INNOVATIE IN DE TOPKLASSE


Over twee weken begint de nieuwste voetbalcompetitie van Nederland aan haar tweede jaargang. De Topklasse verdrong pas vorig jaar het ondoordringbare permafrost tussen profvoetbal en amateurvoetbal door een permeabele laag van hoop en vrees, maar heeft zich snel weten te vestigen in competitieland. Veel topamateurclubs zullen hun aanvankelijke scepsis dan ook hebben laten varen en gaan volle bak voor eer en glorie. Voetblah is vanaf het begin fan geweest en dat wordt de laatste tijd eigenlijk alleen maar bevestigd.

De Topklasse lijkt namelijk qua niveau haar pretenties waar te maken. Het verschil tussen de Jupiler League en de nieuwe competitie blijkt niet zo groot meer te zijn. De bekeruitslagen van vorig jaar, maar ook de recente uitslagen in de oefenperiode bevestigen de trend. Katwijk, IJsselmeervogels en Spakenburg maakten het niet alleen Jupiler League-clubs lastig, maar stuntten zelfs bijna tegen erkende Eredivisie-ploegen als Utrecht en NAC.

Maar ook randvoorwaardelijk timmert de Topklasse aan de weg en toont het zich een innovatieve competitie. Zaterdagtopklasser ARC zendt vanaf volgend seizoen al haar wedstrijden live uit op haar website, terwijl alle Topklassers verplicht zijn om EHBO’ers, verkeersregelaars en ordehandhavers binnen handbereik te hebben. De eerste burgervader die een amateurwedstrijd afgelast vanwege te weinig politiecapaciteit wordt weldra verwacht!

Maar de slagroom op de taart kwam gisteren met het nieuws dat de KNVB ballenjongens (en -meisjes!!) gaat aanstellen rondom het veld. Het is ons vooralsnog onduidelijk of clubs deze zelf moeten werven onder hun jeugd- en seniorenleden of dat de KNVB in de zomer 1000 enthousiastelingen heeft opgeleid, maar het initiatief biedt in ieder geval een mooi opstapje voor al die jongetjes die dromen van een profloopbaan. Je kunt gewoon beginnen bij je dorpsclubje; ballen gooien in plaats van trappen is de kortste weg naar Europa.

Advertenties

10 Reacties op “INNOVATIE IN DE TOPKLASSE

 1. Liefhebbend Voetbalhart`

  Met permissie: permafrost?! Permeabele?! Hou het simpel Voetblah, ook voor ons soort jongens! Verder wel leuk stukkie hoor.

 2. Topklassefans zendt tv-samenvattingen uit van oefenwedstrijden. Je kunt ook overdrijven natuurlijk.

 3. Aardig deze ontwikkeling inderdaad, maar uit de voorbeelden komen alleen de topklassers van de zaterdagzijde aan de orde. Hoe zit het met de zondagvoetballers? Dreigt er niet een tweedeling te ontstaan, waarin de zondag de professionalisering van de zaterdag niet kan bijhouden, en je twee soorten topklassen(rs) krijgt. Ik zie aan de zaterdagzijde uiteindelijk promoties naar de Jupiler-league voor IJsselmeervogels, Spakenburg, Rijnsburgse Boys en wellicht ook HHC Hardenberg, die daar ook wel zullen blijven. Maar hoe wordt de zaterdagtopklasse dan opgevuld met zondagklassers en welke BVO’s naar de zaterdag? Dan wordt het pas echt professioneel. Verheug me overigens dan wel op Fortuna tegen Noordwijk. Lekker dicht bij voor Rood en Wit!

  • Voorbeelden zijn inderdaad uit de zaterdag, omdat er geen (of nauwelijks) oefenwedstrijden waren van Zondagtopklassers tegen profclubs. Deel overigens de lezing dat er een verschil is / kan ontstaan tussen de twee Topklassen, maar wellicht dat clubs als Lienden, De Treffers of Argon dat gat kunnen dichten in de toekomst.

   • Om de andere helft(?) van Groesbeek niet te schofferen, haasten we ons om ook Achilles’29 in bovenstaand rijtje op te nemen.

   • En Germania Groesbeek dan?

   • Ok Simon, zo kunnen we er in de amateurvoetbalhoofdstad van Nederland nog wel een paar noemen, maar we beperken ons even tot de Topklassers.

   • UNA won van FC Eindhoven en FC Oss en Fortuna Sittard mocht blij zijn met een remise tegen EVV, Ze waren er dus wel, de voorbeelden.

 4. IK ben gewoon heel benieuwd naar het 2e jaar van de Topklasse.
  Het eerste jaar viel me niet tegen.
  Nu krijg je er beter kijk op en je haalt er zo de beste teams uit die naar de Jupller League kunnen.
  Dat ver veschil tussen betere TOP-klasse teams en Jupiler teams gering is, moge duidelijk zijn.
  Maar ik ben toch benieuwd hoe Oss(eerder gedegradeerd en nadien gepromoveerd het gaat doen).

  Dan is het aardig om te zien hoe nieuwe Topklassers zoals UNA Zeelst zich staande gaan houden.
  Die moeten iets met hun ploeg doen in zo’n klein dorp als Zeelst.
  Kortom …er wordt dan weer met de buidel gezwaaid.
  Gelukkig kent Una een aantal Veldhovense jongens zoals de gebroeders Van Boekel en Donny Spruyt.
  Was dat niet zo dan ging ik helemaal niet kijken.

 5. Misschien moet je ook nog even vermelden waarom de topklasse zo’n succes is en niet onder doet voor de Jupiler league.
  Daar waar een Jupiler club moet bestaan uit enkel full-profs, mag een topklasse amateurs hebben. Die jupiler club heeft niet zoveel te besteden en kan slechts een minimaal salaris bieden, daar waar de topklasse club een speler onder kan brengen bij een sponsor die hem een leuk zakcentje geeft. Het is dus voor de speler interessanter om in de topklasse te spelen. Het full-prof gebeuren in de Jupiler League is de doodsteek voor die divisie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s