PETJE OP

Ergens tussen al het interlandgeweld van afgelopen week door, lazen we het nieuws dat Joey Didulica noodzakelijkerwijs een punt heeft moeten zetten achter zijn carrière als profvoetballer. Nu is de reden die ten grondslag ligt aan deze beslissing al zeer de moeite waard om bij stil te staan, het toeval wil echter ook nog dat de man vandaag zijn 34ste verjaardag viert. Zowel een ‘sterkte’, als ‘van harte’ is dus op zijn plaats. Bij deze.

Om nu te zeggen dat we Joey, om wat voor verworvenheid dan ook, danig gaan missen in de Eredivisie zou wat teveel eer zijn. De man komt over als een kerel die zichzelf als prof niet al te serieus nam, hetgeen even prijzenswaardig als uniek is, maar naast één schamele schaal en een paar interlands was dat het dan ook wel. We hoeven hier ook niet zijn carrière langs Voetblah’s kritische legacy-meetlat te leggen, als wel is het van belang te adresseren waarom deze fijne vent met voetballen moest stoppen. De vraag die zich hierbij opdringt: wanneer wordt hoofdbescherming voor keepers nu eindelijk eens regel in plaats van uitzondering?

Laten we vooropstellen dat ik normaal gesproken niet veel voel voor het verplicht stellen van dit soort zaken. Moto GP zonder bescherming, wielrennen zonder helm, lacrosse zonder hoofddeksel.. ga je gang, be my guest. Maar die gasten weten in ieder geval bijzonder goed dat wanneer ze hun bescherming afzetten de kans op een ernstige hoofdblessure aanzienlijk stijgt. De voetbalkeeper heeft dat besef niet. En nemen de bonden niet het initiatief om keepers tegen zichzelf te beschermen, dan is dit een taak die opgepakt dient te worden door trainers, begeleiders en medische staf. Maar we kunnen natuurlijk ook gewoon nog even wachten totdat het echt een keer faliekant misgaat…

Advertenties

2 Reacties op “PETJE OP

 1. Waarom alleen keepers? Als je dan al zo voorzichtig wil zijn, dan moet je het ook bij veldspelers invoeren, want zij komen ook regelmatig met de hoofden tegen elkaar. Die hetze die nu wordt gevoerd is naar mijn mening buiten proporties. We gaan voetballers nu ook niet met een brace om laten voetballen, omdat Nesu nu alleen nog zijn rechterhand kan bewegen. Of zijn we dat allemaal vergeten?

  Ik vind het best dat keepers (net als Pellatz van Sparta gaat doen vanavond) of spelers er zelf voor kiezen (Chivu met zijn losse helm), maar als je iets verplicht, doe het dan voor iedereen niet voor een gedeelte.

  Ga trouwens eerst eens onderzoek doen. Archief bij de NOS is groot genoeg: ga al die banden na en kijk hoeveel hoofdblessures (verdelen in minder ernstige en meer ernstige) er bij spelers en keepers voorkomen, en ga op basis daarvan regelgeving vaststellen. (Tip: Cijfers niet 1 op 1 vergelijken, maar veldspelers even delen door 10, want er staan 10x zoveel spelers op een veld als keepers.) Ik vind het namelijk echt onzin dat er nu door Jan en alleman uitspraken worden gedaan omdat er nu een paar keer op rij iets gebeurd is, wat normaal gesproken maar sporadisch gebeurt.

  Ps: +1 voor die foto van Paul de Leeuw

  • Wat een onfatsoen én klinkklare nonsens om in dit verband te spreken van een ‘hetze’!! Alsof degenen die pleiten voor hoofdbescherming dat doen om wie dan ook te aan te klagen of te beschadigen. Ook al is het dan niet voldoende onderbouwd of te eenzijdig benaderd, dan nog is het een pleidooi om mensen (tegen zichzelf) te beschermen. Op zich is er niks mis met je tegenwerping dat ook voor spelers wellicht moet worden nagedacht over enige hoofdbescherming, al hoor ik al die ijdeltuiterige mannetjes al protesteren. Zou in elk geval een hoop potten gel en haarlak schelen. 🙂
   Maar het lijkt me meer zaak dat alle betrokkenen zich eens gaan bezinnen over de kennelijk te grote risico’s, om te beginnen met strenger optreden tegen overdreven harde tackles, zwaaiende vuisten en ellebogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s