GEFUSIELEERD

Als Publieksspeler sleet ik mijn jongste jaren in een klein dorp met krap 20.000 inwoners waar naast de plaatselijke FC nog 3 voetbalverenigingen aanwezig waren. Dit aantal is meteen ook de belangrijkste reden dat geen van de clubs ooit op een behoorlijk niveau zal spelen. Iedereen vist immers in dezelfde vijver. Maar ja, iedere zuil heeft recht op zijn eigen club. Toch houden deze vier clubs maar liefst 9 velden bezet, dat is best veel in een gedeelte van Nederland waar de grond prijzig is.

Niet zo vreemd dus dat in de Randstad menige club die op sterven na dood is, de nek wordt omgedraaid. Sommige gaan ter ziele, andere fuseren. Vooral in de regio Rotterdam een veel voorkomend verschijnsel. Zo is het roemruchte Neptunus inmiddels kopje onder gegaan. De club waar Royston opgroeide en waar Nico JalinkΒ ooit acteerde. Als neo-senior mocht ik enkele malen aantreden op de velden naast het Familiestadion. De dik onverdiende winst in de laatste minuut passeert nog regelmatig de revue als ik mijn oude maatjes spreek. Want zij zouden ons wel even vegen op hun hoofdveld.

Allemaal logisch, maar zo verdwijnt er wel weer een stukkie traditie. Vaak ontstaan uit wanbeleid of doordat wijken vergrijzen en jeugd in de steden minder sport. Maar nog erger zijn de namen van de nieuwe clubs. Veelal zijn het geforceerde namen om alle partners tevreden te houden. We spraken al eens over DZB, dat met Zevenkamp en later Xerxes tot XerxesDZB werd gevormd. Vaak nemen dit soort clubs dan de historie over van de oudste club. Zo las ik dat de oude club van Nourdin Boukhari inmiddels is verworden tot H.O.V./D.J.S.C.R. Een samenraapsel van uiteindelijk 8 clubs! Wat dat betreft kunnen fusieclubs een voorbeeld nemen aan FC Utrecht. Beginnen met een schone lei, met een nieuwe naam. Bouwen aan nieuwe voetbalhistorie zonder afkortingen!

Advertenties

10 Reacties op “GEFUSIELEERD

 1. Hoe zou een trainer van de tegenstander zijn speech beginnen: ‘Nou mannen, vandaag tegen H.O.V.D.S. ehh die club met die letters.’ Maar inderdaad wordt het er zo niet beter op. De andere zijde van de medaille is echter dat er ook hele mooie combinaties kunnen ontstaan waarvan de NOAD-ADVENDO Combinatie de meest bekende van is. Ik vind het toch wel wat hebben, al die afkortingen, nergens anders ter wereld zie je het. Kom in Engeland maar eens met FOPAPTIF (For Our Profit And Pleasure This Is Founded, oftewel TONEGIDO) of in Duitsland met KAM (Klein Aber Mutig, Klein Maar Dapper) Maar het moet inderdaad nog wel uit te spreken zijn, anders raken we het spoor bijster.

 2. Hij is mooi koningskeeper! Maar durfde je je vingers niet te branden aan een Engelse, nog liever Duitse versie van de NOAD ADVENDO COMBINATIE? Kom op jongen, laat je niet kennen! Of wie anders? Wie het lukt in het Frans of Italiaans (Trapatoni, waar ben je?) is helemaal de koning(skeeper)! Je zou er bijna een column aan wijden…:)

 3. Nou vooruit dan πŸ™‚

  Never Give Up, Always Go On/Pleasant By Entertainment And Useful By Relaxation Combination. Zoals dat in het uiteindelijk afgekort is zou dat dan NPC, bekt toch niet zo lekker als NAC. En Nguago Pbeaubr heeft meer weg van een Congolese voetballer, dan van een voetbalclub. Wel een mooie voornaam, Nguago πŸ˜›

 4. Er zijn plannen om een zaalvoetbalteam te beginnen. De naam die we gaan hanteren wordt PBH. Pats Boem Hangen. Veelvuldig gebezigd door mijn schoonvader.

  Neptunus, heeft Rene Rabelink daar niet gespeeld?

 5. In de poule van Rood-Wit Bs staat een nieuwe club met een nieuwe naam.
  Zegt WODAN iemand iets??
  IN omgeving Eindhoven of De Kempen.
  Ik voetbal pas 40 jaar maar had er nog nooit van gehoord.
  Jawel Wodan.

  Zullen Donar , Frijea en Thor ook nog wel komen.
  Noorse godennamen red.

 6. Mazuro, je krijgt de groeten van Frans Kuypers, een echte publieksspeler bij Rood-Wit in jouw roemruchte jaren.
  Ik kwam hem toevallig in de bus tegen en hij kende Voetblah niet maar nu wel
  Wat een toeval want die jongen kreeg het publiek wel op de banken en was vele malen beslissender dan Mazuro in kwestie met of zonder talenknobbel.,

  • Ha ha die Frans! Een echte publieksspeler ja, als er tenminste ooit iemand naar hem was komen kijken. πŸ™‚ Een enkele spelersvrouw viel wel op zijn vroeggrijze haardos. Ik zie en spreek ‘m nog regelmatig op een of ander tennispark.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s