GRENSGEVALLETJES

In het hedendaagse voetbal is scheidsrechter zijn bij vlagen gevaarlijker dan een politiemissie in Kunduz. De verwensingen die je naar je hoofd krijgt zijn misschien nog het minst erg. Wanneer het fysiek wordt is de lol er snel vanaf. Daarom treedt de KNVB steeds feller op tegen dit soort excessen. Maar toch ontgaan scheidsrechters belangrijke zaken en schatten ze situaties verkeerd in. De heren Koenders en Luijckx kwamen er afgelopen weekend weer mee weg. Spelers misleiden elkaar om het beste uit de strijd te komen. Schijnbewegingen en schwalbes, eigenlijk horen ze allebei bij het voetbal. Daarbij misleiden ze echter ook de scheidsrechter en dat mag niet.

De scheidsrechter heeft daarom twee assistent-scheidsrechters. Vroeger ook wel bekend als grensrechter. Als je op een heel serieus niveau speelt, heb je zelfs een vierde official. Want ook in de scheidsrechterlarij worden bestuurlijke lagen toegevoegd. De vlaggenisten vormen een team met de scheidsrechter en dienen hem te ondersteunen. In het amateurvoetbal pakt een grensrechter echter ook punten voor zijn ploeg. Vlaggen terwijl het geen buitenspel is. Ze noemen het slim! Maar het is spelbederf en voetbalmatennaaierij. Want een scheidsrechter gaat af op jouw signaal. Je verstiert dus bewust het spel en wat is daar leuk aan? Vaak zijn grensrechters dezelfde types: tussen de 40 en 60 en bloedfanatiek. Alles wat ze zelf op het voetbalveld niet konden presteren, proberen ze in te halen als grensrechter. Want het biedt hen de mogelijkheid om eindelijk beslissend te zijn voor hun club.

Maar is het eigenlijk niet heel triest dat je als grensrechter zo kinderachtig doet? Want op deze manier zijn grensrechters mede de oorzaak van het onheus bejegenen van scheidsrechters. Een scheidsrechter moet kunnen afgaan op zijn grensrechter, doet hij dit niet dan krijgt hij het met die grensrechter aan de stok. Maar constant affluiten voor onterecht buitenspel leidt bij de andere partij tot onvrede. Daarom zou het goed zijn als grensrechters ook eens worden beoordeeld  en indien noodzakelijk geschorst. Want zo houden we het spel zuiver, en wie houdt er niet van de puurheid van het spel?

Advertenties

11 Reacties op “GRENSGEVALLETJES

 1. Ach publieksspeler… wat is nou een amateurwedstrijd zonder een valse grensrechter en boze spelers? Dat is toch ook een beetje de charme van het spel.

  Kijk, als het gaat om Champions League wedstrijden en ballen op of over de lijn is het helder. Zet daar een camera neer. Daar gaat het ‘charme-argument’ niet op. De valse grensrechter bij vriendschappelijke wedstrijdjes tussen Odin 2 en Esto 3 is echter echt aan het andere end van het spectrum.

  Vraag dat maar aan de jongens van Football Culture.

  • Inderdaad horen dikke, onbeweeglijke clubscheidsen en valse nichtgrensrechters bij de amateurvoetbalcultuur, net als onbesuisde, mekkerende en (zich) profs wanende en imiterende voetballers. Maar als medeoorzaak van het drastisch toenemende geweld tegenover amateurfluiters heeft publieksspeler een punt met het aankaarten van clubscheidsgrensoverschrijdend gedrag. En laten we daarbij vooral het publiek langs de lijn en de haantjes in de dug-out niet vergeten.

 2. Daar waar je in wedstrijden voor het eerste nog een onafhankelijke scheids hebt, is het op mijn niveau helemaal dieptriest. Clubscheidsrechters zijn nog vele malen erger dan Grensrechters. Daar zou wat aan gedaan moet worden. Er wordt een hoop afgegeven op het geweld in amateurvoetbal, maar er wordt voorbij gegaan aan de oorzaak hiervan. Soms lijkt het erop dat mannetjes de hele week door de baas afgezeken worden, thuis bij moeders de vrouw geen sex krijgen en deze frustratie allemaal moeten botvieren op de zondag ochtend.
  Mijn enkelbanden zijn aan gort geschopt, terwijl de scheids zei dat ik me niet zo aan moest stellen en gewoon op moest staan na mijn ‘schwalbe’. Voetbal is immers een mannensport….

  • En dat geeft jou het recht om zo’n man dan fysiek te belagen. Ik wil jou persoonlijk niet beschuldigen van geweldplegerij, maar voetballers in jou situatie die grijpen die situatie schijnbaar aan om met zo’n scheidsrechter op de vuist te gaan.
   Ik snap dat het bloedirritant is als er zo’n halve debiel iedere halve minuut op je enkels staat in te hakken, geloof me, in die paar wedstrijden dat ik niet in mijn hok stond, maar op het veld vrij mocht rondrennen, heb ik ook geincasseerd. Maar het is te belachelijk voor woorden dat er gevochten wordt. Op het moment dat ik in een opstootje betrokken raak (meestal word ik dan als eerste geduwd), dan lach ik mijn tegenstander uit en loop ik weg. In het veld ben ik bloedserieus, een zuiger en een vervelend mannetje, maar heb nooit een klap ontvangen, omdat op het moment dat ik begin te lachen, die spelers zelf ook inzien hoe debiel ze bezig zijn.

   Amateurvoetbal is wel het minst belangrijke op deze planeet. Op dit niveau moet je op het moment dat de vlam in pan dreigt te slaan hetzelfde doen als wanneer je tijdens een wedstrijd zou horen dat je kind wordt geboren, of je ouders een zwaar ongeluk hebben gehad: Gewoon weglopen!

 3. Agressie, met name fysieke agressie, tegen scheids, grens of wie dan ook in of naast het veld, zeg maar in de wereld, is not done, uberhaupt. Maar wat is er erger dan het gevoel van onmacht dat je bedruipt wanneer zo’n bolle eikel die niet de middelcirkel uit komt/kan weer even een één-tweetje heeft met de grensrechter aan de goede zijde, terwijl hij die van jou negeert…

 4. Ik, en andere weldenkende mensen, zullen inderdaad weglopen. Echter niet iedereen is weldenkend. Ik bedoel alleen maar te zeggen dat de scheidsrechter in deze naar alle waarschijnlijkheid ook niet tot weldenkende mensen hoort en uitstekend weten hoe hij in zo’n situatie zou reageren.

  Met je laatste punt leg je elke discussie lam. Als iedereen zo zou denken zou er wereldvrede zijn. Dat is natuurlijk nonsense. Soms slaat de vlam in de pan en veel mensen zullen van mening zijn dat op een bepaald punt de grens tussen vrede en geweld soms overtreden dient te worden.

  • Dat klopt dat ik daarmee de discussie lam leg, maar het was ook meer bedoeld om tegengas te bieden aan jouw post. Maar ik vind dat de schuld niet bij scheidsrechters alleen kan leggen, en het lijkt er een beetje op dat je dat wel doet. Wat dat betreft is het wel een goed idee, om naast de speler ook een (assistent-)scheidsrechter te schorsen. Ik pleit dan wel voor oplopende straffen. 1 keer uit de hand laten lopen is een maand schorsing, 2e keer een half jaar, en dan bij de 5e keer levenslang ofzo.

   Ben alleen bang dat je geen man meer onder de duim van zijn vrouw vandaan krijgt om zo’n zwart pakkie aan te trekken.

 5. Liefhebbend Voetbalhart`

  Dit voetbalhart heeft eenieder even lief, maar kan zich ook altijd vreselijk ergeren aan clubscheids/grensrechters die opzichtig de kluit belazeren, hoe potsierlijk en lachwekkend ze er ook ooit bij lopen. Dat gevoegd bij de alsmaar korter wordende lontjes, maakt de situatie steeds explosiever. Niet voor niets maakt de KNVB vandaag bekend dat wangedrag in en rondom het veld hard wordt aangepakt. De kwestie van partijdigheid is echter een mentaliteitskwestie die clubbesturen zelf moeten aanpakken. Helaas zitten in die besturen maar al te vaak te partijdige, chauvinistische figuren waardoor we hier jammer genoeg niet al teveel van mogen verwachten. Maar een dosis zelfonderzoek bij alle betrokkenen kan in deze geen kwaad.

 6. Liefhebbend Voetbalhart`

  Dit voetbalhart heeft eenieder even lief, maar kan zich ook vreselijk ergeren aan de clubscheids/grensrechters die zo opzichtig de kluit belazeren; hoezeer ze in al hun potsierlijkheid vaak ook bijdragen aan de voetbalcultuur. Tegelijkertijd worden de lontjes alsmaar korter en is er dus een explosieve situatie ontstaan. Niet voor niets maakt de KNVB vandaag bekend dat wangedrag in en rondom het veld hard wordt aangepakt. De kwestie van partijdigheid is een mentaliteitskwestie en een zaak van clubbesturen. Die helaas zelf vaak nogal wat partijdige/chauvinistische figuren herbergen, waardoor we daar niet al teveel van mogen verwachten. Een dosis zelfonderzoek bij alle betrokkenen zou evenwel geen kwaad kunnen.

 7. Maar toch jongens; als je in het amateurvoetbal dingen wil verbeteren, kan je toch zeker honderd amdere zaken verzinnen die je eerder aanpakt dan de clubgrensrechter op tweede elftalniveau of ligt dat aan mij. De ergernis daarover ‘in the heat of the moment’ is begrijpelijk, maar om daar nou beleid over te gaan maken…

 8. Het gaat mij erom dat een speler gewoon geschorst wordt en dat er altijd naar de spelers gewezen wordt. Terwijl er legio clubs zijn waar je als lager team NOOIT wint. Daar mag best eens naar gekeken worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s