Heimwee naar: Juan Carlos Valerón SantanaAls senior scribent word je wat vaker dan de jongere garde ten Voetblah-burele geplaagd door gevoelens van heimwee. Toch was het mijn weliswaar oudste, maar toch jonge zoon die mij attendeerde op het oeuvreprijzenswaardige doelwit van vandaag. Al eerder openbaarde ik hier mijn gemis van Ronald de Boer. Juan Carlos Valerón Santana, zeg maar Valerón, lijkt een vervlogen vaardige voetballer, maar is wel degelijk nog steeds actief bij Deportivo la Coruña. Wat heet! Toch roept Balerón gevoelens op van weleer; van heimwee en nostalgie; van verlangen naar dynamiek, naar artistiek puur op techniek. Verdreven door fysiek, methodiek en masculiene motoriek.

Ook al was Juan Carlos afgelopen zondag één helft weer belangrijk met de assist voor 1-1 tegen Real Mallorca, eigenlijk zou ie moeten stoppen. Om te beklijven als uiterst sierlijke seigneur regisseur op het middenveld met de nodige diepgang. Een Rui Costa met iets meer Torinstinct; een Le Tissier met loopvermogen; een Riquelme met arbeidsethos. De jaren rondom het millennium vormde hij een roya(a)l duo met Makaay. Met als absoluut hoogtepunt het seizoen 2002/2003 waarin hij van Roy’s 29 doelpunten  menig goaltje assisteerde.

De sportivo de la Coruña: een predicaat dat Valerón als geen ander staat. Hij was een lust voor het oog. Een sieraad voor de voetbalsport. Een vaardige voetballer, echter geenszins vals, ondanks een weinig parelend palmares en niet bijster sterke statistieken. Zijn status dankt hij aan zijn intrinsieke klasse, aan een niet aflatend verwachtingspatroon, aan de superieure balbehandeling in opperste bewegingsdrang. U begrijpt, wat Mazuro betreft mag Valerón zijn schoenen aan de wilgen hangen. Opdat hij zoals beschreven voort mag blijven leven.

Ps. Excuses voor de volstrekt onduidelijke praatpalen en diknekken in de video. Zijn waarschijnlijk Deportivo-bobo’s. Maar de beelden zijn verder zo moeite waard dat ik ‘m toch heb geplaatst.

6 Reacties op “Heimwee naar: Juan Carlos Valerón Santana

 1. En daarom houd ik zo van Voetblah en met name de bijdragen van Mazuro!

 2. Bedankt voor de post.
  Deze speler is me eigenlijk nauwelijks opgevallen.
  Maar zo zijn er zo veel.
  Laat de volgende maar komen die de lof verdient.

 3. Dynamiek, artistiek en techniek, verdreven door fysiek, methodiek en masculiene motoriek.

  Mooie schets van het moderne voetbal, zoals gisteren door Man U en Chelsea weer tentoongespreid.

  Al blijft Barcelona de heerlijke uitzondering.

 4. Liefhebbend Voetbalhart

  Een post naar mijn hart. Barça idd uitgezonderd – en in mindere mate Real en Arsenal – zien we we meer fysiek dan techniek. De enige memorabele voetbalactie van Chelsea-Man U was de formidabele aanname van Ryan Giggs voorafgaande aan het doelpunt van Rooney. En ook Giggs is voorbestemd voor de ‘Heimwee’-rubriek wat mij betreft.

 5. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

 6. Pingback: THE FABULOUS RYAN GIGGS |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s