OVER DE ZIN EN ONZIN VAN DE BESTE OOIT

Het huidige dreamteam van Barcelona wordt door velen beschouwd als het beste voetbalteam ooit. Zo goed als Lionel Messi het predicaat ‘beste voetballer ooit’ wordt toegedicht. Dat laatste veelal in letterlijke zin, want de spichtige tiki-taka-tovenaar brengt, tezamen met zijn excellente leerlingen, in menigeen de poëet naar boven. Ook Mazuro is lyrisch over het ongekende niveau dat dit Barça keer op keer etaleert. Waarbij ik voor de totale performance de rollen van de heren Xavi en met name Iniesta zo mogelijk nog crucialer acht dan die van Messi. Wiens individuele klasse boven ieder ander verheven is, maar die bovenal kan renderen en excelleren bij de gratie en/van de geniale aanvoer van de proactieve professor en het ietwat bleue bleekgezicht.

Maar hoe goed, snel en nagenoeg perfectionistisch het positiespel, de aannames en recuperaties ook zijn, ook het spel van dit Barça mist gelukkig nog iets. Het is niet compleet. Zo zie je te weinig een mooie lange bal of crosspass. Of een lekker aangesneden voorzet vanaf de flanken. Natuurlijk is dit ook het gevolg van hun dominantie, waardoor tegenstanders zich automatisch terugtrekken en de ruimtes verkleinen, maar toch. Noem het gezeur of gevit: ik mis het spel over de flanken; het ruimtelijke, de variatie. Facetten die voetbal ook zo aantrekkelijk maken. En die dit dreamteam niet nodig heeft omdat het sowieso superieur is aan elke tegenstander.

Maar wat doet het er eigenlijk toe? Ofschoon uitverkiezingen, polls en ranglijsten natuurlijk onlosmakelijk en uiterst vermakelijk zijn verbonden met het (sport)leven, heb ik beweringen als “de beste ooit of aller tijden” altijd onzinnig gevonden. Omdat het per definitie oneerlijke vergelijkingen zijn. Je kunt en mag de verschillende tijden waarin personen of teams leefden en optraden niet met mekaar vergelijken. En vanzelfsprekend worden spelers, dus teams, al naargelang de tijd vordert en de ontwikkelingen voortschrijden, in objectieve zin beter. Maar dat is dan vooral te danken aan die voortgeschreden ontwikkelingen en wordt per saldo niet veroorzaakt door de intrinsieke kwaliteiten van het individu of het team. Men presteert gegeven de omstandigheden en gemeten naar de op dat moment geldende standaarden.

In de huidige tijd, met dezelfde financiële middelen, trainingsintensiteit en –faciliteiten, waren Pelé, Di Stefano, Cruijff of Maradona misschien wel nóg beter geweest dan Messi. Of waren de Magische Magyaren van 1952, het Real Madrid van de jaren ’60, het Ajax van beginjaren zeventig, De Goddelijke Kanaries  van 1970 en 1982, Oranje 1974 of het Barça van 1992 misschien wel het team ieders dromen geweest. Vergeleken met de huidige flitsende mediatechnieken komen de trage beelden uit de vorige eeuw lachwekkend over, zeker voor de jongere generatie. Maar voor de toeschouwers van destijds waren die plaatjes net zo flitsend als het tiki-taka-spel van dit Barcelona. Elke generatie claimt haar ‘beste ooit’ omdat dit ook een beetje op haarzelf afstraalt. Kortom, hoe onweerstaanbaar ook: vergelijken leidt tot niet veel meer dan met eigentijdse coryfeeën prijken. En je kunt het je nu niet voorstellen, maar over 40 à 50 jaar zal men, ook volkomen onterecht, wat meewarig het hoofd schudden bij het ‘gestuntel’  van Messi cum suis.

Advertenties

9 Reacties op “OVER DE ZIN EN ONZIN VAN DE BESTE OOIT

 1. Ik ben het eens met de strekking van de post. Iedere tijd kent zijn beste ooit, en om verschillende tijden met elkaar te vergelijken is als appels en peren. Maar als je het niet erg vind wil ik ingaan op een eerder gemaakt notitie van je. Dat je iets mist bij Barcelona. Dat heb ik ook. Het spel was leuk en plezierig naar te kijken ten tijde van Frank Rijkaard, toen het tiki-taka nog niet volmaakt was. Hoewel Pep zijn werk uitstekend doet (hij heeft Barca immers nog beter gemaakt dan het al was), zit er geen spanning meer in de wedstrijd. Het is wachten op de momenten dat de tegenstander weer eens in de buurt van Barca’s goal komt.

  Mooi voetbal zit niet in de perfectie van het spel, maar juist in de imperfectie. Het zit in de voetballer de zijn zwakke punten (onbedoeld) blootgeeft en vervolgens moet improviseren om bij te kunnen benen. Daarin schuilen de mooiste tackles, de mooiste acties en de mooiste goals. Bergkamp die te diep wordt ingespeeld en vervolgens kiest om de bal linksom en zelf counterclockwise rechtsom de tegenstander te draaien. Van Basten die een veel te harde voorzet van Muhren maar tot een doelpunt promoveert. Suarez die besluit zelf maar te keepen, als-ie ziet dat zijn keeper verslagen is. Dat zijn de momenten die altijd op het netvlies zullen blijven. Die eindeloze aanvallen van Barca zullen snel vergeten worden.

  • Fijn om te lezen dat iemand precies lijkt aan te voelen wat je bedoelt. “Schoonheid zit ‘m vooral in de imperfectie”. En zo is het maar net, koningskeeper! Bedankt! Mazuro

 2. Mooi omschreven door koningskeeper, de dingen die net niet of net wel lukken hebben ook zo hun charme.

  En Jaap Duijn naar Ado, dus wat dat betreft is er goed gescout bij Voetblah!

 3. Goed, beter en best.
  Natuurlijk past het in de tijdgeest.
  Barcelona heeft heel veel maar het is niet zo spectaculair als het totaalvoetbal van oranje.
  Barcelona betrap ik niet op wonderschone goals a la Van Basten.
  Het is te klinischen te volmaakt.
  Het Nederlands team van 1974 was speels en erg uitdagend om naar te kijken.
  Messi is inieder geval in mijn ogen geen evenbeeld van de echte leider Johan Cruyff.
  Maar ja…..het blijft subjectief en dat is het mooie van beoordelen van voetbal en voetballers

 4. Pingback: HET SLECHTSTE ORANJE OOIT |

 5. Pingback: OVER DIEPTE-INTERVIEWS EN AANDEGRONDVERHALEN |

 6. Pingback: Is Theo Janssen van een uitstervend ras, de laatste der Mohikanen | Nieuws Boulevard

 7. Pingback: SCHONE SCHIJNPASSEERBEWEGINGEN: KAPPEN!! – deel 1 |

 8. Pingback: Het beste voetbalelftal aller tijden | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s