OLALA!

Het zal de oplettende lezer niet zijn ontgaan dat Mazuro iets heeft met namen. Noem het maar een tic. Toen ik eergisteravond Ola John voorbij die arme rechtsback van Benfica zag dartelen, vroeg ik me opnieuw af wie, hoe en waar  deze jongen naam heeft gemaakt. Het dubbel voornaam zijn, is geen zeldzaamheid. Dat komt in de beste families voor, of niet Ron? Nee, mijn nieuwsgierige affiniteit met curiositeit werd geprikkeld door voornaamgenoot Ola Toivonen. Hoe kunnen gelijknamigen zó verschillen?! Qua uiterlijk, qua voetbalstijl, qua afkomst. De een fruitigfris frivool, de ander ergernissymbool. De een en al onbevangenheid, de ander vol berekende verbetenheid. Dat ze iets gemeen hebben, illustreert met name Toivonen. Maar hoe kunnen in hemelsnaam een diepdonkere Liberiaan en een helblonde Zweed dezelfde voornaam hebben?! Zonder dat ze, neem ik aan, naar een en dezelfde beroemdheid zijn vernoemd. Dat vergt uiteraard enige verdieping in beider materie.

Hoe John aan zijn voornaam komt, is mij een raadsel. De geboren Liberiaan is als 2-jarige met moeder en broers Collins en Paddy naar Nederland gevlucht, nadat vader was gesneuveld in de burgeroorlog. De Sjonnies kwamen alledrie in de jeugdopleiding van FC Twente terecht. In de top-100 van Liberiaanse jongensnamen komt Ola niet voor. Voor wie het interesseert: op 1 staat Momolu. Wij moeten het doen met Pipo en Mammaloe. Overigens, John staat op 39. Bij de meisjes staat Gebed met stip op 3. Het is maar dat u het weet. In Scandinavië is het Noorse Ola in allerlei variaties een uiterst populaire erfgenaam, want dat is ook de betekenis ervan. En wie wil er nu geen Ola zijn.. Pikant daarbij is dat de Zweed Toivonen Finse ouders heeft en dus een Noorse voornaam. Als zijn vriend – waarom niet? – of vriendin dan ook nog eens uit Denemarken komt, is de Scandinavische cirkel rond.

Wat verdieping niet allemaal kan opleveren. De Romeinen zeiden het al: Nomen est omen. Dat de jongste John Ola is genoemd, zou best eens iets met erfgenaamschap te maken kunnen hebben. Dat de Toivonens het frivolere Ola hebben verkozen boven het killere Olov of Oluf, kan ook geen toeval zijn. En wat te denken van de curiositeit dat de geboorteplaats van de Johns Zwedru is?! Het is dan ook voorbestemd dat beide Ola’s ooit in Spanje terechtkomen. In het Spaans betekent Ola roller, (golf)breker, zeeboezem. Het is op beiden van toepassing. Maar het is voornamelijk een uitgesproken, uitgelezen mogelijkheid om je in één adem te laten toezingen, scanderen, opzwepen als wel begroeten.

Advertenties

3 Reacties op “OLALA!

  1. Niet zozeer een post naar mijn voetbalhart, want qua voetbalgehalte mag het geen naam hebben. Toch wel leuk om te lezen over twee zogenaamde tegenpolen. En hebben Pipo en Inzaghi iets met mekaar van doen? 🙂

  2. Of Pipo en Inzaghi iets gemeenschappelijks hebben? Mamaloe misschien….? 🙂

  3. Pingback: DRIE KEER JOHN IS SCHEEPSRECHT |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s