Man en paard van Nol de Ruiter


Nol de Ruiter heeft zijn wereldverbreide naam en faam  te danken aan Marco van Basten en Rinus Michels. Mits je er oog voor hebt. Want bij deze talloos vaak bewonderde goal (let ook op het schitterende staccato-Engels van Ronald Koeman!) figureert hij, nauwelijks zichtbaar verscholen, achter De Generaal die hem als steunpunt gebruikt in zijn ongeloof over dit onmogelijke doelpunt. Dat was Nols pièce de résistance. Hoezo ironie dat later uitgerekend rondom Marco van Basten door Co Adriaanse het gezegde werd geïntroduceerd: ‘Een goed paard is nog geen goede ruiter’?

Zo’n 20 jaar na zijn dof glanzende trainerscarrière verwerft Nol alsnog ranzige roem. Hij heeft zijn paasei gelegd in het boek  ‘Nol een levenslang pact met FC Utrecht’, waarin hij  kiest voor man en paard en daarbij met name  Leo Beenhakker niet spaart. Wij houden niet van mensen die, al terugkijkend, uit de school klappen om alsnog hun gram te halen. Al zeker niet wanneer deze personen zich op school gedeisd hielden en niet bepaald bekend stonden onder de noemer ‘man en paard’. Maar tegelijkertijd geven we ruiterlijk toe niet stiekem, maar ongegeneerd te gniffelen bij de dodelijke kwalificaties van volgens Mazuro altijd al dubieus dubbelhartige types als Don Leo, Ronald Koeman, Ruud Gullit en samenzweringsverbondsarts Frits Kessel.

Dat gewichtig-, dood- en onweldoener Beenhakker eindelijk definitief wordt ontmaskerd als derderangsacteur en blaaskaak van gebakken lucht, is zowel een zegen als opluchting voor de voetbalwereld. En over timing gesproken! Don Leuter Leo is nog maar net benoemd tot preses van de C(oaches)Betaald)V(oetbal)! Die hebben een relatieve nobody als Nol de Ruiter vast niet geraadpleegd.. En zitten nu met de lucht van gebakken peren in de vorm van een ontluister(en)de praatjesmaker. Maar ach, eigenlijk is dat een passende omschrijving van de doorsnee-voorzitter en kun je toch ook weer spreken van een perfect stukje casting.  Een troost: Leo zal zijn zucht naar aandacht voorlopig wel even intomen. Hoewel…

4 Reacties op “Man en paard van Nol de Ruiter

 1. ‘Wij houden niet van mensen die, al terugkijkend, uit de school klappen om …’
  Over praatjesmakers gesproken. ‘Wij’? Je zult ik bedoelen. Idd voetblahblahblah. Je weet wel, van die holle vaten..

  • WIJ kennen ook nog wel een paar spreekwoorden die passen bij dit soort reacties, maar zullen het hier maar bij laten. Op een inhoudelijke reactie zullen WIJ volgaarne reageren, Hans. En welkom bij onze lezersschare!

   Met vriendelijke groeten, Mazuro

 2. Ik vind het schofterig van Nol.
  Hij had dit met Leo moeten uitpraten en lekker binnenskamers houden.

  Tja…

 3. Pingback: WK 2010: GEEN BAL AAN « Oude en nieuwe primeurs in…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s