TELEVISIE UIT, BOEK AAN

Ik heb het namelijk allemaal gemist gisteren, die potjes in de poulefase van de Europa League. Van Wolfswinkel gescoord? Twente wint van Polen? PSV wint van Roemenië en AZ deelt de punten met Oekraïne? Het zal allemaal wel; vanaf maart (als de Champions League-afvallers erbij komen) zal ik het wat intensiever gaan volgen.

Bovenstaande informatie verkreeg ik door een minuutje koppensnellen op VI.nl, maar langer bleef ik hangen bij de gebruikelijke boekenreclame op die site. Ditmaal niet gewijd aan hoogtepunten, goals of sterrendom, maar aan een tragische episode in het mondiale voetbal, de dood van de Duitse doelman Robert Enke. Het zag er daardoor wat wrang uit, zo’n schreeuwende aanprijzing van een boek met zo’n naar onderwerp.

Het boek werd geschreven door Ronald Reng, een bevriende doelman. Maar eigenlijk had Enke het zelf willen schrijven. Een boek over depressie van een voetballer, niet over de dood van een voetballer. Maar dat werd het toch en zowel de vrouw als de agent van Robert Enke hielpen mee met het vertolken van het verhaal van een man die zich gedwongen voelde om voor het oog van het publiek ‘de kalme, betrouwbare doelman’ te spelen, terwijl hij van binnen ‘werd achtervolgd door een ziekte’ die hij uiteindelijk niet bleek te kunnen beteugelen.

Ps. Bovenstaande quotes komen uit dit interview met de biograaf. Genoeg aanleiding om de komende avonden de verschillende leagues te laten voor wat ze zijn en het boek over de verborgen kant van de voetballerij tot je te nemen.

Advertenties

4 Reacties op “TELEVISIE UIT, BOEK AAN

 1. Dit wordt een bestseller.
  Verdriet onder voetballers wordt niet zo vaak op schrift gesteld.
  Biogafieen hebben we genoeg…van Cruijff tot George Best.
  Wat wordt de volgende uitgave?

  • In de laatste, augustus-editie van het onvolprezen voetbaltijdschrift Hard Gras staat een op zich al lezenswaardige voorpublicatie van dit boek.
   We hebben wel Het Verdriet van België van de ook al overleden Hugo Claus, maar daarin spelen andere monsters dan het lederen de hoofdrol.

 2. Maar vandaag staat toch in het teken van de dood van de schrijfster Hella Haasse. Dat is meer het verdriet van Nederland.

 3. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s