WAS DE TOEKOMST OP DE HERDGANG?

Hoe zeer het De Verloskundige ook zorgen mag baren, Ajax heeft De Toekomst. PSV heeft De Herdgang. Dezer dagen ook wel de Canossagang genoemd, omdat ook de hoofdselectie daar zijn geheel eigen gang gaat. Maar dat terzijde. Hoewel..? Mazuro was jl. zaterdag lijfelijk aanwezig op het lommerrijke trainingscomplex om de toekomst van het voetbal te determineren tijdens de Otten Cup voor A-junioren. Gelokt door de welluidend klinkende voorspelling van de FC Barcelona-beloften en overmand door nostalgie en emoties. Want 11 jaar geleden droeg zoonlief Bram aka Allardganzenhoef  het PSV-shirt op wat we toen nog gewoon het Ottentoernooi noemden. De Jappies van Ichiritsu Funabashi (o die!) toonden zich de sterksten en een geblondeerde Johnny Heitinga was de speler van het toernooi. Helaas werd dat toernooi geheel overschaduwd door een afschuwelijk ongeval tijdens een gelijktijdig PSV-jeugdtrainingskamp, waarbij een 9-jarig Veldhovens jongetje om het leven kwam. Het kan geen kwaad om daar even bij stil te staan, nu we het over de toekomst hebben.

Eenmaal gearriveerd pikte ik nog de eindfase mee van AFC AjaxSunderland AFC. Te voor en te na AFC dus. Naar verluidt had Sunderland het gelijke spel volledig te danken aan fantastisch keeperswerk van de latere doelman van het toernooi, Jordan Pickford. Meest in het oog springend bij Ajax, de albino-achtige aanvoerder, Davy Klaassen. Ontpopte zich ook later tegen FC Twente als slimme, tactisch sterke en scorende nummer 10. Iemand die in dubbel opzicht het koppie erbij houdt. Daarvóór moest echter FC Barcelona haar vooruitgesnelde roem waarmaken tegen RSC Anderlecht. Maar ja,  hooggespannen verwachtingen… Aan niets of niemand was zelfs ook maar de intrinsieke klasse af te zien. De enige die opviel was Nathan Kabasele van Anderlecht, een regelrechte Lukakukloon. Sterk, balvast, explosief. Je zou God op je blote voeten danken voor zo’n talent en wat doen die Kiekefretters?! Roepen  ene Dieumerci Mbokane aan. Stupide!

De Barça-beloften stelden echter danig teleur. Verzorgd, degelijk, maar zonder brille of finesse. Een saaie remise. Mijn laatste wedstrijd was PSV – FC Barcelona. Voor even was er toekomst op de Herdgang. Het bleue Barça werd overklast, afgetroefd. 5-1! Absolute smaakmaker: Jurgen Locadia. Topscoorder van het toernooi, spits voor de (nabije) toekomst. Laat Mounir maar op De Toekomst, Locadia is in aantocht! Met in zijn kielzog middenvelder Marcel Ritzmaier. ’s Zondags wint PSV de kleine klassieker van Ajax en troeft Barça het verrassende Mönchengladbach af, zodat de finale een herhaling wordt van de zaterdag. Een gewaarschuwd Barcelona trekt met 1-0 aan het langste eind en wordt dus alsnog een op papier mooie eindwinnaar. Op genoemde uitzonderingen na, viel het niveau niet mee. Veel van hetzelfde, weinig oorspronkelijkheid. Veel middelmaat, te weinig pure klasse. Een stukkie voorprogrammering. Met de nog steeds onvermijdelijke Frans Bouwmeester, Aad de Mos en Sjakie Swart cum suis is het verleden dan ook nader dan het heden. Eindconclusie Otten Cup 2011: afgelopen weekend zag de toekomst er niet rooskleurig uit op de Herdgang.

Advertenties

9 Reacties op “WAS DE TOEKOMST OP DE HERDGANG?

 1. Heb je de scouts gezien?
  Hebben de scouts talent gezien?
  Het laatste talent dat ik zag tijdens de Ottencup was Genaro Seefuik.
  Zoveel goede internationale voetballers bijeen en hoeveel stoten er door naar de echte profs?
  Mentaliteit mijnheertje.
  Talent zat maar er komt nog zoveel kijken om een echt goede voetballer te worden.
  Liever wat minder talent en meer mentaliteit.
  Ik kon daar in mijn tijd over meepraten.

  • Ik had liever wat meer talent dan arbeidsethos gezien Toon. Maar je hebt gelijk: de mentaliteit/het karakter is meer dan de helft van het werk/talent. En.., zoals vermeld, The Last BOYscouts Bouwmeester, De Mos en Swart en vele andere fossiele foebeldieren huppelden er nog steeds rond als roofdieren om hun prooi.
   Overigens, Feyenoord schittert traditioneel door afwezigheid op de Otten Cup en daar huist naar verluidt nog het meeste talent. Maar helaas ook het talent om dit weer te verkwanselen.

 2. Liefhebbend Voetbalhart`

  Dieumerci! Godzijdank! Die Belgen weten beter hun voormalige koloniën te benutten dan wij. Noem eens één voetballer uit voorheen Nederlands Indië die in de Eredivisie heeft gespeeld? Eentje met de ware VOC-mentaliteit die JP en Trapatoni zal aanspreken? Mikki?

 3. Simon Tahamata Giovanni van Bronckhorst zijn in ieder geval van Indische afkomst.
  Tahamata is een Molukker en komt van origine van Ambon.
  Rijkaard, Gullit en Seedorf hebben natuurlijk Surinaamse roots.
  Je moet dus de kolonie Suriname(voormalig) niet vergeten.
  En de Antillen(ABC en SSS-eilanden veeg er ook maar even bij.
  Glenn Helder had daar roots.
  Genaro Seefuik.
  Dan wordt de rij toch wel groot.
  Maar verwissel hen niet met Marokkanen en Brazilianen.
  Tenslotte is niet alles wat donker is en hier rondloopt afkomstig uit een voormalige kolonie.
  Maar er zit daar wel heel veel talent.
  Maar willen ze werken en presteren.
  Dat heb ik reeds gemeld

  • Liefhebbend Voetbalhart`

   Ik bedoel maar: grote Molukse/Ambonese voetballers zijn/waren schaars. De enige die nu nog op Eredivisie-niveau acteert, is Denny Landzaat volgens mij. Ok, de Surinaamse kabel is/was sterk en lang, maar we hebben het over vrijwel allemaal spelers die hier geboren zijn, ook wat betreft de Molukkers/Ambonezen. Terwijl de Belgen talloze Congolezen en andere exotische voetballers importeren

 4. Hey Mazuro, dank voor je link naar Versgeperst.com! Mooi verhaal over de Otten Cup trouwens waar ik me volledig bij aansluit. Vond de nr. 17 van Barca trouwens ook wel een talentje dat genoemd mag worden, weet alleen zijn naam niet :).

  • Geen dank Nick, ook al was het dan min of meer toeval dat ik bij je terechtkwam. Natuurlijk had Barça wel talent in de gelederen. De tot aanvaller v/h toernooi verkozen Ernesto Cornejo Sanchez had in elk geval de durf om tegenstanders uit te spelen. Die 17 was (hou je vast!) Miguel Sainz-Maza Lopez. Aan de prachtige voetbalnamen zal het niet liggen. Maar pas wanneer ze worden ingekort tot bijv Cornejo en Sainz (Maza hebben we helaas voor PSV al..) hebben ze naam gemaakt.

 5. Pingback: WEEKENDPOST: Onrust op de Haardgang |

 6. Pingback: WE LATEN EEN SPAAN HEEL VAN BRANCO |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s