DE ZUSJES VAN BOUSSOUFA /deel 2Een prominente afvaardiging van Voetblah reisde op zondag 2 okt. jl. af naar Antwerpen om de wedstrijd Koninklijke Beerschot Antwerpen Club – Club Brugge te aanschouwen. Club de club die bovenaan stond, met onder meer Donk, Vleminckx en Zimling in de basis. Beerschot de club die op dit moment de grootste is van Antwerpen met de omstreden Stijn Stijnen op doel, de Senegalees Ibrahima Dibise in de spits en de Zimbabwees Nyoni op het middenveld. De bank van de Antwerpenaren werd warm gehouden door niemand minder dan Sherjill McDonald en good old Bart Goor. Voetblah verzamelde een uur voor aanvang op de stoep van Café Stadion: incluis bier, puntzak patat, paarse sjaal en een DJ voor de muziek. Plek in het stadion: vlak naast de harde kern. Hup Beerschot! De wedstrijd bood voldoende stof tot napraten. Bij deze analyse 2: Het Gesjees van de Zimbabwees.

Vusumuzi Nyoni

Eigenlijk is iemand die in Zimbabwe woont een Zimbabwaan. Maar niet alleen klinkt het beter, Zimbabwees, het dekt ook nog eens meer de lading. Want vanaf je wieg ben je al vaak wees in dit land. En dat gevoel is wellicht vooral wezenlijk voor de Zimbabwees in den vreemde. Zoals Vusumuzi Nyoni. Linker-, rechter-, aanvallende en verdedigende middenvelder van De Koninklijke uit d’n Anvers. Vusa liep overal en nergens. Met en zonder bal. Een ravissante ‘Ren je rot‘-reprise. Alsof zijn leven ervan afhing. Als een (Zimbab)wees, wanhopig op zoek naar zijn ouders, zijn afkomst. Want wij doopten hem al meteen als Ethiopiër. Of Keniaan. In elk geval uit een land waar je leven van het lopen afhangt. Waar de gang naar school of winkel gelijk staat aan wat we hier een marathon noemen. En die naar de buren een halve. Er was nog iets opvallends aan onze drukdoenerige draver: hij bleek ‘stijf’ links te zijn. Daardoor kwam hij nogal eens verkeerd uit. Je ziet ze ook niet vaak, looplustige linkspoten. Eerder ietwat lui(zig)e lepe linkmichels.

We kunnen gerust stellen dat onze marathon man het adagium ‘als je vrij staat, sta je vrij’ niet hoog in het vaandel had staan. Nu was deze wedstrijd sowieso geen tactisch hoogstaand schouwspel. Menigeen bezat wel degelijk de nodige technische bagage, maar dit werd zelden gedragen door enig in- en overzicht. Maar dat gezegd zijnde, heeft Vusumuzi ‘Prince’ Nyoni deze middag ongetwijfeld zowel het wereldrecord afstanden als balbezit in één wedstrijd gevestigd. En wanneer je zó vaak de bal hebt, zit er altijd ook wel iets goeds tussen.

Colin CoosemansWat heet! Reeds gesjeesd zijnde voor het examen ‘De kunst van het wegblijven’, kroonde onze zwervende Zimbabwees  zich alsnog tot MOTM (zo u wilt tot ‘Zimbabwaan van de dag‘) door in de dying seconds de door geen hond meer verwachte en als een overwinning gevierde gelijkmaker  binneuh! te schieten. Nadat ie de hele middag als een kip zonder kop had doorgedraafd, bezat ie op het moment suprême toch nog zóveel tegenwoordigheid van geest om zeer weloverwogen met een ingehouden halfvolley de gifgroene en steevast met ‘Hij is een vliegenvanger’ toegezongen Club-keeper Colin Coosemans te verschalken. Als Vusumuzi hierna (en na deze zin..) zijn allerlaatste adem had uitgeblazen, ware eeuwige roem hem ten deel gevallen. Nu rest hem ‘slechts’ deze eervolle Voetblahymne. Er zijn velen die het met minder moeten doen.

Advertenties

27 Reacties op “DE ZUSJES VAN BOUSSOUFA /deel 2

 1. Wat een fantastische desolate video van de nieuwe Beerschot-song! En wat zingen ze? ‘Ratten?’ Een supclub die zich afficheert en identificeert met ratten! Geniaal! Tegen zoveel zelfspot kunnen wij met onze boeren, joden en zelfs kakkerlakken niet op. Chapeau!!

 2. Bij NAC heb je ook De Rat…. Het fanzine.

 3. Dus blijkbaar kunnen we wel tegen de zelfspot op.
  Toch jammer dat een liefhebbend voetbalhart dat niet in zichzelf gesloten heeft.

 4. @ Liefhebbend Voetbalhart – Ratten is een geuzennaam; eigenlijk zijn wij de ‘Kielse Ratten’. Ooit was dit de scheldnaam waarmee onze erfrivaal, Antwerp dus, ons kwam jennen. Zij scandeerden ‘Kielse Ratten! Kielse Ratten! Kielse Ratten!’ naar ons en wij antwoordden met ‘Rood-wit honden! Rood-wit honden!’
  En je weet hoe dat gaat met scheldnamen: als de rivaliteit maar intens genoeg is, ga je de scheldnaam die je rivaal je gegeven heeft, dragen als een eretitel. Omgekeerd van ’t zelfde, hoor. Een Antwerp-fan zal zich ook een rood-witte hond noemen, of gewoon een rode hond, want dat klinkt mooier in het Antwerps. Om een idee te geven hoe je dat in ’t Antwerps uitspreekt: probeer eens ‘ik zen ne roeienongt’ te zeggen, maar hou de oe-klank in roeienongt kort.

  • Mijn waarde Colfan, dit zijn nog eens reacties die bijdragen aan onze algemene en gedetailleerde kennis! Toen wij kond gaven van ons Beerschot-bezoek, keek menigeen ons aan alsof we door de ratten waren besnuffeld. Die blik zal ook hen ten deel vallen die nu ongetwijfeld in grote getale aan het oefenen zijn om ‘ik zen ne roeienongt’ op z’n Antwerps te scanderen. Er zit wel een risicootje aan vanwege de klankovereenkomst met ‘hoerenjong’…
   Maar uw reacties weerspiegelen waarvoor we het hebben gedaan. En let wel, het is nog niet gedaan hé! Boussoufa heeft nog meer zusjes, dus blijf ons volgen, zoals wij Beerschot op de voetblah blijven volgen.

   • Lord Bowmore

    Beste Mazuro, die vermelding van dat risicootje is niet echt een probleem omdat elke Kielse Rat er zeker van is dat “ne roeienongt” zowiezo ook een “hoerejong” of toch op zijn minst een “oetlul” is.

    Met vriendelijke groeten,
    Lord Bowmore
    een Westelse Rat

   • Zoveel kwaliteiten in ‘ne roeienongt’ verenigd! In Holland een risico dat de wedstrijd wordt gestaakt als de scheids zich aangesproken zou voelen, my lordship.

 5. @ Liefhebbend Voetbalhart – bis – volgende video vind je hopelijk iets minder desolaat. Mijn excuses voor de verschrikkelijke klankkwaliteit – na pakweg een halve minuut wordt het iets draaglijker.
  http://www.youtube.com/user/BeerschotAC

  • Bedankt Colfan voor je uitgebreide, informatieve reactie en de idd veel minder desolate video. Zeker jammer dat we de muziek niet goed horen, maar dat wordt ruimschoots vergoed door de uiterst sfeervolle beelden. Met zulke ratten heb je geen riool nodig.

   • Om het liedje volledig te horen: check
    http://www.beerschot.be/wo_beerschot/
    Jullie herkennen ongetwijfeld Sherjill MacDonald en Hernan Losada. De twee andere “zangers” zijn Vlaamse acteurs/Beerschotfans, Dimitri Leue en Jan “De Joeri” Van Looveren. De tekst is door de federatie van de Beerschot fanclubs ingediend bij het Nobelprijscomité, maar we vrezen dat de wereld nog niet klaar is om hier een Nobelprijs Literatuur voor te geven. Nu ja, het is ons toch gewoon te doen om het refrein mee te brullen.
    Het liedje is gemaakt door de op het Kiel wereldberoemde skagroep Krema Kawa, vroeger bekend onder de naam El Creme Glace Ques. (speciaal voor de Hollanders: een ‘creme glaceke’ is Antwerps voor een ijsje.)

   • Hernan Losada, ja natuurlijk! Argentijnse Fries bij Heerenveen. Zat toch niet in de selectie van afgelopen weekend, wel? We hebben ‘m in elk geval niet gespot op de bank. Goeie spelert, maar geen titularis meer dus. En de tekstschrijvers zijn hier net zo bekend als de Literatuur Nobelprijswinnaar van dit jaar, wiens naam me even niet te binnen wil schieten…

   • Lord Bowmore

    Losada had een beetje last van Gele Koorts. schorsingsdagje dus, voor de rest is het regelmatig “Eviva Losada” op het Kiel

   • ‘Evita Losada’ zou nóg Argentijnser zijn…

 6. Haha, dit zijn de reacties waar je het voor doet 🙂

 7. Hij is het al, na minder dan een week. Ik beloof plechtig dat ik Voetblah regelmatig zal volgen, en niet alleen als het over Beerschot gaat.

 8. En dát zouden meer mensen moeten doen! 🙂 Maar wij zijn bijzonder vereerd met deze evenzo snelle als eerbiedwaardige appreciatie. Dat velen dit goede voorbeeld mogen volgen, al mag reeds worden geconstateerd en gememoreerd dat de bezoekersaantallen aanzienlijk zijn gestegen deze week. En dat allemaal dankzij de zusjes van Boussoufa die zeker nog van zich zullen laten horen.

 9. @ Mazuro: Losada is wel degelijk titularis, maar hij zat tegen Club Brugge een schorsingszondag uit. Hernan was samen met Gustavo Colman een jaar of vier geleden de smaakmaker op het Kiel, voor hij naar Anderlecht vertrok. Daar brak hij niet door en daarom werd hij het jaar daarop uitgeleend in Nederland. Dat leek ook niet te lukken, en dus leende Anderlecht ‘m uit aan Charleroi. Eind vorig seizoen vond er op Beerschot een paleisrevolutie plaats en het eerste wat de nieuwe sterke man deed, was Losada terughalen naar de club van z’n hart – naar ons, dus.

 10. @mazuro
  “Hernan Losada, ja natuurlijk! Argentijnse Fries bij Heerenveen. Zat toch niet in de selectie van afgelopen weekend, wel? We hebben ‘m in elk geval niet gespot op de bank. Goeie spelert, maar geen titularis meer dus.”

  Hernan Losada zat tegen Brugge idd niet in de selectie vanwege zijn twee keer geel (en dus rood) de week ervoor tegen anderlecht. Want basisspeler is hij zeker nog wel, en wat voor één!
  Hopelijk komen jullie nog meer matchen van Beerschot zien om hem aan hem met jullie eigen ogen te zien schitteren 🙂

  Ik heb trouwens met heel veel plezier jullie verslagen van de zusjes van Boussoufa gelezen, en hoop dat er nog meer volgen.

 11. ik zie dat colfan hetzelfde poste terwijl ik aan het schrijven was, sorry voor de overbodige reactie 🙂

  • Geen probleem beste bruun. Hoe meer reflecterende zielen, des te meer vreugd. Fijn te vernemen dat u onze ‘zusjes’-rubrieken met plezier heeft gelezen en zeer bedankt voor het mooie compliment. En wees gerust, er volgt zeker minstens nog 1 aflevering, zo niet meer.

 12. schitterende literatuur 🙂
  dit is nu wat een voetbalfan graag leest 🙂

  merci manneuh en goe bezig!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s