WAAR ZIJN DE ECHTE DOELMANNEN GEBLEVEN?

Deze post heeft als doel te achterhalen waar de echte mannen zijn gebleven?! Het wemelt van de plakplaatjes, Simsonische kapsels, korte mouwtjes en stoere baardgroei. Een sarrend saai ballenvangend exemplaar is tegenwoordig al evenzo zeldzaam als een kopduel zonder elleboog. Types als Romero slaan eerder de hand aan zichzelf dan aan de bal. Voetblah moest hieraan denken toen Vitesse-doelman tevens Oranjecliniclown, Piet Velthuizen, vroegtijdig afzwaaide. Dát nog wel! De toch altijd al wat potsierlijke Piet was allesbehalve zachtzinnig in aanraking gekomen met Jan Vertonghen. Werd ogenschijnlijk weer opgelapt, maar liet zich even later toch vervangen.

Wij zagen Frans Körver, Piet Schrijvers en Joop Hiele al meewarig hoofdschuddend voor de buis zitten. “Wat een watje”, heeft De Beer Van De Meer naar verluidt uitgeroepen. Frans, bolle Piet en Jopie zijn of waren, althans voorzover wij weten, tatoeage-vrij en langmouwig. Zoals het hoort. En de enige frivoliteit die Het Lek Van PEC(Zwolle) zich qua coiffure ooit permitteerde was een, dat weer wel, pervers permanentje. Maar wars zijnde van uiterlijk vertoon, etaleerden zij immer strijd en onverzettelijkheid. En een onvermijdelijke, maar ook doelbewuste botsing viel veelal in het nadeel uit van de opponent.

Maar het veld ruimen? Geen gezeik, over mijn lijk! Misplaatste stoerheid? Wellicht. Volgens slechte ervaringsdeskundige Jan Mulder is het spel vele malen harder geworden. Weer zien wij Schrijvers, Neeskens, Suurbier, Van Hanegem en Wouters meesmuilen. Maar Jan heeft een punt, zeker wat de elleboog betreft. En doodschoppen mogen van alle tijden zijn, met het huidige, opgejaagde tempo is de beschermingskans aanzienlijk kleiner geworden. En ja, hoofd- en nekletsel: je kunt er niet voorzichtig genoeg mee zijn. Petr Cech heeft niet voor niets de ouderwetse baanwielrenner tussen de palen geëintroduceerd. Hij heeft er een, gelukkig wel lange, mouw aangepast.

3 Reacties op “WAAR ZIJN DE ECHTE DOELMANNEN GEBLEVEN?

  1. Liefhebbend voetbalhart

    En wat te denken van Theo De Tank Laseroms en Ijzeren Rinus Israel? Keepers zijn altijd eigenaardige wezens geweest en watje szijn ook van alle tijden. Jan van Beveren was van ongekende klasse, maar ook een angsthaas.

  2. Ben het helemaal eens met deze post. De keepers van tegenwoordig zijn meer bezig met hoe ze eruitzien ipv ballen eruit houden. Wapenaar in het wit en zelfs in het roze!! Die van Borussia Dortmund, Wiese geloof ik, is ook zo’n watterige ijdeltuit. Maar er zijn ook nog lekker sobere, kleurloze types zoals Brad Friedel, Shay Given en Mark Schwarzer in de Premier League.

  3. Pingback: DE MAN VAN HET WEEKEND: Mbaye Leye « VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s