty. Gezien de historie zou het Nederlands elftal er dan ook goed aan doen extra backs mee te nemen naar Zuid-Afrika!

 4. Purrel is een enorme koning, helaas is onze fansite nu even uit de lucht. Toch is Purrel een pareltje uit de Nederlandse (Osdorpse) voetbalschool. Een verdediger die zijn mannetje staat en zo nu en dan een geniale aanvallende impuls heeft. Gisteren was het toch weer die dekselse Purrel die Dordt de das om deed. Enfin, het Purrel Frankel fantopic met wat sterke punten van Purrel http://forum.fok.nl/topic/997896

  Owja, Purrel is trouwens donderdag jarig. Alweer 33, maar toch nog een groot talent!

 5. Pingback: D’RAN NU HET NOG KAN! |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s