EINDHOVEN HET MOET NIET GEKKER WORDEN!

Hoewel er vele redenen zijn om niet in Eindhoven geboren of begraven te worden, hebben de stad en haar regio toch ook heel wat om trots op te zijn. Ga d’r maar aan staan om zowel de gekste als de slimste te zijn. Rotterdam en vooruit, ook Amsterdam, mogen er als haven wezen, maar Brainport, dat klinkt toch effe iets anders. En misschien is Eindhoven zelfs wel de leukste, als we Theo Maassen, Wim Daniels, Ronald Goedemondt en Leon van der Zanden er even bij halen. Dat de wiegjes van de laatste twee in resp. Tegelen en Helmond stonden, nemen we gemakshalve op de koop toe. En natuurlijk, Eindhoven heeft, beter gezegd had, Philips en heeft dus PSV. Dat gek genoeg uitgerekend de PSV-supporters zelf het minst trots zijn op hun kluppie, is weer een ander verhaal en wellicht ooit voer voor Voetblah-psychologen.

Want de belangrijkste reden om trots te zijn op Eindhoven is toch vooral de FC Eindhoven! De Blauw-witten aan de Aalsterweg, het voormalige lelijke eendje, het lachertje van het Nederlandse betaalde voetbal, datzelfde FC Eindhoven is al 4 weken lang de fiere koploper van de bierliek. Met de maximale winst. Gisteravond geconsolideerd door de eerste overwinning op en in Hellimond sedert 2000. Waarvan een piepjonge Allard op de toen nog EVV-bank van zeer dichtbij getuige was. De manschappen van Ernest – ook al regionaal uitgebroed en slim genoeg bevonden om tot de trainersstaf van Oranje toe te treden –  Faber incasseerden pas één tegendoelpuntje. Solide en robuust verdedigen was altijd al Fabers habitat.

Maar Mazuro’s gedachten gaan nu vooral uit naar de verstokte Eindhoven-supporter. Die ene vraag die  op mijn lippen brandt: Wat gaat er nu door je heen? Ik ervaar als het ware aan den lijve de mengeling van ongeloof, gedempte trots en ongemak. Je moet een plek die je al nooit – of zó lang geleden – gewend bent geweest een plekje geven. Om maar eens een treurige trendy uitdrukking erbij te halen. Desoriëntatie, wie weet zelfs paranoia. ‘Dit kan niet waar zijn, we worden voor (Eindhoven) de gek(ste) gehouden’. Misschien verlang je stiekem wel naar die ouwe vertrouwde underdog-positie; naar die veilige en zo zorgvuldig gecultiveerde en gekoesterde luwte van de  spelonken in de bierkelder. Zullen we het ooit te weten komen? Is de Voetblah-belangstelling voor deze marginale markante manifestaties wederkerig? Lezen we ooit de memoires van een ongeneeslijke FC Eindhoven-supporter? De tijd zal het leren. Zoals diezelfde tijd ons zal leren hoe lang het strijdlied van de Blue White Army aan het front zal resoneren: Eindhoven zal wezen, Eindhoven zal zijn, en vur Eindhoven zullen ze vrezen, op het voetbalterrei-ei-ein!

Advertenties

8 Reacties op “EINDHOVEN HET MOET NIET GEKKER WORDEN!

 1. Het is volkomen tercht dat het blauwwitte Eindhoven in de belangstelling staat.
  Bedankt voor deze geste.
  Vanaf het begin van de Jupiler Leaugue staat Eindhoven fier bovenaan.
  Met inderdaad 1 doelpunt tegen met dank aan Ruud Swinkels.
  Met dank aan Ernest faber die weet wat echt verdedigen is.

  Er bloeit wat aan de Aalsterweg.
  In iedere lini staat wel een bovenmodale speler.
  Zo’n Rob Van Boekel uit Zeelst die de fantastische goal maakte tegen Helmond Sport kan zo mee met NEC, Den Haag of Groningen.

  IK weet nogdat Eindhoven promoveerde met mannen als Bloemers, Brandts, Schalkx en Adjanski.
  De vraag is of ze dit niveau vast kunnen houden.
  Vorig jaar was de start ook voortvarend en het 2e gedeelte was zo slecht dat Einhoven uiteindelijk ik geloof 10e werd.

  • Liefhebbend Voetbalhart`

   Trapatoni, goed dat je nog weet dat Eindhoven promoveerde, maar dan verdienen die mannen het ook om hun namen juist te zien weergegeven. Mazuro heeft je daarvoor zelfs de perfecte voorzet gegeven onder de link ‘of zo lang geleden’. Het ging dus om Jan Brans, bij mijn weten een telg uit een echt voetbalgeslacht uit een naburig dorpje. En om Hendrik ‘Kina’ Schalks, telg uit een roemrucht woonwagengeslacht, die volgens mij vorig jaar is overleden en ook nog bij PSV heeft gevoetbald. Ik herinner me van die ploeg vooral Willy Senders, die ook furore maakte bij Willem II en PSV. Ere wie ere toekomt. En terecht eerbetoon aan FC Eindhoven.

 2. Ook trots op het clubbie wat op fietscombi afstand van me ligt. M’n opa heeft er nog gespeeld en is toen kampioen geworden van de eredivisie, de laatste kampioen voor het betaalde voetbal. Als beloning kregen ze een fiets! Wat een tijden.

  Eindhoven zal altijd wezen!
  Boer zoekt bier (.nl) (supporters PSV)

 3. Beste Mazuro,
  Op het eind van je hartverwarmende pennevrucht maak je een kleine uitglijder. Wellicht enigzins overmand door nostalgische emotie wordt het clublied onrecht aangedaan. “En voor Eindhoven zullen ze WEZEN”.
  En voor Eindhoven zullen ze vrezen, dit is de juiste weergave. Voorbeeld van desorientatie ? Ondergetekende voelt met je mee.

  • Beste Jan, da’s inderdaad een stom foutje, dat we meteen hebben rechtgezet. Ergens wel weer verklaarbaar, want ze mogen dan koploper wezen.. lange tijd had men niets van hen te vrezen. En nu maar hopen dat het niet wordt ‘En BIJ Eindhoven zullen ze vrezen…’
   Maar bedankt voor je complimenten en attente reactie.

 4. Je bent speels Mazuro met de gekste en de slimste. Inderdaad wennen en niet kruipen in de rol, dat het slechts een zwaluw is. Ontdek het plekje. De krant staat toch niet op zijn kop. Kina is de troetelnaam van zijn moeder en betekent kindje. Nou was hij geen lief kindje en Schalks. Piet Keizer verloor ooit zijn schoen en Schalks pakte hem op en gooide hem de tribune in.
  Mazuro, dankzij jou niets meer te vrezen. Weg mijn complex, dat het weer niets wordt met onze blauwwitte helden.

 5. Pingback: FC EINDHOVEN – WILLEM II ALS E-MATCHING: Durft U het aan? |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s