VOETBALLEN LEER JE NIET ZOMAAR


Trainer – (Uitspraak: ˈtrenər de -woord (mannelijk) trainers Zelfst. Naamw.) iemand die dieren of mensen begeleidt bij het leren van iets .   `de trainer van het jeugdelftal`

Ik heb er velen gehad. Schreeuwlelijkerds, ijskonijnen, docenten, vakidioten, (oud-)profvoetballers, klas- en bullebakken. Noem maar op. Allemaal kregen ze de opdracht mij en mijn teamgenoten iets te leren op het gebied van voetbal. Want ze hadden niet voor niets het keurmerk van de KNVB ontvangen. Ze hadden ook allemaal de illusie dat ze dit konden, maar slechts enkelen slaagden hier daadwerkelijk in. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Want iemand iets aanleren, in dit geval, iemand een betere voetballer maken, is het moeilijkste wat er is.

Toch maakte ik het enkele keren mee. De eerste keer was in de jeugd van PSV tijdens een individuele training op traptechniek. Ik vergeet nooit meer dat ene Willy van der Kuijlen mij uitlegde hoe hij altijd een vrije trap nam, een paar metertjes buiten de zestien. “Allard, je legt de bal neer en je kijkt richting de cornervlag. Vervolgens doe je een aantal passen naar achter. Je staat nu precies zo dat de bal en de cornervlag op een rechte lijn achter elkaar liggen. Nu mik je de bal een halve meter naast de verre kruising. Het is daarbij belangrijk dat je de bal binnenkant wreef raakt. Dus niet krullen, maar doortrappen. De eerste vijf ballen vliegen waarschijnlijk over het vangnet. Maar je zult zien dat op een gegeven moment de ballen steeds meer richting de kruising vliegen…” En verdomd… Willy had gelijk. En dat zonder diploma’s.

De tweede keer was op het trainingsveld van Noordwijk. Ik trap een bal met links, mijn slechte been. Onze keeper, Robert Spaan, ziet dat en zegt: “Je haalt je verkeerde arm aan als je met links trapt. Dus ik: “Pardon?”. “Nou”, zegt Spaantje, “het is simpel. Trap je met rechts, dan zwaai je met je linkerarm je lichaam open, trap je met links, doe je dat met je rechterarm. Dan staat je lichaam goed achter de bal.” Dat had dus nog nooit iemand tegen me verteld. Nu nog zie ik dagelijks jongens deze fout maken.  En het is zo’n simpel, maar o zo effectief feitje. Want je wordt er echt een betere voetballer door. Dat nota bene een medespeler, een keeper zelfs, mij dat moet vertellen! Een diploma heeft ie er ieder geval nooit voor gekregen.

Advertenties

5 Reacties op “VOETBALLEN LEER JE NIET ZOMAAR

 1. De beste trainer die ik ooit gehad heb, trainde puur op de conditie, waarvoor hij tijdens de training het nodige commentaar kreeg, maar wel elk seizoen bovenin meegedraaid met beperkte voetballers. Puur doordat je elke keer vrij kon lopen, sneller was en met name in de tweede helft een gigantisch veel beter loopvermogen bezat.
  Zijn denk sowieso weinig trainers die veel invloed hebben, als speler zelf moet je het idd van bovenstaande slimmigheidjes hebben.
  Denk ook dat al heel vroeg dus in de F en E de techniek vooral moet worden benadrukt, daarna zijn fouten er meestal al ingeslepen. De meeste voetballers die op latere leeftijd gaan voetballen halen de achterstand niet meer in.

 2. Er is ook een bepaald ras trainers, dat voor iedere wedstrijd benadrukt waar de opponent staat op de ranglijst, dat ze om die reden (dus onafhankelijk van plaats op de ranglijst) vandaag toch willen winnen, en dat wij spelers daarvoor moeten oppassen. Vervolgens heeft hij geen flauw idee hoe de opponent wil winnen, maar weet ons wel mede te delen dat of de linksbuiten snel is, of de rechtsback lomp is, of beiden. Vervolgens noemt hij 11 namen, zegt dat we niet 100, maar 110 (of 200) procent moeten geven en mogen we omkleden. Er zijn trainers van dit type die daarbij een tc3-diploma kunnen overleggen.

  Nee geef mij dan maar Willy of Spaantje. Liever iemand met verstand/ervaring zonder papieren dan een nitwit met.

 3. Denk niet dat er ergens meer zwaar overschatte en overbetaalde werknemers rondlopen dan in de trainerscategorie van de voetballerij. Ook/juist op de hogere niveaus zijn een stelletje onbenullen bezig waar de honden geen brood van lusten. Nergens is het gehalte van clichés, plattitudes en kopieergedrag zó hoog. Maar de nóg grotere onbenullen zijn de clubeigenaren en -bestuurders die deze zogenaamd geschoolde oefenmeesters volop de ruimte geven.
  Maar wat was ‘Skiete Wily’ een formidabele voetballer!! Alleen al voor dat filmpje, hulde Allard!

 4. Pingback: SCHONE SCHIJNPASSEERBEWEGINGEN: KAPPEN!! – deel 1 |

 5. Pingback: ÉCHT WEDSTRIJDECHT |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s