WAAROM WORDT VERTONGHEN LOSGEZONGEN?

Nee, we gaan geen ouwe kakkerlakken uit de goot halen. Dit wordt een verhandeling over tactiek, over strategie, misschien zelfs wel over een stukkie psychologische oorlogvoering. Want Allard zat vorige week woensdag in de ArenA. Aldaar zag hij dat Ajax weliswaar het vaakst de bal had, maar Lyon toch echt de beste kansen kreeg. Duidelijk werd dat alleen Boerrigter, Eriksen en Van der Wiel die avond van kampioenenafdeling-niveau waren. En dan te bedenken dat eerstgenoemde vorig jaar nog in de bierliek balde. Het kan niet anders of Derk speelt binnen twee maanden in het Nederlands Elftal. Hij is, ook op Europees niveau, in staat om van niets iets te maken. En dat is knap.

Maar wat Allard die avond het meeste opviel, was de vrijheid die Vertonghen kreeg (met name de tweede helft). Het was haast een demasqué van de speler Vertonghen. Hoe moet hij zich hebben gevoeld? Het zo opzichtig vrij laten van een tegenstander is in feite zeggen: “Laat hem maar het spel verdelen, dat kan ie toch niet..” Het kan niet anders of Jan moet dit ook hebben beseft. Nog schrijnender werd het toen bleek dat de Fransen een juiste keuze hadden gemaakt. Want Vertonghen deed ook bar weinig met de geboden ruimte.

Toch blijft de keuze van de Fransen opmerkelijk. Vertonghen staat namelijk niet bekend om zijn beperkte opbouwende kwaliteiten. Daarbij is Alderweireld niet per se de betere opbouwer. Op dit niveau een speler zo opzichtig vrij laten, heeft dan ook misschien wel meerdere redenen. De ene, die Vertonghen zelf waarschijnlijk eerder zal aandragen voor zijn ‘vrijlating’, ligt meer in het balverlies-verhaal. Een op een is Alderweireld wellicht minder dan Vertonghen. Door laatstgenoemde te verleiden het middenveld in te dribbelen, staat bij balverlies Gomis een tegen een tegen Toby. En dan is de Fransman op zijn sterkst. Ook een plausibele verklaring. Nog een andere reden – die goeroe en psycholoog van de kouwe polletjesgrond Breukie zal aanspreken – is deze: door Vertonghen los te laten, ontkracht je juist zijn status. Je ontneemt de specialist zijn specialiteit. Hij gaat teveel denken; verliest het gevoel voor zijn positie, zijn oriëntatie.  Als een spits zonder doel, een jager zonder prooi.
Maar welke gaat nu op? Roept u maar..

Advertenties

5 Reacties op “WAAROM WORDT VERTONGHEN LOSGEZONGEN?

 1. liefhebbend voetbalhart

  Van der Wiel blijft een onnozele verdediger met inderdaad volop aanvallende kwaliteiten. Vindt zichzelf een ‘merk’ en een ‘moderne jongen’, is te lezen in VI. De mens Wiel is net zo onnozel als de verdediger. Als voetbal idd een denksport is, zoals doctorandus Van Breukelen orakelt, dan is Gregory van der Wiel het levende bewijs van het tegendeel. Ook Eriksen heeft nog teveel ‘pupillenmomenten’, maar dat zij hem nog even vergeven. Wat betreft Vertonghen: ik denk dat vooral de psychologische factor heeft doorgewogen. Jan had kennelijk verwacht dat hem de pas zou worden afgesneden en het tegendeel geschiedde. Dat heeft hem veronzekerd. Als dit de opzet was van Lyon, dan was het een geniale zet, met als bonus de gevaarlijke uitgangspositie van Gomis.

 2. Ik denk dat ze Gomis 1-op-1 wilde laten komen met Alderweireld. Als je zag hoe kort de linies van Lyonnais op elkaar zaten, mikten ze op een onderschepping van de bal om dan Gomis in te schakelen. Dat Vertonghen daarbij zo slecht speelde is een bonus.

  Maar vd Wiel Champions League niveau? Heb je gezien hoe hij onder die bal doorging aan de zijlijn? Ik vind dat Cruijffiaans denken allemaal best, maar als je de bal niet hebt, moet je zorgen dat je hem terugkrijgt, danwel dat de tegenstander er niets mee kan. Voetbal is niet alleen maar balbezit.

  Nog even iets anders: Mag ik hier Theo Janssen een hart onder de riem steken? Iedereen die zegt dat hij niet goed voetbalt, kijkt niet naar het grote geheel. In deze opstelling doet Janssen wat hij kan, en probeert zich niet extranadrukkelijk te laten zien, iets wat velen wel van hem verwachten. Zou hij dat wel doen, dan is er geen organisatie meer en kan er niet meer zorgvuldig gevoetbald worden. (iets wat Ajax redelijk afgaat dit seizoen)

  Het probleem van Ajax/Janssen heeft Gijp al eens aangehaald, de punt bij Ajax moet naar achter. Ook al is dat niet des Ajax, het zou het voetbal ten goede komen.

 3. Dit kun je vrij snel effectief samenvatten….Vertonghen is een matige opbouwen
  Hij heeft wel een vliegend schot als de bal na een afgeslagen aanval op de 16 valt.
  Aldeirwereld is opbouwend nog veel minder en mag gevaarlijk worden bij corners en spelhervattingen.
  Kortom de Belgische centrale mannen zijn niet van topniveau.
  Goed in de Eredivisie, Europees iedere keer door het ijs zakkend.
  Trouwens Ajax had mazzel om tegen Lyon met een puntje uit de Arena te gaan.

  Tegen PSV kregen ze ook 2 punte teveel.
  Nee Ajax is geen top.
  PSV wordt kampioen of Tyton nu groggy is of niet.

  • Ajax kreeg tegen PSV 2 punten te veel? Jij vindt dat ze een punt in mindering hadden moeten krijgen 😀 Maar je hebt wel gelijk, PSV had moeten winnen.

 4. De laatste theorie vind ik de leukste. Vergelijkbaar met het muurtje weghalen dat Pi-air zo nodig had in zijn goede tijd. Ineens heeft de keeper goed zicht en weet de vrijetrapnemer niet meer wat hij moet doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s