DE INTERNETNIETIONALS

Deze en vorige week waren de interland-weken. Internationals vlogen uit naar alle windstreken en uithoeken van de wereld. Maar wie bekommert zich, behoudens direct betrokkenen en intimi, om de spelers die geen uitnodiging van welke bondscoach dan ook hebben gekregen? Die noodgedwongen in een sterk uitgedunde selectie, vaak aangevuld met de beloften, toch moeten opdraven voor de training. En die dus tandenknarsend en geschift van de kift hun medespelers op de buis internationaal zien opereren. Of juist daarom expres niet kijken en zich getroosten met hun lot en PlayStation. En op deze dagen zelfs internet mijden omdat dit teveel klinkt als dat wat ze niet zijn. Nemen de gelovigen onder ons hen wel eens op in hun gebed? Steekt er ooit wel eens iemand een kaarsje voor hen op? Hebben ze al een lotgenotenpraatgroep of een giro-actienummer? Is er een columnist die zich hun lot aantrekt?

Ja dus. Want Mazuro heeft met hen te doen. Met die stakkers bij wie de Sneijdertjes al zo vilein terloops menen te moeten informeren hoeveel ze verdienen en dan óók nog eens geen cap hebben (gehad) om op te zetten (scheppen). Met al die arme internatnietionals die juist deze dagen zo meedogenloos worden geconfronteerd met hun servet/laken-status. Mijn speciale gedachten gaan dan ook uit naar Theo Janssen (geblesseerd?), Siem de Jong, Wout Brama, Douglas, Orlando Engelaar, Wilfred Bouma (hoewel, je kunt ook weer te vaak afzeggen..) en zelfs naar Ron Vlaar. Maar het zijn al lang niet meer alleen de vaderlandse ‘top’clubs die worden geterroriseerd door de internationale kalender-maffia. Ook bij clubs als Heerenveen, FC Groningen en Heracles moesten de pensionado’s zich de vervlogen dagen behelpen met de tweede garnituur. Wat heet! Zelfs bij Veendam moesten ze ooit vrezen voor de terugkeer van – heus waar! – Antilliaans international Angelo Cijntje met een dikke nek, ware hij niet reeds  in het bezit hiervan.

Maar de pijnlijkste momenten moeten nog komen. Vandaag of de komende dagen, wanneer de internationals weer op het nest neerstrijken. En ze onderling mekaar gaan treiteren, ervaringen uitwisselen, zich hullen in hun façades en lullen over hun escapades. Wanneer het voor de achtergeblevenen is alsof ze er niet zijn. Die nu o zo graag zouden worden afgezeken, al was het maar om het gevoel te hebben er toch ook bij te horen. Zouden trainers en begeleiders oog en oor hebben voor deze potentiële crisis-overgangssituatie? Zijn er (sport)psychologen die zich hebben verdiept in het kopsterk-aspect van deze specifieke, maar toch frequent terugkerende situatie? En is er al ooit uitgeplozen wat het effect op de resultaten is bij clubs die hier het meest mee worden geconfronteerd? Maar bovenal is dit een pleidooi voor meer aandacht en zorg omtrent deze nog zo onbekende, dus onderbelichte minderheidsgroepering. Want wie het kleine niet eert..

Advertenties

3 Reacties op “DE INTERNETNIETIONALS

  1. Sorry, ik kan er niks mee. Wat wil je met deze column duidelijk maken?

  2. Liefhebbend Voetbalhart`

    Het is wel duidelijk dat Laaglawaai (wie verzint in hemelsnaam zoiets?!) niet ontvankelijk is voor de Mazuro magic touch. Bovendien blijkt hij ook niet erg gevoelig voor het knipogende karakter van dit voetbalblog. En dan laten we een al dan niet aanwezig gevoel voor humor nog maar even in het midden. Desondanks blijft hij hardnekkig aanklampen en reageren. Moet hij ook vooral blijven doen, want dit soort reacties zijn net als die van Trapatoni de krenten in de Voetblah-pap. Ik betrap me er soms zelfs op dat ik eerst de reactie lees en dan pas de column.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s