ODE AAN DE ´EEUWIGE ZITTER VOOR HET RAAM’

Eigenzinnig als we zijn, besteden we juist vandaag speciaal aandacht aan hen die al jaren bij dezelfde club verblijven. Die kleur geven aan hun carrière door nooit van kleur te verschieten, of een sponsorproleet moest zo nodig weer een nieuw shirtje op de markt brengen. Maar nu zowat de gehele voetbalwereld door de eindelijk gesloten, maar zwaar beslagen ramen van het transfer-gebouw tuurt, brengt Voetblah een eerbetoon aan de standvastigen. Aan de hondstrouwe, nimmer een transfergeruchtlucht verspreidende voetbalclubvazal. Een raamvertelling dus. Over hen die niet in de etalage staan, maar schielijk zittend voor het raam hopen op een nooddruftige klant. En misschien zelfs wel voor nop in de behoefte willen voorzien om ook eens iets anders te proeven.

Ach, het is niet ondenkbaar dat wie al zó lang voor hetzelfde raam binnen zit, eigenlijk nauwelijks nog naar buiten durft. Maar dáár was onze intentie niet op gebaseerd. Geen steken in de rug, maar juist de loftrompet. De uiterst volgzame, inheemse kudde wordt aangevoerd door Alje Schut. (Ja, dat heb ik dan weer en sweet as I am, I won’t kill my darlings). Wie anders moet model staan voor de zichzelf beschermeling. Alje moet zich thuis voelen en kijkt liever niet over de schutting heen, omdat het gras bij de buren en buitenlui altijd groener is. Wat heet! Reeds 13 seizoenen is FC Utrecht zijn beschutte werkplaats; de Vlaamse, maar vroeger ook wel (Zuid-)Nederlandse benaming voor Sociale Werkplaatsen. De sector dus die nu zo onder druk staat. Voilá, daar is het bruggetje naar de vele noodlijdende voetbalclubs. Maar Schut stáát voor FC Utrecht en – hoe tegenstrijdig ook – zonder Alje staat FC Utrecht voor schut.

Eigenlijk is no. 2 op de eeuwige ranglijst, Mark Looms, nóg exemplarischer voor dit specimen. Looms lijkt zó weggelopen uit een plattelands-tv-feuilleton. Heet evenwel een clini-kleedkamerclown te zijn. Maar eerlijk gezegd was toch de eerste die ik ‘eeuwig  voor het raam zag zitten’, de rechtsback voor het leven: Angelo Cijntje! Nou ja, zitten.., dit Jerommeke, alias de Pitbull, dendert al sinds de Eerste Wereldoorlog bij en namens Veendam langs de lijn. In mijn beleving nochtans, omdat het telraam leert dat Cijninho ‘pas’ aan zijn 10e Veendam-seizoen is begonnen. In de bierkelder zullen ongetwijfeld spelers schuilen die nóg langer ondergronds verblijven. Niet geheel onverwacht zijn de langstzittenden vrijwel allen (doel)verdedigers van beroep. Omdat ‘avontuurlijk’ niet bij de afweer-T.I.P.S. in het trainersboekje staat. De verdediger is bij uitstek behoudend; consolideert en controleert. Zijn voetbalbestaan is monomaan. Monogaam achter het raam. Maar wel halsreikend uitkijkend naar een levendig bestaan na een monotone voetballoopbaan.

Ps 1. Alje Schut en natuurlijk Mihai Nesu in het bijzonder, verdienen sowieso onze steun vanwege hun tragische botsing op 10 mei jl.

Ps 2. Angelo Cijntje was in zijn jeugd wel degelijk een avonturier, want de enige Nederlandse voetballer die ooit bij – houd u vast! – KuPs Kuopio heeft gebald. Wij vermoeden zo dat de Pitbull dáár niet in zijn blootje heeft geposeerd..

Advertenties

12 Reacties op “ODE AAN DE ´EEUWIGE ZITTER VOOR HET RAAM’

 1. Internationaal zijn er natuurlijk meer dan genoeg voorbeelden. Ik neem aan dat Mazuro van wal steekt in de hoop dat iemand over zijn grote favoriet Gigsy begint, bij deze!
  Maar wat te denken van Totti en Piero? Ondanks de verplichte degradatie in 2006 droogde de laatste zijn tranen en bleef zijn oude dame trouw. Wat dat betreft is het jammer dat Raul bij Madrid vertrok. Overigens valt Persie inmiddels ook wel in het rijtje hondstrouw, wellicht ook de reden dat hij geen prijzen pakt. Want op Gigsy staat clubtrouw niet altijd voor veel succes!
  Overigens wel verbazend dat Elden de Getrouwe maar maximaal 4 jaar bij dezelfde club heeft gespeeld.

  • Ja, internationaal en dan opvallend genoeg uitgerekend in het land waar ontrouw de nationale volkssport numero uno is, daar vind je illustere voorbeelden van trouwhartigheid. Op genius Giggsie na levert dat idd zelden grootse resultaten op, al mag Alessandro toch op een aardig palmares teren. Tsja, Van Persie… We hebben er al eerder een post aan gewijd. Of die misschien spijt heeft te zijn gebleven..?

   En 4 jaar getrouw(e)d zijn, is tegenwoordig al een hele prestatie. Al ben jij publieksspeler, met je Voetblah-vazallen, natuurlijk DVVA-er voor het leven.

 2. Liefhebbend Voetbalhart`

  Hoe komt het toch dat met name op die back-positie jarenlang dezelfde dertien-in-een-dozijn-types doordraven? Naast Looms en Cijntje hebben we Purrel Fränkel, Niels Fleuren, Justin Tahapary, Sjoerd Winkens en Bartje van Muyen (die zowaar na 9 seizoenen Dordrecht vreemd is gegaan met FC Oss!).
  En over de grens kenn/den we natuurlijk de Neville-brothers, we hebben Stephen Carr van Birmingham City en we hadden natuurlijk the one and only Nigel Winterburn van Arsenal.

 3. Purrel Fränkel dertien in een dozijn?

 4. Hij is geschorst voor blowen en heeft een stalker die hem probeert zwart te maken. Lijkt me niet echt Dertien in een dozijn. Eerder uniek.

 5. Ha ha, sorry Karrel, maar ‘een stalker die hem ZWART probeert te maken’… Maar ik heb het over de voetballer Purrel Fränkel, niet over zijn hobby’s of wel erg verstokte fan(s).

 6. Wat is dat voor iets raars? De reden dat er al die jaren dezelfde type spelers op de linksback positie staan is dat die types daar het best renderen.

 7. Oh, ik lach me een kriek. Ik was rechtsback, of rechtsbuiten. Vandaar mijn liefde voor Reiziger. Ik rugby inmiddels.
  Uiteraard zijn de back posities de minst interessante in een team. Niet zo gek dat daar de dertien-in-een-dozijn type spelers staan. Als je back de sterspeler van het team is heb je een probleem.

 8. Pingback: De oudste Eredivisie-debutant ooit | VOETBLAH

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s