Waarom Feyenoord volledig moet worden uitgebeend


Allard was uitgerekend rondom deze historische voetbalgebeurtenis het land uit, vandaar dat Mazuro de honneurs – met graagte – heeft waargenomen.

Waar menige Rotterdammer annex Feyenoord-supporter de naam van de hoofdstad niet uit zijn bek kan krijgen en slechts het getal 020 (er)kent, zal 010 tot in lengte van dagen het meest getapte getal zijn dat de havenstad wordt toegekend. Ware ik de gemeente Rotjeknor en omstreken, ik vroeg terstond een ander getal onder de 10 aan. Maar dit is wel het minste waar het eens zo roemruchte Feyenoord zich thans om moet bekommeren.

Het dieptepunt is bereikt, zaak is nu om de onomkeerbare teloorgang te voorkomen. Gisteren sprak de club(?) zich bij moeizame monde van Donjon Leo uit voor handhaving van Marionet. Dom, dom, dom! Reeds eerder wees Mazuro op het luchtkasteel dat dit voorheen zo olijkkomische koppel heeft opgebouwd. Geef je beheer nooit aan hen die zeggen je lief te hebben. Die als het ware ernaar smachten jou in hun handen te nemen om je vervolgens liefdevol en goedbedoeld dood te knuffelen. Teveel emotie, te weinig distantie. Feyenoord gegijzeld door clubliefde. Het is, tezamen met (nagestreefde) sympathie en populariteit, de dood in de pot. Dus ook in De Kuip.

Het doldwaze duo heeft daarbij voldoende miskleunen op haar conto. Zeg Schaken en Auassar en je weet genoeg. Neem (de twijfels rond) El Ahmadi en (het hachelijke houvast aan) Bruins en je vraagt je in gemoede af. Analyseer de strijd(..)wijze tijdens het debâcle en constateer dat bijna alle tien geboden Been zijn ontvloden. Naïviteit, open mes (Pieters!) in plaats van koste wat kost een afgang voorkomen. De meeste watchers zagen een dappere, want letterlijk overeind blijvende coach; Mazuro zag slechts een schijnbaar in een zoutpilaar getransformeerde twijfelaar. Natuurlijk is de blamage een resultante van structureel wanbeleid en dienen ook de bepalers hiervan op te rotten. Volgende week. Maar allereerst dient het zakie volledig te worden uitgebeend.

9 Reacties op “Waarom Feyenoord volledig moet worden uitgebeend

 1. Jan en alleman buitelt over elkaar om grappigheden te verkondigen over zaken als been/hakker/010. Zo ook bij dit niet erg scherpe stukje. De oplossing is geniaal in haar eenvoud; laten we Been & Hakker ontslaan! Goh. Hoe kom je erop. En waarom? Omdat ze pietje hebben gekocht in plaats van jantje. O ja, en omdat ze keessie opstellen in plaats van japie. Hadden ze dat niet gedaan, stonden ze nu bovenaan. Zeker weten m’neer. En nog even de puntjes op de i; had Been geen zoutpilaar moeten zijn? Dus wat dan wel? Langs de lijn heen en weer hupsen? En een twijfelaar? nee hoor, net als al die andere lui die naar de wedstrijd kijken wist Mario ze goed als zeker -waarschijnijk al na de rode kaart en de eerste goal- dat de wedstrijd in de zak zat. Van PSV. Ik begrijp het, leedvermaak is het beste vermaak wat er is maar juist dan moet je je best doen om er nog wat van te maken…. wat je niet gelukt is…
  gruutn van pietje

  • Idd niet een heel baanbrekende oplossing van Mazuro, echter interessante argumentatie is wel dat clublievende trainers vaak falen. Huub Stevens, Theo Bos, Edward Sturing, Mario Been, Louis van Gaal (als TD: ‘de cirkel is rond). Wellicht is enige distantie van deh heersende mores juist goed.

 2. Goed lezen Pietje! Ten eerste kun je dan zien dat ik al veel eerder mijn vraagtekens bij Mario en Leo heb gezet. Bovendien worden er wel degelijk serieuze argumenten aangedragen waarom Feyenoord voor eigen bestwil beter zsm afscheid kan nemen van dit duo, sterker nog: er beter nooit mee in zee had kunnen gaan. Dat is allesbehalve leedvermaak. Zelfs Van Hanegem hoorde ik net zeggen dat er meer uit dit materiaal te halen valt (wat ik overigens betwijfel), maar zoals gewoonlijk weigert Willem dan om de automatische consequentie (trainer onbekwaam) te trekken.
  Been probeerde dezelfde ‘truc’ als bij NEC uit te halen (aan de spelers overlaten of ze met hem verder willen). Dát alleen al zou voldoende reden zijn om hem te ontslaan, want juist die spelers hebben een trainer met gezag en overwicht nodig en geen inspraak, laat staan ontslagrecht.
  En van mij had Been een ‘zoutpilaar’ mogen zijn, als ie de nodige tactische ingrepen had gedaan c.q. nagelaten.

  Wees gegroet, Mazuro

  Ps. Reageren onder werktijd, is wel van onze belastingcenten…

 3. Het is dus simpel. Los van clubliefde, te Rotterdams of wat dan ook.

  Namelijk, wie bij een club als Feyenoord een 10-0 nederlaag lijdt, is gezien.
  Tien-nul. Dat is ongehoord in de Nederlandse voetbalgeschiedenis, al helemaal als je beseft dat het om een lid van de voormalige top drie gaat.
  Dat is enorme, bijna onbeschrijfelijke ervaring. Het is niet voor niets dat het acht uur journaal van zondagavond er mee begon.

  De trainer die dit overkomt is gezien. Hoeveel Beenhakkers, besturen en Raden van Commissarissen er ook achter gaan staan, Mario kan nooit meer geloofwaardig leiding geven en eindverantwoordelijk zijn voor het team waar dit mee gebeurde. Klaar dus.

  Wie wel? Ruud Gullit blijkt weer eens een groot ziener: ze zijn in Rotterdam niet te benijden….

 4. Heel Nederland valt nu over Feyenoord ……en terecht.
  Dit is ongehoord.
  Als je in de eredivisie met 10-0 klop krijgt van PSV dan horen daar maatregelen bij.
  Feyenoord is dit weekend het lachterje van Nederland.
  Overal worden flauwe grappen gemaakt over deze historische zege.
  Gelukkig blijven ze in Eindhoven nuchter.

  Dat de zaak tot op het bod moet worden geanalyseerd is geen hot issue.
  De selectie is qua kwaliteit gewoon aan de matige kant.
  Er zijn miskopen gedaan….Bruins , Schaken enz.
  Er is geen geld voor aankopen of het huren van goede spelers.
  Maar wie is er verantwoordelijk voor dit beleid?

  Welke trainer kan er met dit spelersmateriaal wel iets van maken in Rotterdam?
  Ik stel een degradatie voor naaar de Jupiler League en er dan weer beter uit komen.
  Fred Rutten lijkt me de ideale trainer voor Feijenoord.
  Die kent de zwakke plekken en kan daar iets aan doen.

  Beenhakker en Been moeten er allebei gewoon uit.
  Die falen week in …..week uit.
  Been is een zeer matige trainer die in Rotterdam niets heeft kunnen neerzetten.
  Kijk als je die op Eindhoven zet, zit hij op zijn plaats.

  Conclusie…….het zal een probleem zijn om de zaak weer op de rails te krijgen.
  Zels Mourinho krijgt dat niet voor elkaar.
  Gelukkig hebben we Excelsior nog.
  Die gasten spelen gewoon 2-2 tegen Ajax.
  En Sparta is op dit moment ook wel beter.
  Dus als je 3e bent van Rotterdam kun je misschien beter stoppen.

 5. Las, geloof gister, een column in de Volkskrant die het in twijfel trok of Feyenoord wel echt een topclub. Op basis van één generatie voetballers een keer de Europacup I en Wereldbeker gewonnen, maar sinds de jaren 70 (precieze datum is me ontschoten) slechts 3x kampioen van Nederland geworden. Hoe zijn de meningen hierover?

  • Feyenoord is en blijft een instituut, een voetbalwereldwijd begrip. Dat is evenwel wat anders dan een topclub. Een sleeping giant is het zeker, maar wel eentje die al héél lang aan het pitten is. Qua achterban en stadion kent de club in Nederland zijns gelijke niet. Wellicht daarom drijft Feyenoord teveel op sentimenten, op vergane glorie. Én op de kennelijk onuitroeibare misvatting dat voetbal gepaard moet gaan met bloed, zweet en tranen. Werkvoetbal, havenarbeidersethos, dat soort waanzin. Het topelftal van 1970 was een team met technisch begaafde spelers als Jansen, Hasil, Van Hanegem en Moulijn, dat zeker zo verzorgd en aantrekkelijk speelde dan het Ajax dat hierna furore maakte. Anders gezegd: de geëiste voetbalcultuur heeft talloze talentvolle voetballers gefnuikt of De Kuip uit gejaagd, waardoor men zelf schuldig was aan het opgescheept zitten met evenzo talloze, dubieuze, vaak buitenlandse spelers en talentloze werkpaarden. Zolang men de touwtjes in handen blijft geven van dragers en gevangenen van deze cultuur, zal Feyenoord vergeefs het predikaat van topclub willen heroveren. Sterker nog: moet men vrezen en waken voor een sterfhuisconstructie.

 6. Geen topper Been, hij haalt niks extra’s uit deze selectie, want waar is een van de mooiste voetballers van de eredivisie – Biseswar – gebleven? Ook als je geen topper bent krijg je nu krediet bij Feyenoord maar dat helpt de club er niet bovenop natuurlijk.

 7. Pingback: BLINDVAREN OP CLUBLIEFDE |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s