HET MANOLEV-EFFECTVoor velen is er kennelijk geen aangenamer tijdverdrijf en groter leedvoetbalvermaak dan ‘Manolevje pesten’. In gang gezet door zijn grootste fan en hier al vaker besproken geinige gup Gijp. Die er zelf ziek van is. En dat vinden wij oprecht jammer. Dat René ziek is, bedoel ik. Want niet alleen gun je dat geen mens – ook wij missen hem en dan vooral zijn rake inzichten. Ook vandáár de openingsvideo. Het moeten missen van meesmuilend smalen is voor ons minder een hard gelag. En natuurlijk is Gijpie niet ziek geworden van Manolev, maar een oorzakelijk verband tussen zijn clowneske VI-rol en zijn ongemakken valt althans in mijn optiek niet uit te sluiten.

Het saillante gevolg van de alsmaar herhaalde Manolev Manoeuvres In The Dark is dat ‘verdachte’ zelf zich lijkt te wentelen in zijn slachtofferrol als een varkentje in de modder. Het lijkt hem nauwelijks te deren, sterker nog: volgens mij heeft hij, en dus PSV, er alleen maar baat bij. Waar je zou veronderstellen dat Manolevje zich gekleineerd zou voelen en zonder zelfvertrouwen door het voetballeven zou gaan, daar lijkt de Bulgaar volkomen immuun voor het geschmier. Nu is dat nog enigszins te verklaren door de taalbarrière, die vooral het bevatten van al dan niet geslaagde grappen begrenst. Maar de winst voor Manolev en PSV zit hoofdzakelijk tussen de oren van hun tegenstanders. Die lachen zich een breukie om malle Manolevje, denken een makkelijk partijtje te hebben, ontberen bij voorbaat de gewenste scherpte en concentratie.

“Die kom ik simpel voorbij, want kan toch niet verdedigen”. “Laat ‘m maar voorzetten, want die bal verdwijnt toch richting cornervlag of tribune”. En dus hoeft Stanislav z’n poot maar uit te steken en krijgt alle tijd en gelegenheid om afzwaaiers te produceren, waarvan er dan altijd wel eentje – of als het meezit, een paar – al dan niet per toeval op maat is. Onderschatting leidt niet zelden tot zelfoverschatting. En Manolev vaart er wel bij. Dankzij Gijpie, die waarschijnlijk zelf zal kunnen lachen om deze hypothese. Diens lijfblad VI publiceerde een tijdje terug de statistieken van de vermeende Manolev-malversaties bij PSV. Die gortdroge cijfers ondersteunen in elk geval de stelling dat het reuze meevalt met het Manolev-malheur. Daarbij is dit fenomeen niet nieuw. Het aantal spelers dat, niet gehinderd door intrinsieke kwaliteit, een toch parelend palmares heeft vergaard, is aanzienlijk. Natuurlijk op eigen karakter, maar niet in het minst door arrogantie en onderschatting van menige tegenstander. Die dan wellicht hartelijk lacht om Manolev-soortige moppen, maar die qua prestaties het lachen al lang is vergaan. Daar zou ik nou ziek van worden.

Advertenties

6 Reacties op “HET MANOLEV-EFFECT

 1. Mooi betoog Mazuro. Er zijn inderdaad altijd zogenaamde meelifters, zelf neit heel bijzonder maar zeer succesvol. Ik meen dat Arie Haan als speler ook in dit rijtje past. Op het juiste moment op de juiste plaats.
  Maar andersom is het natuurlijk ook opmerkelijk. Spelers als van Persie en van der Vaart hebben eigenlijk veel te weinig gewonnen in hun carrière maar worden gezien als twee van de beste spelers die we ooit gehad hebben. Of wat te denken van de gouden lichting van 95. Was na hun tijd bij Ajax ook nauwelijk succesvol op Seedorf en Sar na.
  Is dit dan de zwakte/sterkte van het collectief of zijn die spelers niet zo goed als wij denken?

  • Inderdaad PP, meelifters te over. Maar dat is toch weer een andere categorie, die jij wellicht eens onder de loep kunt nemen. En Arie Haan liftte idd met iedereen mee, als trainer naar de verste uithoeken der aarde. Het is overigens opvallend stil rondom hem de laatste tijd.

 2. Kijk de Rene van der Gijp humor is gewoon de goedkoopste humor die er is.
  Dat Manolev daar het slachtoffer van wordt, is triest.
  Zo slecht als Gijp het voorstelt is die Bulgaar niet.
  Het is geen superback maar dat is Pieters aan de andere kant ook niet.
  Gelukkig prikken veel mensen toch door de stemmingmakerij heen.
  Laten we eens op de positieve acties van Manolev letten.
  Dat hij af en toe zo onbesuisd is, kan soms wel een probleem zijn.
  Ik hoop dat hij nog echt belangrijk wordt voor PSV.
  In een goeddraaiend team hoeft hij ook weer niet zoveel verdedigend werk te verzetten.
  Dan mag hij zich bekommeren om zijn aanvallend werk.
  Ik vind het hem aanvallend beter dan verdedigend….dus is Manolev toch geen back.
  Meer een rechtsbuiten.

 3. liefhebbend voetbalhart

  Manolev is net als Van der Wiel e.v.a. idd nauwelijks nog een back/verdediger te noemen. Daar komen in elk geval deze twee in de Eredivisie nog redelijk mee weg, maar internationaal veel minder. En ook al heet het Voetbal Internationaal, denk niet dat er in het buitenland ook maar iemand weet wie Gijp en die andere geinige guppen zijn, laat staan hun mening kennen over Manolev. Daar staat weer tegenover dat weinig buitenlandse teams met echte buitenspelers opereren. Maar de Ronaldo’s en de Messi’s willen elke tegenstander voorbij, of ze nu Manolev, V/d Wiel of Maicon heten. Ik bedoel maar, Mazuro heeft een punt, maar dan alleen mbt Nederlandse voetballers die het misplaatst superioriteitsgevoel lijken te hebben uitgevonden.
  En ook ik hoop dat René weer snel herstelt, maar niet weer helemaal de oude wordt. Voor zijn eigen bestwil.

 4. Heb je ‘m gezien, die bal op Toivonen.

  Maar ja, als je ‘m zo moet inkoppen kun je toch nauwelijks van een bal op maat spreken. Bij een bal op maat is er sprake van enige vorm van communicatie tussen gever en ontvanger. Dit was gewoon een blinde bal de 16 in, waar Toivonen vol voor gaat, en hoopt dat-ie m nog bijkan. Nou, dat kon-ie

  • Nou koningskeeper, als je die achterwaartse, doeltreffende kopbal van Ola bedoelt, die voorzet kwam toch echt van absolute uitblinker en door Voetblah ge-boyscoute Strootman. Dus ons Manolevje treft hier geen ‘blaam’. Wel was ie weer een paar keer vreselijk aan ’t stuntelen in verdedigend opzicht. Maar ja, het was ook geen Eredivisie hè…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s