WEG MET DIT BARCELONA!Er zat me al maanden iets dwars omtrent de weergaschaamteloze exhibities van Barça. Waarom kon ik niet onbekommerd genieten van deze perfecte demonstratie van verbluffende techniek, superieur positiespel en ongekend hoog spelritme? Waarom moet ik altijd zo nodig iets te zeuren hebben? Wordt er eindelijk eens ’n keer voetbal gespeeld zoals het hoort en bekoort; is elke bal op de juiste snelheid ingespeeld en ook dusdanig dat d’ander er meteen mee vooruit kan; zijn we godgeloofd af van spelers die óf niet willen worden aangespeeld óf eindenodeloos spelen met de trukendoos en is het nóg niet goed!!

Dinsdagavond bekroop me in één keer dat treurige, misschien wel typisch Hollandsbenepen, maar toch onmiskenbare gevoel dat het gewoon té goed is. Schier perfectie, waardoor het o zo easy lijkt, maar tegelijkertijd en onbedoeld de tegenstander frustreert, degradeert, devalueert en dus paralyseert. Als behept Arsenal-adept weet ik hoe goed deze ploeg kan voetballen. Eergisteren leken het wel godvergeten onderafdelingamateurs! Dankzij die zo nodig superieur opererende Barcelonezen! In feite was het de 1e wedstrijd ook zo en vorig seizoen al helemáál. Waar is dat nou voor nodig?! Je kunt uit respect voor je opponent en de neutrale liefhebber toch wel een tandje terugschakelen en in elk geval de illusie creëren dat er nog wat te halen valt?!

Minutenlang de bal in de ploeg houden, mag het ietsje minder?! Vierdubbele driehoekjes, effe dimmen! Meteen die bal afpakken, gun die ander ook wat! Robin uit het veld geslagen, ’t is ongehoord! Ibi die als invaller bij zijn eerste 2 balcontacten 2x in scoringspositie komt: waar gaat dit over?! Het bewerkstelligt Niklas Bendtners én onze verkeerde aanname dat de rest er niks van kan. Barça-bewonderaars, het zijn gratuite nep(succes)supporters. Het leidt tot onbewust vermijdingsgedrag. Wij willen echte wedstrijden! Geen clinics, geen demonstraties van superioriteit. Dan kunnen we net zo goed een demovd-tje bekijken. Dus Pep, Andrés, Xavi en Leo: keer terug op aarde, wordt human in onze interest en herover het hart van de ware voetballiefhebber. Verlaat, ten faveure van een echt duel, dit superieure voetbalspel. Wij weten het nu inmiddels wel.

18 Reacties op “WEG MET DIT BARCELONA!

 1. Helaas heb ik, vanwege mijn eigen voetbalverplichtingen, maar 20 minuten kunnen zien van de 2e wedstrijd. De eerste wedstrijd vond ik het wel meevallen. Tuurlijk was Barcelona beter, maar omdat toen juist net niet alles lukte, was het een mooie en spannende wedstrijd die terecht naar Arsenal ging. (moet het maar net wel lukken, vind ik dan)

  Maar in die 20 minuten die ik gezien heb, kon ik er idd niet vrolijk van worden. Net wat je zegt een demonstratiewedstrijd, de Harlem Globetrotters van het voetbal. Er zat geen spanning, geen emotie en geen passie in, bij Barca althans. Als je ziet hoe Messi juicht bij die penalty, man dan had je mij die penalty moeten laten nemen. Als je dan ziet hoe Arsenal alles op alles zet, dan kijk ik daar veel liever naar, ook al komen ze niet aan voetballen toe.

 2. Wat een onzinstuk! Ik ben blij dat benepen u zelf al uit de mond ontsnapt.

  Het spel van Barca is een toonbeeld van innovatie, teamspel, toewijding, puur talent en plezier. Op het moment dat dit gespeeld wordt in een voetbalwereld waar conservatisme, egoisme, zielloosheid, middelmaat en plichtmatigheid de deugden zijn…. tja, dan is dit schijnbaar hoe ver je voor troepen uit loopt.

  Barca brengt het voetbalspel naar een nieuwe dimensie. Laat dat spel vooral een uitnodiging zijn voor andere clubs om hun niveau omhoog te trekken, i.p.v. te gaan zitten klagen hoe goed Barca is. Federer en Nadal hebben al laten zien hoe een totale sport dan naar een nieuw niveau groeit.

 3. Ik denk niet dat het typisch Hollandsbenepen is om dat te voelen. Barcelona is al een tijd zó goed (lees ook vooral zó effectief -fantastisch voetballen kunnen ze al veel langer) dat een wedstrijd tussen Barca en een andere ploeg een ongelijke strijd is. En een ongelijke strijd winnen en steeds maar winnen, is al snel onbevredigend. Hoe knap ook de prestatie ook is, want aan de top blijven… vul het cliché maar aan. Als dit Barca blijft winnen, zal de adoratie (al blijft het spel zo goed) vanzelf minder worden. Zelf succes went en het als het (te) lang duurt, gaat het ons nog tegenstaan ook.

  Overigens heeft dat rondtikken van de bal vooral een psychologisch effect. Het draagt bij aan de idee dat er tegen Barca niets te halen valt en maakt dat ploegen zichzelf al op een 1-0 achterstand zetten. Arsenal was onherkenbaar en straalde geen moment het idee uit dat ze er echt in geloofden en dat zie je bij veel meer ploegen. En dat terwijl er juist uit die exercities juist veel minder ontstaat. Best aardig dat balbezit maar als je ziet wat er uit wordt gecreeerd. Italiaanse ploegen en ook Russen begrepen al heel goed dat je de bal gerust een tijd aan de tegenstander kan laten. Ook als die Barcelona heet.

  (al heb ik natuurlijk intens genoten van de eerste goal, zelfs Fabregas ging in stijl de fout in)

 4. Ik vond Barca in het begin helemaal niet zo oppermachtig.

 5. Liefhebbend Voetbalhart

  Kan me er wel iets bij voorstellen. Ondanks het fabelachtige spel heeft het ook iets klinisch, om niet te zeggen cynisch, in die zin dat het de tegenstander geen sprankje hoop geeft. Nog wel op een gunstig resultaat, want als Bendtner die bal wat beter controleert is het zomaar game over voor Barça. Maar als voetballer krijg je toch een minderwaardigheidscomplex van die superieur tikkende ‘Catelanen’. Het is maar goed dat je er hooguit een paar keer per jaar tegen moet voetballen, anders zou je geneigd zijn om er acuut mee te stopen.
  Neemt niet weg dat toch ook een wonderbaarlijk genot is om dit Barcelona aan het werk te zien. Maar dan wel bij wijze van uitzondering.

 6. Hoe kan het nou dat Barcelona met hun fantastisch spel toch zo dicht bij uitschakeling was en dat tegen 10 man.

  • Omdat klasseverschil en resultaat twee verschillende grootheden zijn. Maar jij hebt kennelijk sowieso enige tijd nodig om tot inzicht te komen. Jajajajaja!

 7. Laat Barcelona eerst maar eens de CL winnen. Topsport is tenslotte uitgevonden om te winnen.

  • Jij moet toch als geen ander weten dat je veeleer geschiedenis schrijft met de wijze waarop dan met prijzen. En natuurlijk vooral met beide.
   Evenwel vereerd met je prominente reactie.

 8. Helemaal eens met deze bijdrage!

 9. Mooi Mazuro!
  Om op deze manier je waardering voor Barça uit te spreken.
  Het ‘wippertje van Messie hoort in de rubriek ‘kunst’. Toch echt smullen!!
  Nu nog een tv commentator die de wedstrijd objectief beziet en niet voor Arsenal is omdat daar toevallig een Nederlander in de basis staat.

 10. Kritisch, knipogend en opiniërend moet niet verworden in zoeken om te zeiken. Dit kun je niet menen! Zolang er op het veld oplossingen gevonden worden, die door de gehele tv-kijkende wereld (met beschikking over helicopterview) niet te voorzien zijn, kan er van een ‘wij-weten-het-nu-wel’-gevoel geen sprake zijn. Onbestaanbaar!

 11. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

 12. Pingback: LIO BIJ REAL EN CRIS BIJ BARCA |

 13. Pingback: CULTUREEL VERANTWOORD GELUL |

 14. Pingback: PLEUR OP MET PLAN B! |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s