CULTUREEL VERANTWOORD GELUL


Het lijkt erop dat men steeds vaker negatieve associaties ontwikkelt en uit ten aanzien van de Spaanse Klassieker. “El Clasico gaat vervelen”, was gisteren op te tekenen uit de mond van de columnist van dienst van nu.nl. Zelfs ons aller Mazuro stelde, reeds enige tijd geleden, hier al eens de wenselijkheid en aantrekkelijkheid van Barcelona’s (eentonige?) suprematie ter discussie. Maar waarom? Hoezo liever op een natte vrijdagavond FC Eindhoven door een benutte pingel van Theo Lucius zien winnen van Cambuur Leeuwarden, dan je vergapen aan wat er eigenlijk echt allemaal mogelijk is met een bal?

Een aantal jaren geleden had ik op een feestje waar hartstochtelijk gedanst werd een korte conversatie met DJ Laidback Luke. Nou niet bepaald een onbekende in de wereld van dansbare muziekjes. Ik vroeg ‘m waarom ie draaide met cd’s in plaats van met ‘echte’ platen. Hij keek me daarop wat minder ontspannen aan dan dat je op basis van z’n artiestennaam zou mogen verwachten en antwoordde: “Kijk jij ook nog steeds films op VHS-banden dan?” Eehh nee Luuk, daar heb je wel een puntje..

Het is inderdaad een stuk comfortabeler films loeren met behulp van zo’n Dvd-speler. Anders gezegd: het is gewoon bijzonder slappe nostalgische prietpraat wanneer iemand zegt dat ie liever om het half uur de band in de VHS strak draait, dan heerlijk 2 uur rustig achterover in de bank ligt. Hetzelfde geldt voor voetbal. Als voetballiefhebber en/ of –kenner, het is maar net hoe je jezelf wilt noemen, kijk je zo vaak als mogelijk naar het beste materiaal dat er rondloopt. Dat dit je interesse zal doen afnemen voor andere wedstrijden, so be it! Immers, tegen de tijd dat je er echt op uitgekeken bent, betekent dit dat er zich al weer iets beters heeft aangediend.

Advertenties

14 Reacties op “CULTUREEL VERANTWOORD GELUL

 1. De commentatoren ben ik inmiddels wel goed zat, elke pass is geweldig en als Messi de bal heeft schreeuwen ze het zowat uit.
  Maar bij bijna elke sport en in elke competitie komt er een moment waarop er minder sympathie is voor diegene die altijd wint. Zie ook de vaderlandse haat jegens Ajax, maar die was er ook wel degelijk richting PSV toen die 5x kampioen werden.
  Hetzelfde geldt voor lui als Schumacher, Nadal etcetera. Het wordt je na een tijdje minder gegund en het nieuwe is er wel af.

 2. Oneens, ik kijk 10x liever naar een mislukte trap van Theo Lucuis ( en daar dan smakelijk om lachen en discussiëren ) dan naar het hemeltergende GEDRAG van de Barcelona en Real Madrid spelers. Daar gaat het stuk op NU.nl dan ook voor een deel over. Het onuitstaanbare gedrag van de Marcelo’s en Piques van deze wereld.

  De charme van veel voetbal liefhebbers zit hem juist in die mislukte vrije bal, de immer verkeerde tactiek van de trainer, het slappe broodje bal en het becommentariëren van al die facetten.

  En zeker niet in het doordeweeks tot 01.00u via Eredivisie live bekijken van over het paard getilde vedetten die elkaar het leven zuur maken.
  Natuurlijk willen de Cambuur en VVV supporters goed voetbal zien en kunnen deze ook genieten van Messi en zijn doelpunten. Maar nog meer genieten zij van een winnend doelpunt van lokale held in de blessure tijd

 3. Liefhebbend Voetbalhart`

  De doorgaans zo snedige Catalaan komt hier met een flinterdun betoog en vergezochte vergelijking op de proppen om zijn stokpaardje te berijden. Het doet vermoeden dat dit is uitgepoept nadat hij ’s morgens vroeg sufgedanst en -gesnoven de kroeg uit is gerold en als Laidback Luke languit liggend op de bank de geest over zich dacht te krijgen.
  Het is hierboven al aangestipt. Een schitterend gebrek, de schoonheid van de onvolmaaktheid, de fascinatie van het onbereikbare, de aantrekkelijkheid van de lelijkheid: Theo Lucius dus. Dát is wat werkelijk boeit. Van Iniesta en Messi kun je nooit genoeg krijgen, maar toch: perfectie slaat dood, laat niets meer te wensen over.
  Daarbij, het was de 7e Clasico in 10 maanden tijd! Deze laatste begon nog hoopgevend, juist dankzij de imperfectie van Barça en ok, ook een beetje omdat Real zowaar aanvallende intenties bleek te hebben. Maar het eindigde als ‘vanouds’ in suprematie van Barça en dus o zo voorspelbaar weer in hoogst irritant geschop, gezeur en gemekker. Nee, voor mij voorlopig geen Clasico. En laat ons hopen dat die idioot van een Mourinho voor eeuwig uit ons gezichtsveld verdwijnt.

 4. IK heb het idee dat we Barcelona in de voetballerij kwijt willen.
  Het team is te goed en verliest zelden.
  Dat willen we niet.
  Graag zien we de koploper ook eens op zijn bek gaan.
  Inderdaad het verhaal van AJAX en PSV in goede tijden.
  Die mochten ook wel eens verliezen.

  Maar Barcelona verliest niet…dat staat iedere wedstrijd vast.
  Vul het Totoformulier maar in en kruis aan WINST.
  De spanning is weg, Barcelona is saai, Mesasi is te goed.
  We hopen met zijn allen op een nederlaag van de ploeg die de hegemonie koestert.
  Daarbij is El Classico een mogelijkhied maar Real Madrid brenget de Catalanen wel aan het wankelen maar meer ook niet.
  Laat Barcelona maar met 9 spelers spelen.
  Barcelona moet met onmiddellijke iongang de helft van de spelers verkopen maar Fabregas mag blijven.

 5. Nou ja.. het zal wel aan mij liggen, maar ik vind het bijzonder obligate kritiek. Alsof esthetiek kan vervelen.

  De graadmeter is ook niet winst. De graadmeter moet zijn of je verrast wordt als kijker. Dat jij met je helicopterview zelfs nog niet gezien hebt dat die bal ook gestoken kan worden. Dat ze oplossingen zoeken en vinden die niemand ziet.

  Een beetje achteraf zeiken omdat ze weer gewonnen hebben, maar ondertussen genieten van het spel gaat er bij mij niet zo goed in. Dat cynisme drukt elke (poging tot) perfectie de kop in. Want eenmaal bereikt is perfectie toch ineens niet meer zo leuk. Dat mogen jullie vinden.. ik vind duidelijk van niet.

  • Er zit inderdaad gezeur en gezeik in de kritieken en het is deels ook obligaat, maar er zitten wel degelijk ook genuanceerde elementen in en kan dus niet worden afgedaan als louter cynisme. Je gaat daarmee wel erg en niet echt des Catalaans in de verdediging. In mijn vernoemde, hyperbolisch “Weg met dit Barcelona’-relaas zit de onverholen bewondering voor deze Blaugranas verscholen. Maar het legt ook de andere kant van de zaak bloot. Het een sluit het andere niet uit, maar is ook het gevolg van het andere. Dat perfectie het noodlot van verveling, afgunst, zelfs agressie in zich heeft, is een al veel ouder klassiek fenomeen dan El Clasico. En om uitgerekend onze cultheld Theo Lucius als bewijs van je stelling op te voeren, is op z’n zachtst gezegd ongelukkig te noemen. El Clasico in het bijzonder, maar ook het spel van Barça heeft zowel obligate als verrassende elementen in zich. Liefhebbend Voetbalhart stelt terecht dat een Iniesta en een Messi nooit gaan vervelen. Maar de inmiddels uiterst voorspelbare vervelende maniertjes beiderzijds en het bij tijd en wijle meer tot doel dan middel verheven tikki-takki van Barça kunnen ook mij gestolen worden.

 6. Theo’s Kul(hel)dendom heeft ie volgens mij niet verworven doordat mensen ‘m zo graag zagen voetballen. Buiten het veld: Ja.. binnen het veld: Nee.

 7. Ik vind dat je vergelijking niet op gaat. Voor een DJ draait het erom om liedjes te maken, geluiden te produceren, zodat deze het best aanslaan bij het ‘grote’ publiek. Een DJ zit meer in de rol van de trainer. Een trainer wil met zijn elftal ook zo goed mogelijk materiaal hebben, omdat daarmee de beste resultaten te halen zijn. Columnisten en reaguurders daarentegen zijn publiek met wensen. Jij hebt de wens om technisch en tactisch zo goed mogelijk voetbal te zien. Omdat naar de muziekwereld te vertalen, wil jij zo min mogelijk oneffenheden in het geluid. Maar er zijn ook een hoop mensen die de oneffenheden wel willen horen, en uit de kelder een grijsgedraaide plaat van de Herman’s Hermits, of whatever, pakken. Zo’n plaat geeft een andere dimensie aan muziek, die een cd/dvd/blu-ray niet kan geven. We spreken hier dan ook over 2 verschillende dingen. Het is beide muziek, maar niet met elkaar te vergelijken.

  Zo is het ook met voetbal. Theo Lucius en Lionel Messi zijn beide voetballers, maar niet met elkaar te vergelijken. Dat zijn twee verschillende dimensies in voetbal. (en er zullen er vast nog veel meer zijn) Wil je technische perfectie dan kijk je naar Messi, wil je een uitleg in Brabants dialect over een verkeerd ingespeelde bal, dan luister je naar Theo. Ik vind dat beide zijn charmes hebben. En helaas laat niet iedereen zich meer verrassen door de onwaarschijnlijkheden die Messi laat zien, zoals jij dat wel doet. Maar je hebt nog genoeg medestanders, getuige het uitverkochte huis in Barcelona afgelopen woensdag.

  • Herman’s – No milk today – Hermits!! Hoe oud ben jij in hemelsnaam Koningskeeper?! Of heb je de platenkast van je ouders afgestoft? 🙂
   Over ‘ken je klassieken’ gesproken…

   • Ben 23, maar Radio 10 Gold en Radio 2 met de gouden uren stond vaak genoeg op bij mijn ouders 😉

 8. Het was ook zeker geen kritiek op het perfecte spel van Barcelona,meer een ode aan de imperfectie. Van mij mag Barcelona tot in het oneindige kampioen worden. Zeur ik over het aan de verkeerde kant dekken van van der Maarel.

  Dat gezegd hebbende, wanneer kunnen we de kampioenen voorspellen van Barcelona tot aan Quick boys?

  • Quick Boys Niels? Dat gaat daar helemaal niet zo goed. Verliezen in een officiële wedstrijd van de Rijnvogels uit Katwijk-Binnen. Straks zien ze zelfs de Valken langsvliegen en is het vijfde club van de gemeente Katwijk.

 9. Voor mij blijft het Catalaans toch eigenlijks niets anders dan 1. d4, d5 2. c4, c6 en 3. g3!. Messi wie is dat? Sosonko was toch de man van het Catalaans? Degelijk en saai, de tikki-takka van het Ajedrez.

 10. Pingback: Lazy saturday Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s