EVEN TERUG NAAR HET WK VAN 1994…


De voetbalzomer is een tijd van bezinning. Van reflectie en herinnering. En zo gingen onze gedachten terug naar het WK 1994. Toen Gaston Taument en Stan Valckx oranjehemden droegen en Ruud Gullit niet meeging, omdat hij weigerde rechtsbuiten te spelen. Ook zongen we massaal mee met Johan & De Groothandel die de verhoudingen in het trainersgilde treffend duidden middels hun ‘As Dick me hullep nodig hep dan belt ie me maar thuis’. Ongetwijfeld was ook Harry Vermeegens regenjas nooit ver weg destijds.

Maar hét beslissende moment van het WK 1994 voor Nederland was echter de vrije trap van Branco (door Evert ten Napel destijds plots als Brancoe aangeduid). Schuin voor doel, zo’n dikke 30 meter van Ed de Goeij, mocht de man zijn specialiteit tonen: de Braziliaanse wreeftrap. De stand was 2-2, nadat Nederland was teruggekomen van een 2-0 achterstand. Goals van Bergkamp en Winter. Maar goed, Branco ging aanleggen en wat deed Ed? Hij zette een muurtje neer. Zo eentje dus…

Kijk, en hier kunnen we dus nog steeds boos over worden. Die bal ligt op 40 meter afstand, verdorie!!! Van welke planeet kom je als je die bal in de netten jaagt? Wat voor een flapdrol heb je op doel staan als je die bal niet tegenhoudt? Zegt u het maar. Het treurige is dat bovenstaand fragment uit de poulewedstrijd tegen Marokko komt (2-1 winst, met de hakken over de sloot) en dat deze vrije trap ook nog eens bijna in het doel belandt. Omdát er dus een zichtbelemmerend muurtje tussen staat! We hadden het dus kunnen weten, maar Dick evalueert blijkbaar zijn poulewedstrijden niet, de pannenkoek.

Met terugwerkende kracht zetten wij vraagtekens bij de kwaliteiten van Dick Advocaat als trainert. Ja, dat deden we natuurlijk al na het Robben-incident, maar dit is erger; dit is flagranter. Dit is falen, falen en nog eens falen. Louis van Gaal overkomt dit niet; zelfs Frans Adelaar is scherp op muurtjes. Dick godverdomme, dit kostte ons gewoon de wereldtitel!!

Mmm, toch jammer dat bezinning en herinnering altijd weer oude wrok en boosheid naar boven brengen.

Advertenties

9 Reacties op “EVEN TERUG NAAR HET WK VAN 1994…

 1. erg leuk stukje. mooi onderwerp.

 2. Over Harry Vermeegen gesproken: na het EK88 maakte hij met Spaan een ‘liedje’, met daarin het radiocommentaar van Langs de Lijn verwerkt. Ik kan het nergens (in ieder geval niet op Youtube) terugvinden. Wie wel?

 3. Wk 94 toen Aron Winter ineens a-aron Winter heette.
  Overigens was die vrij trap van Branco niet zo erg geweest als die twee buitenspel goals gewoon afgekeurd waren. In mijn herinnering was vooral die van Bebeto schandalig, maar ik heb het eerlijk gezegd nooit terug gezien, dus misschien zit ik er gewoon naast.

 4. Niet alleen het feit dat De Goey het verkeerd inschatte, ook het feit dat hij uberhaupt meedeed, terwijl de beste keeper ooit als derde keeper in de partijtjes moest meevoetballen, omdat Advocaat weigerde te erkennen dat Sar toen al beter was als die andere twee koekebakkers (leuke quizvraag: Wie was de tweede keeper, tussen de Goey en van de Sar).

  Maar de allergrootste fout vond ik dat we zonder backs speelden die wedstrijd. Terwijl Frank de Boer als linksback gewoon een degelijk toernooi, werd hij tegen Brazilie gepasseerd. En dus speelden we met Koeman, Wouters, Rijkaard en Valckx die allemaal het liefst centraal willen spelen.

  • Ik heb het antwoord op wiki opgezocht, maar dat was toch niet de eerste aan wie ik dacht (ook niet de 2e of 3e overigens :D). Maar aan de andere kant hadden we toen even niet beter. Maar goed vd Sar had natuurlijk op doel moeten staan, niet dat uitstralingsloze konijn.

   On topic maar weer dan: Muurtje is ook lekker dichtgemetseld, staat lekker dichtbij. Het lijkt wel op een Jiskefet-sketch. Ik denk dat ze in Gouda en omstreken blij mogen zijn dat mensen bereid waren Edje geld te geven om in een doel te staan, want als hij in de bouw tercht was gekomen, hadden we een heel nieuw soort Art Nouveau leren kennen in de architectuur.

 5. Pingback: Lazy saturday Doordebenen

 6. “Ik denk dat ze in Gouda en omstreken blij mogen zijn dat mensen bereid waren Edje geld te geven om in een doel te staan, want als hij in de bouw tercht was gekomen, hadden we een heel nieuw soort Art Nouveau leren kennen in de architectuur.”

  haha, moest ik hard om lachen!

 7. Pingback: HET SLECHTSTE ORANJE OOIT |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s