WEEKENDPOST: Waarom Borussia wel en Feyenoord niet?

Het is begonnen! Met de aftrap van de Rotterdamse stadsderby in Kralingen is het seizoen 2011/2012 officieel van start gegaan. Gelukkig pakte het Feyenoord van trainer Ronald Koeman drie punten. Zelf koos ik gisteren voor het openingsduel in de Bundesliga. Meister Borussia Dortmund ontving Hamburger SV in het eigen Westfalenstadion. Bij beide teams zijn belangrijke spelers vertrokken. De geelzwarten verloren Sahin aan Real Madrid, terwijl Málaga onze Mathijsen en Van Nistelrooy wegkaapte bij HSV. Daarmee hebben de Noord-Duitsers fors ingeleverd op kwaliteit en is er dus bergen werk te verrichten voor nieuw technisch directeur Frank Arnesen. Er loopt echter bij Dortmund nog voldoende kwaliteit op het veld. De thuisploeg won de wedstrijd dan ook eenvoudig met 3-1.

Borussia Dortmund, ook wel het Feyenoord van Duitsland genoemd. Of wellicht beter nog, vice versa. Het is de club van het volk, bovenaan of vechtend tegen degradatie, vrijwel altijd een uitverkocht huis (80.000 personen). Ze zijn ook het voorbeeld voor de Rotterdammers, zoals ook regelmatig in VI werd aangehaald. Ik heb daar zelf ook al eerder naar gerefereerd in een post. Maar eigenlijk is deze vergelijking oneerlijk. Waarom lukt het Dortmund wel en Feyenoord niet?

De huidige landskampioen heeft de laatste jaren enorm moeten saneren. Zo moesten spelers als Jan Koller, Tomás Rosický, Dedé, met een topsalaris verkocht worden. Intern veranderde er ook veel, trainers werden binnengehaald en nog geen jaar later al weer op straat gezet. Borussia Dortmund is terug naar de basis gegaan, talenten zelf opleiden en slimme risicomijdende aankopen. Die lijn is ook ingezet door Feyenoord. En afgelopen seizoen hebben ook zij stappen gemaakt. Maar na deze zomer is SCF weer terug bij af!

Afgelopen seizoen stroomden er talenten door vanuit de jeugdopleiding, werden schulden flink gesaneerd en zegden een aantal investeerders geld toe. De Rotterdammers waren de weg omhoog ingeslagen. Met Martin van Geel als technisch directeur kon deze weg vervolgd worden. Maar er is  één groot verschil ten opzichte van de Dortmunders. De Nederlandse Eredivisie heeft lang niet de allure van de Duitse Bundesliga. En waar talenten en slimme aankopen een uitdaging zagen in Borussia, ondanks het uitblijven van Europees voetbal, daar mist Feyenoord deze component. Zonder Europa is goede voetballers in de Kuip houden/halen een illusie. En daarom spelen Wijnaldum en Fer liever voor respectievelijk PSV en FC Twente.

Ps. Man of the Match op Kralingen was Leroy Fer. Twente zou gek zijn als ze niet heel snel die transfer zou afronden!

Advertenties

2 Reacties op “WEEKENDPOST: Waarom Borussia wel en Feyenoord niet?

 1. Dit mocht dan een mooie wedstrijd zijn……er was gisteren een seizoensopening in Italie.
  Daar ik toch weer in Italie vertoefde om onze Luka op te halen ,zag ik op een groot terrras een hele grote wedstrijd.
  Inter Milan-AC Milan was een kraker van jewelste.
  Wat een beleving op het terrras.
  Wesley Snijder maakte uit een prachtige vrije trap 1-0.
  Er werd gevochten om iedere meter.
  Seedorf was magistraal en van Bommel zoals Van Bommel is.

  In de 2e helft scoorde Ibrahimovic met de kop uit een fraai voorzetje van Seedorf.
  Nadien maakt Prince Boateng 1-2.
  Invallers- Emmanuelson en die spits van Feijenoord met die moeilijke naam.

  Dit wilde ik jullie niet onthouden.
  Ook al was de Duitse opening van het seizoen ook mooi.
  Past dit commentaar niet bij deze post dan is het misschien
  uitgangspunt van de volgende post-weekendpost.

 2. Feyenoord komt er wel. Het zal een lange weg voor ze worden, maar uiteindelijk zal ook daar weer geld zijn om goede spelers aan te trekken, en dan kunnen ze in eerste instantie bijsluiten bij Ajax, PSV, Twente en daarna zullen ze weer echt meedoen om het kampioenschap. Er zal maar één manier zijn waaraan ze echt ten onder kunnen gaan, en dat is als de supporters ze in de steek laten. Maar zolang Feyenoord zoveel fans heeft, blijft het interessant om er als sponsor geld in te stoppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s