HOLLYWOOD AAN DE RIJN

Bron: Vitesse.nl

Een maand geleden postte mijn collega-scriptant over zijn ontluikende flirt met Vitesse. Afgelopen zaterdag ben ik vol goede moed afgereisd naar Arnhem voor het treffen met SC Heerenveen, maar kwam ik na de Gelredome experience tot een andere conclusie, ondanks een echt Hollandsche wedstrijd tussen twee subtoppers die beide in een 4-3-3 formatie frivool en sprankelend voetbal trachten te spelen.

Ene Merab Jordania heeft openlijk uitgesproken dat hij Vitesse gaat transformeren tot een topclub en aangekomen bij het stadion toont Vitesse direct haar professionaliteit. Na de aanwijzingen van een zevental (!) stewards te hebben gevolgd, staat onze Citroën in het bestemde vak ‘Londen 4:6′. Bij de entree krijgt eenieder een ‘Vitesse Vandaag‘ in de handen gedrukt. Het 32 pagina’s tellende document geeft de liefhebber een inzage in de historie, een zootje statistieken, interviews en sponsoren. Vooral de foto van Dejan Curovic uit het archief geeft mij een warm gevoel. In 1997 wonnen de Zwart-Gelen van trainer Ten Cate met 4-2 van de Friezen: Westerveld, Sturing, Goossen, Van den Brom, Van Hintum, Trustfull, Reuser, Van der Hoeven, Kreek, Machlas en Curovic. ‘Dat waren nog eens tijden’, vertelt een trotse seizoenkaarthouder.

De toenmalige wedstrijd op Monnikenhuize was in de tijd dat Vitesse nog spelers van naam voortbracht. De laatste speler die namelijk echt doorbrak bij de Arnhemmers, is Viktor Sikora geweest. Het succes van Theo Janssen en Ricky van Wolfswinkel is namelijk niet echt toe te schrijven aan Vitesse. Gelukkig heeft het huidige elftal weer spelers in de gelederen die wel de top van de Eredivisie kunnen halen. Hopelijk heeft TD Van Hintum geleerd van het verleden, zodat talent niet vroegtijdig het nest verlaat.

Het is eenvoudig om een verklaring te vinden voor het verkwanselen van talent. Immers is het altijd onrustig bij het Hollywood aan de Rijn. Na de roemruchte tijden van Karel Aalbers is Vitas zijn positie als stabiele subtopper kwijtgeraakt. Na het tijdperk van Nuon is er geen langdurige hoofdsponsor meer gevonden. Daarbij lijkt me de snelle terugkeer van clubiconen als Hofs en Veldhuizen eerder schadelijk dan een toegevoegde waarde. Bij Piet lijkt elke safe een Holland’s got talent-show en Nicky vindt het nodig om elke beslissing van de scheidsrechter te becommentariëren. Daarbij lijken Bony en Chanturia onder de vele complimenten te bezwijken met hun ‘too much‘ Messi-solo’s. De prestaties zullen toch echt op het veld geleverd moeten worden! Daar kan ook de puike voorbereiding van de stadionspreker  – een ingestudeerde Friese introductie voor It Hearrenfean – niets aan veranderen.

Advertenties

8 Reacties op “HOLLYWOOD AAN DE RIJN

 1. Volkomen eens, al vind ik dat je Bony niet te snel mag afschrijven. Het is een sterke spits met potentie. Ook Pluim heeft vroegtijdig het nest verlaten.

 2. Sikora toeschrijven aan Vitesse en Janssen en van Wolfswinkel niet? Welk een rare redenering.

 3. “TD Van Hintum” is al twee banen verder…

  Dat het succes van Theo Janssen niet aan mede Vitesse is toe te schrijven, is een wat merkwaardige redenering. Klopt, hij heeft er teveel op zijn pure talent lopen spelen en er daardoor niet uitgehaald wat erin zat, maar tien jaar bij Vitesse en pas aan drie jaar bij Twente heeft ‘ie wat? Zo geredeneerd kan een subtopper per definitie niet bijdragen aan het succes van een speler…

  Ik mis nog een naam van een speler die bij Vitesse doorbrak: ene Phillip Cocu. Ook best een aardige speler geworden, heb ik me laten vertellen.

 4. Bedankt Eric. TD moet Ted van Leeuwen zijn.

  Janssen heeft zijn doorbraak bij Twente gemaakt. Ik durf te zeggen dat Theo zonder de overstap naar de Tukkers, nooit in beeld was gekomen bij Ajax en Oranje. Vitesse heeft helaas niet het uiterste uit Theo kunnen halen om de laatste stap naar de absolute top te zetten.

  Voor Van Wolfswinkel geldt in mijn ogen hetzelfde. Bij Utrecht is hij echt doorgebroken en daar heeft men geld aan hem verdient. Overigens ben ik hier wel van mening, dat Ricky ook via Vitesse de stap naar Lissabon had kunnen zetten.

 5. Dat Janssen bij Twente écht is doorgebroken ben ik met je eens. Maar dat geldt feitelijk voor élke speler die via een van de topclubs Oranje of het buitenland haalt. Een speler wordt immers per definitie sterker van het spelen met betere spelers en het spelen van internationale wedstrijden. In het geval van Janssen zou je misschien zelfs kunnen zeggen dat hij niet de mentaliteit had om die stap bij Vitesse te zetten…

  Stijn Schaars viel het eerst op Vitesse en zette de tweede stap bij AZ. Zonder de ontwikkeling in Arnhem was hij niet eens in beeld gekomen bij AZ. Ik bedoel maar te zeggen dat spelers hun ontwikkeling in stappen zetten en op elk van die niveaus moeten doorbreken. Voor een club als Vitesse zijn er nu eenmaal zelden spelers als Makaay, die ineens naar het buitenland vertrok voor een smak geld. Meestal zit daar een stap tussen. Is de bijdrage van Vitesse dan meteen (bijna) nihil?

  Overigens was Trustfull geen enorme sterkhouder. Van tijd tot tijd zag je ‘m de bal knullig verspelen en dan wist je al dat hij er achteraan ging, de speler lomp neerhaalde en een gele kaart incasseerde…

 6. Theo heeft in alle jeugdselecties van Oranje gezeten en stond in zijn Vitesse tijd ook gewoon op het schaduwlijstje van Oranje. Ik vermoed dat hij ook niet veel wedstrijden bij Oranje gaat spelen.

 7. Pingback: WEEKENDPOST: Reisende ster |

 8. Pingback: KOEN VERWEIJ IS DE ROB RENSENBRINK VAN SOTSJI |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s