SCHONE SCHIJNPASSEERBEWEGINGEN: KAPPEN!! – deel 2/slotMet enige vertraging deel 2 van Keeping Up Appearances op de groene (kunst!)grasmat. In de eerste aflevering namen we de helaas teloorgegane, effectieve kapbeweging onder de Voetblah-loep. En stelde althans deze jongen vast dat de schijnbewegingsoverdraaitolligheid drastisch is toegenomen. Dus daarmee ook het schone schijn-gehalte. Mijn eigen woordspelovertolligheid even daargelaten. Dit keer behandelen we de schijntrap, de verkapte kapbeweging.  Min of meer toevalligerwijs het handelsmerk van Gregory van der Wiel. Onlangs hier door Allard gediagnosticeerd als burn-out-back. Dat is zeker zo in het geval van de overtreffende schijntrap, waarmee Greg als het ware steeds opnieuw weer het wiel uitvindt. Ooit is dit een effectief wapen geweest, thans is het een veelal  volstrekt overbodige beweging die in 9 van de 10 gevallen wordt gevolgd door een balletje breed of back. Het syndroom van het persisteren van een oorspronkelijk, eens succesvol plan. Wie kent er niet de middenvelder of verdediger die ooit doeltreffend uithaalde van grote afstand en zijn publiek daarna bijna ontroerend trouwhartig trakteerde op het ene mislukte afstandsschot na het andere?

Maar waar is toch de misschien wel meeslependste, intrigerendste passeerbeweging ooit gebleven?! Die uiterst geslepen, als op sluipvoeten ingesleten sleepbeweging. Door Michael Laudrup in elk geval dit tijdvak geïntroduceerd, geperfectioneerd en daarna door velen geïmiteerd. Ook, en zeker niet onverdienstelijk, door ons aller Allard en mr. Voetblah. Ja zeker, broertje Brian kon er wat van! Maar bovenstaande, van harte aanbevolen video is een aaneenschakeling van onnavolgbare schijnbewegingen; pure  schoonheid in de vorm van gracieus uitgevoerde doelmatigheid. Niks te schone schijn. Van misschien wel de veelzijdigste vergeten voetballer ooit. Founding father van de steekbal en de no look-pass. Het is vaak geen gezicht wanneer tegenwoordig een speler een soortgelijke pass onteert.

Hoe dan ook is Michael Laudrup de nog springlevende getuige à decharge inzake de sterke ‘verdenking’ dat het voetbal zoveel beter is geworden. Want zijn fenomenale optredens dateren toch alweer vanaf zo’n 30 jaar geleden. In  bijna één adem mag de door mij al eerder geëerde Ronald de Boer worden genoemd, de misschien wel veelzijdigste vergeten voetballer ooit uit Nederland. Iets minder veelzijdig, snel en dynamisch dan Michael, maar wel uniek qua schijnpasseerbeweging. Een ogenschijnlijk achteloze lichaamsswitch die de ‘normaal’ timende tegenstander steevast op het verkeerde been zette. Misschien dat Ronald zijn broer bij Ajax te hulp kan schieten door Gregory, Miralem, Christian en consorten ervan te doordringen het voetbal simpel in plaats van het balletje hoog en de schone schijn op te houden.

Ps 1. Bij Ajax hebben ze op de valreep nu ‘even’ te maken met het schier onuitputtelijke schijnpasseerbewegingsarsenaal van de man die wellicht weldra het Verlossende Woord zal spreken. Over schone schijn gesproken…

Ps 2. Afbeelding Schijnbeweging is van http://www.boek.net

Ps 3. Foto Gregory van der Wiel is van http://www.ajax.nl

Advertenties

7 Reacties op “SCHONE SCHIJNPASSEERBEWEGINGEN: KAPPEN!! – deel 2/slot

 1. Jammer dat de shier onnavolgbare kapbeweging in de vergetelheid dreigt te geraken.
  Daarom waarschijnlijk dit warm pleidooi.
  Het is een geweldig effectieve beweging waarmee je de tegenstander volledig het bos in stuurt.
  Trouwens Johan Cruijff bedioende zich ook vaak van dit handelsmerk.
  Maar de KONING van de kaopbeweging was de in de jeugd van Rood-Wit verguisde hans van Kasteren.

  Hans kapte meer dan dat er bis was.
  Niet eenmaal.maar tweemaal en zelfs driemaal om dan de keeper genadeloos te passeren.
  Iedere verdediger dacht eenmaal is genoeg en tweemaal is eenmaal teveel maar Van Kasteren was onvoorspelbaar goed.
  Scoorde in A1 30 keer en haalde het 2e maar net.
  Door blessures gesloopt, kapt hij nu in zijn tuintje kachelhout.
  Mazuro kent hem misschien wel maar deze jongen is volslagen onbekend maar kapte beter dan menig prof.
  Een ode aan de kapbeweging lijkt me terecht.

 2. Er is maar een ongekroonde koning van de kapbeweging. Eric Viscaal. In zijn nadagen bij De Graafschap kapte hij zoveel dat hij wel een houthakker leek. De ene kapbeweging na de andere aldoende de tegenstander dol te draaien. Zoveel bewegingen dat hij zelf afentoe niet meer wist waar hij was.

  Toet, toet, boing, boing.
  Kappen en draaien.
  Draaien en kappen.
  Eric Viscaal.
  Een pass in de diepte, een schot in de kruising.
  Ja dat is Eric,
  Eric Viscaal!

  • Mooi verwoord Karrel! Eric Viscaal deed zo z’n best om Willy v/d Kuijlen te imiteren, misschien wel te overtreffen, dat ie door de gekapte bomen het bos niet meer zag. Stuurde niet de tegenstander, maar zichzelf het bos in.

   Maar eigenlijk moeten al die kappers en vooral slepers wel hun (m)eerdere erkennen in Kees ‘Pier’ Tol. De in elk geval Nederlandse koning v/d sleep, ook wel sleeptol genoemd. Nam destijds AZ ’67 mee op sleeptouw naar het allereerste roemruchte kampioenschap.

 3. Comments als bovenstaande maken Voetblah mede zo’n heerlijk en uniek voetbalmedium 🙂

 4. Maar eh, is het niet BRIAN ipv MICHAEL Laudrup in bovenstaande filmpje?

  • Shit! Mr. Voetblah is toch nog scherp op z’n geesteskindje klaarblijkelijk. Maar, we hebben het opgelost door Michael de ereplaats te geven die hij verdient. Echter, ook Brian mogen we niet ongepasseerd voorbij laten gaan, dus is in de tekst opgevoerd en gelinkt. Met excuses, ook al blijft het dan in de familie.

 5. Pingback: DE LOTEN AAN DE LAUDRUP-STAM |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s