LIEDERLIJK VERNEDERLANDSTIn een interview met het ED vertelt PSV-aanwinst en Belg Timothy Derijck, dat hij als nieuwkomer bij de nationale selectie een liedje moest zingen. Wie dus in Bobbejaanland als knaapje in de Rode Duivelse stonde stapt, is pas echt het haasje. Bij Van Basten kwam je er nog met een mopje vanaf. We kennen allemaal de desastreuze gevolgen van liederlijke voetballers. Velen wanen zich Rigobert Song. Vooral de pretentieuzen onder hen doen je tenen krommen als in een nieuwe, te krappe voetbalschoen. Kijk (en doe stoppen in je oren), Cruijff was erg, maar kun je nog zien als een lolletje. De kreunende crooner kroon wordt nog steeds gespannen door mijn all time favorite Rudi Dil, ook wel Ruud Gullit genaamd. Maar ook de kromme Beatle en de Babelonische verwarring van ‘ben ik nou rapper als/of voetballer’ zijn leedvermakelijk.

Nu vraagt u zich natuurlijk af met welk liedje Timothy het nationale kleedkamerrepertoire heeft verrijkt. Het ware mooi geweest, maar hij zal als Belg wel niet zijn vernoemd naar Timothy Leary´s dead. Iets van Will Tura soms? Louis Neefs dan? Desnoods Bobbejaan Schoepen of Eddy Wally? Hoewel, da’s meer des Timmy Simons. (Waar je tegen alle Turken en Marokkanen Mohammed A. of Ali B. moet zeggen, daar heten alle Belgen kennelijk Timmy). Meer kinky dan: dEus, Triggerfinger?(kijken!). Nee, niets van dit alles. Timothy koos voor ‘Een Eigen Huis’ van René Froger! Want, aldus Timothy zelf niet geheel zonder trots, hij was ‘tamelijk vernederlandst’. Nou ja zeg!! Waarom zijn alhier die huidige Belgische legionairs er zo happig op om te vernederlandsen?! ‘Aan directheid heb je meer’, kopt Derijck boven het artikel de veel te gemakkelijke voorzet in. “Ook aan de hufterigheid en de verwildering der directheid?”, zou ik als interviewer aan Timothy hebben gevraagd. Blijf toch gewoon een bedaard beschaafde Belg i.p.v. een gebelgde Nederlander. Ook al gaat dat misschien ten koste van het EK.

Maar intrigerender is de vraag wat bijvoorbeeld Dries Mertens onlangs ten gehore heeft gebracht. Als toch een beetje Koen Wauters-lookalike schat ik ‘m in op ‘Daar gaat ze’ van Clouseau. Analoog aan wat zijn tegenstanders vaak denken: ‘Daar gaat ie’. En Marouane Fellaini, de Gino Vanelli of modern football? People gotta move! Maar stel nou dat ook Oranje-debutanten al zingend het haasje zouden zijn. Wat zouden Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum, maar ook een Wesley Sneijder, een Dirk Kuijt en ene Michael Reiziger de oranje ether in hebben geslingerd? En misschien heeft u dit aangaande wel een idee over andere (oud-)internationals. Zo niet, laat uw fantasie de vrije loop! Wij zijn zeer benieuwd.

Ps. Dit is een wel erg link verhaal, maar geloof me: ze zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken/beluisteren.

4 Reacties op “LIEDERLIJK VERNEDERLANDST

  1. Waar is John de Bever in dit hele verhaal? Uitmuntende zanger van het Nederlandstalige lied die op de Belgische velden furore maken. Klinkt als een goed geïntegreerd man.
    Maar ook de hit van Royston en Ryan is natuurljk goud, zeker met een titel als Tak Takkie http://www.youtube.com/watch?v=FRdgPdONm8g Iets wat goed past bij hun speelstijl.
    Zou Jan bij zijn eerste interland het Kakkerlakkenlied gezongen hebben?

  2. Ik zie Piet Velthuizen al voor me als vertolker van het levenslied: iets van Dries Roolvink, Thomas Berge(?) of hoe ze allemaal ook mogen heten. Dirk Kuijt is een typische Bløf-figuur.

  3. In hemelsnaam publieksspeler! Heb doelbewust deze naam vermeden om die hardnekkige JdB-reaguurder Danny van Strien niet te alarmeren en dan kom jij ermee op de proppen! En nu maar hopen dat ie niet weer net als zijn idool uit de kast komt gekropen. Over kakkerlakken gesproken/gezongen… Zitten er overigens 3 K’s in de Belgische selectie?

  4. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s