EEN KLEIN BEETJE GELUK…

Vandaag wederom een gastkolom. Van de vaardige en wetenswaardige hand van Mikki, ook een van onze vaste commentatoren, beter gezegd, verbeteraars. De nieuwe John Frederikstadt, zeker van het amateurvoetbal. Van alle voetbalmarkten thuis, vooral die van Hendrik Ido Ambacht en omstreken. En die dus komend seizoen voor de zoveelste keer hoopt dat zijn ASWH de klasse tentoon spreidt om de de top te halen. Veel genoegen!

Het zijn vaak mooie interviews in kranten en voetbaltijdschriften. Spelers die in hun loopbaan nooit echt verder kwamen dan de marge van het betaald voetbal of zelfs daar al niet eens in belandden. Hoe dikwijls passeert dan het woord ‘geluk’ niet de revue? “Ik heb net niet dat beetje geluk gehad wat je in het voetbal soms nodig hebt.” Tijdens het lezen haalde ik er vaak de schouders over op. Het zal wel, lag het niet gewoon aan talent? Maar sinds deze week ben ik om!

Johan Voskamp, van 15 oktober 1984, tekende namelijk een dik contract in Polen. Bij Slask Wroclaw wordt Voskamp in korte tijd financieel onafhankelijk. Waar voorheen de Polen naar ons land kwamen, daar draait Johan de rollen om. Een heerlijke klapper en daar draait hij zelf niet om heen. Die eerlijkheid is te waarderen, want hij had ook op zijn Gullits kunnen fantaseren over de sportieve uitdaging in de Poolse competitie. Dat hij als klein Johannetje in De Lier al droomde over topduels tegen Jagiellonia Bialystok en Górnik Zabrze. Zijn voetbalmaatjes waren Rijkaard, Bergkamp en De Boer tijdens hun eindeloze partijtjes in de Westlandse straten, maar Johan was Kowalczyk of Ziober. Je zat te wachten op de bekentenis dat hij lange tijd zijn naam spelde als Vószkamp. Maar gelukkig, niets van dat alles. Deze kans kon hij niet laten liggen.

Niet zo vreemd, als je terugdenkt aan de zomer van 2009. Johan was na enkele jaren Excelsior, waarin hij nooit echt de stap van verdienstelijk supersub naar scorende basisspeler kon zetten, op een dood spoor beland. Hij had een half jaar achter de rug bij RKC Waalwijk. Geruild tegen Kevin Vink. Excelsior was er cijfermatig beter mee af, want Vink scoorde vaker. Johan prikte er maar drie in, overigens allemaal tegen uitgerekend Excelsior. Zijn contract in Kralingen werd evenwel niet verlengd.

En nu? Johan Voskamp was serieus in gesprek met een club in de Hoofdklasse. Hij kreeg er een rondleiding over het complex. Toen kwam zijn zaakwaarnemer met Helmond Sport. Laten we het maar doen, moet Johan gedacht hebben. Toch nog profvoetbal. De rest is geschiedenis. Na 22 voltreffers plukte Sparta Rotterdam hem weg. Direct joeg Voskamp er acht tegen de touwen tegen het Almere City FC van de nog nooit gedegradeerde trainer Henk Wisman, die nu ironisch genoeg het werklozenelftal van de VVCS traint. Het Kasteel bleek echter niet zo’n onneembare vesting en promotie zat er niet in voor Sparta. Voskamp zelf was wel in prima vorm. Hij kroonde zich met 29 goals tot topscorer van de Jupiler League.

In afwachting van een nieuw seizoen in Rotterdam kwam ineens het schip met de zloty’s langs. In twee jaar tijd ging hij van een voor het profvoetbal zo goed als verloren gewaande spits naar een zeker pensioen. Over twaalf jaar lezen we zijn naam terug in de rubrieken over vergeten voetballers. Dan herinneren we ons Johan Voskamp als die jongen die dat beetje geluk net wel had.

Mikki

7 Reacties op “EEN KLEIN BEETJE GELUK…

 1. Hulde voor de gastschrijver. Een knap stuk!

 2. Liefhebbend Voetbalhart

  Leuk stukkie! Jacek Ziober is/was een Poolse cultheld met zijn Jozef Kiprich-uitstraling. En met Jagiellonia Bialystok en Górnik Zabrze lijkt me Polen het ideale emigratieland voor Evert te Napel.
  Overigens dat “VOORHEEN de Polen naar ons land kwamen” lijkt me een understatement van de eerste orde..

 3. Mooi verhaal en prima initiatief van Voetblah om lezers de ruimte te geven voor een column. Van mij valt niets te verwachten, want ken mijn plaats. Ik reageer wel.
  Maar ook ik mis Trapatoni. Vakantie?

 4. Heel erg leuk geschreven column dit. Complimenten..

 5. Gaat dit over dezelfde Voskamp die gisteren na koud een paar minuten in het veld te hebben gestaan Wroclaw de overwinning bezorgde?
  Denk dat de Polen hem over 12 jaar ook nog wel kennen :-))

 6. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s