NUMERUS FIXUS

Vandaag is de post van de publieksspeler die namens de plaatselijke fc de honneurs waarneemt.

Vandaag was ik getuige van de eerste helft van een wedstrijd in de 1e klasse. Sinds de invoering van de Topklasse de niet-meer-op-één-na-hoogste klasse van het amateurvoetbal. Wel speelveld van ambitieuze clubs die de sprong naar de Hoofdklasse willen maken. Dus lopen de spelers allemaal in dezelfde kleding, lekker weinig ruimte voor het individu, en komt men met mooie bussen. Het meest lachwekkend zijn de speciale trainers voor de warming-up. Maar ja, je hebt wel het idee dat je echt BVO’tje aan het spelen bent. Zeker als het lokale tuincentrum er nog een paar knaken tegen aangooit.

Maar het meest opvallende was dat de spelers vaste rugnummers hadden. Dus niet gewoon 1 tot en met 11, maar Marco Holster stond met nummer 20 in de basis. Alweer meer dan 10 jaar geleden introduceerde de KNVB vaste nummers in de Eredivisie, net zoals in Engeland al langer het geval was. Overigens hebben ze dat aan de andere kant van de Noordzee beter begrepen. Daar hebben de nummers en namen namelijk allemaal hetzelfde lettertype waardoor er nog een klein beetje eenheid inzit. Maar met de opkomst van het vaste nummer koos menig spelert ervoor om zichzelf op zijn nummer te zetten.

Zo moest David Beckham zijn getatoeëerde 7 inruilen toen hij naar Real Madrid kwam. En Reus koos in navolging van Michael Jordan nummer 23, een nummer dat door de basketballer bij veel sporters populair is. Daarnaast kiest Feyenoord ervoor om nummer 12 nooit uit te delen, want dat is van het legioen. Op zich allemaal niets mis mee en commercieel zeer interessant. Maar het levert ook lachwekkende en treurige situaties op. Jongens die kiezen voor 88 vanwege hun sympathie voor extreem rechts. Maar minder treurig, edoch des te lachwekkender was Maikel Renfurm. Als spits van NEC koos hij namelijk nummer 2. Niets mis mee, maar dat is nou niet bepaald een nummer dat je verwacht bij een centrumspits. Die zijn meestal verliefd op de 9. Vraag is wanneer we de eerste veldspeler op nummer 1 zien.

Advertenties

6 Reacties op “NUMERUS FIXUS

 1. ‘Spelers die zichzelf op hun nummer zetten’. Mooi gevonden van onze enige echte publieksspeler! Het is niet de macht van, maar dat je lacht om het getal.

 2. De eerste veldspeler met nummer 1 hadden we in 1974 al bij ons eigen Nederland kunnen zien, ware het niet dat Michels Ruud Geels geen minuut speeltijd gunde. Nederland had toen de nummers op alfabetische volgorde uitgedeeld, op uiteraard 1 uitzondering na, die met zijn eigen vaste nummer speelde. Geels had toen dus 1. Jan Jongbloed keepte met nummer 8.

  • Mooi geschiedenislesje Mikki. Was ik alweer vergeten. Zag vandaag een jongetje in een PSV-shirt met no. 14 en dat blijft toch een raar gezicht, net als de 14 van Johan Vogel destijds. Als ie nou als speler nog ’n beetje op dé Johan had geleken…

 3. Voetballers zijn normale mensen en kiezen dan tussen 1 en 11.
  De keeper heeft 1.
  Voor de verdedigers hebben we dan 2 tot en met 5.
  Op het halfveld deel je dan ook nog 3 nummers uit.
  Voor loopt dan nummer 9. 10 en 11.
  Reserves hebben 12 en verder.
  Dan moet je niet moeilijk doen en lopen kloten met nummer 22, 23 en 43 want dat slaat echt nergens op.
  Laat je bovengenoemde spelers de vrije hand dan krijg je wildgroei.
  IK neem een speler met nummer 22 echt niet serieues.
  Dat nummer zou ik nooit willen dragen.
  Dat die hogere nummers bij basketbal worden gebruikt is prima.
  Daar zijn de scores ook veel hoger.

 4. Pingback: NAMEN, NUMMERS EN BIERBUIKEN |

 5. Pingback: WAT VOERT EDGAR IN ZIJN SCHILD? |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s