VIKINGEN EN NOORMANNEN, ECHTE INTERNATIONALS

Nederland geldt al jaren als de kweekvijver van Scandinavisch talent.  Sterker nog, er is met gemak een wereldteam op te stellen met Noormannen die in Nederland doorbraken. Ze passen zich hier meestal snel aan door overeenkomsten in mentaliteit en taal. Veel Vikingen speelden een offensieve rol op de Nederlandse velden; van Kindvall tot Litmanen, van Nygaard tot Gunnlaugsson. Terwijl het juist Noorwegen was dat onder Egil Olsen jarenlang bekend stond om zijn ultradefensieve en computergestuurde speelstijl. Maar over het algemeen zijn de Noorderlingen aanvallend ingesteld en gek op Holland.

Toch vormen de enorme verschillende culturen die de voetballers uit het koude gedeelte van Europa vertegenwoordigen, het meest opvallende aspect. Te beginnen met de Noren Pa-Modou Kah en John Carew. Wat dat aangaat voldoen de Denen en IJslanders beter aan het beeld dat we hebben van de Noord-Europeaan. Zo zou je een mooi sonnet kunnen schrijven over Sigthorsson en Tomasson. De Finnen vallen weer voornamelijk op door namen die door iedere journalist anders worden uitgesproken. Belangrijkste exponent hiervan is Sami Hyypiä. Waarschijnlijk komt dit doordat de taal nauw verwant is aan het Hongaars.

Maar de Zweden spannen de kroon. Geen enkel Scandinavisch land bracht zo veel topvoetballers van internationale allure voort. Want Ibrahimovic klinkt niet echt Malmös, net zoals je bij Ravelli niet meteen denkt aan het land van de geel-blauwe winkelketen. Als zodanig passen twee van de smaakmakers van onze competitie naadloos in dit plaatje: John Guidetti en Samuel Armenteros. De één zoon van een Italiaan, de ander klinkend als een Griekse God. Niet zo vreemd ook, want niets is zo lekker als Zweedse balletjes. Maar welk land levert de meeste spelers voor het allerbeste Scandinavisch elftal ooit met Nederlandse roots? Hier komen we volgende week op terug!

Morgen deel 2 van het Flandriaanse feuilleton over de Zusjes van Boussoufa. Niet te missen!

Advertenties

7 Reacties op “VIKINGEN EN NOORMANNEN, ECHTE INTERNATIONALS

  1. Ben vooral benieuwd wie er op doel staat, of meoten we het echt van Isaksson hebben? En wie zetten we in de spits, waar we een overvloed aan spelers hebben?

    • Inderdaad een puzzelproject PP. We nemen maar aan dat publieksspeler met ‘Nederlandse roots’ Scandinavische spelers bedoelt die ooit in Nederland hebben gevoetbald. En hoe ver gaan we terug in de tijd? Betreden we ook het stenen tijdperk van Mazuro of buigen we ons slechts over de wieg van de Plaatselijke FC?

  2. Als Voetblah moeten we ons zo breed mogelijk orienteren vind ik. Daarom mag zelfs Mazuro zijn betamax banden van zolder halen!

  3. Een elftal mindere Scandinavische goden met Nederlandse roots is minstens zo interessant. Hoe zou het immers gaan met Daniël Majstorovic, Matthias Florén en André Bergdolmo?

  4. Ik ben wel benieuwd naar al die spelers uit Lapland volgende week…

  5. Pingback: VOETBLAHS VIJFTIEN VIKINGEN |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s