DE TIJD LEERT: Ton du Chatinier


Het verstrijken van de tijd beïnvloedt voortdurend de perceptie van de recente geschiedenis. Dit betekent dat we de komende weken dagelijks de doelpunten van Van Persie zullen herwaarderen, ze in perspectief plaatsen en ze uiteindelijk een plekje geven in ons persoonlijke grote voetbalgeschiedenisboek. Zal de zesdoelpuntenreeks van Van der Vaart een kolommetje halen? Hoe gaat de blunder van FC Utrecht-doelman Roberto Fernández geduid worden? Als kinderziekte van een groot doelman of als veeg voorteken van een vergeten voetballer? Vooralsnog is zowel de recente geschiedenis als de toekomst ongewis. De tijd zal het leren.

De tijd leert ons bijvoorbeeld dat Ton du Chatinier niet zo’n beste trainer is. Beter gezegd: de ontwikkelingen in de voetballerij zijn Tons loopbaan niet zo goed gezind. Ga maar na: op het eerste oog deed hij het aardig. Ton won wat (de KNVB beker), Ton verloor wat (zijn geduld) en Ton nam geruisloos afscheid. Kortom, een kort, ietwat saai hoofdstukje in de geschiedenis van FC Utrecht en de voetballerij. Echter, de eerste periode van het seizoen 2011/2012 zet de prestatie van Ton toch in een totaal ander daglicht.

De feiten: Michel Vorm is een regelrechte revelatie in de Premier League. Kevin Strootman is basisspeler van de vice-wereldkampioen. Dries Mertens is topscorer van de Eredivisie en Rick van Wolfswinkel is topscorer van de Primeira Liga. Verder had Ton de beschikking over de kwaliteitsspelers Asare en Duplan en sterkhouders als Cornelisse en Silberbauer. Met dit spelersmateriaal werd Ton du Chatinier 9e in de eredivisie en wij durven te stellen dat wijlen Fritz Korbach het daarmee niet slechter gedaan had.

Met de kennis van nu is het dus niet heel raar dat Ton du Chatinier nog zonder club zit, al denkt hij daar zelf natuurlijk heel anders over. In zíjn geschiedenisboek is hij juist de trainer die talenten heeft laten doorbreken en onder wiens leiding vele spelers beter zijn geworden. Tja, de tijd heelt alles, maar heeft blijkbaar geen invloed op de roze bril van een voetbaltrainer.

Foto 1: afkomstig van Utregfanatic.nl
Foto 2: afkomstig van Onuitstaanbaar.nl 

Advertenties

9 Reacties op “DE TIJD LEERT: Ton du Chatinier

 1. Goeie column. Helemaal mee eens!

 2. Roberto Fernandez is toch de Utreg doelman?

  • Natuurlijk! Zelfs niet gezien door Utregfanatic.. Inmiddels aangepast.
   Maar het blijft een raadsel waarom men dit soort fratsenmakers helemaal uit landen als Paraguay gaat halen.

   • Ja goede vraag, die fouten kan ik ook maken hoor 😉 en daar hoef ik niet zo veel voor te krijgen als die paraguayaan.

    Maar on-topic: Ik vond du chatinier altijd een bleue trainer. Probeerde hard en streng over te komen, maar uiteindelijk een 13 in een dozijn trainer, geen echt sterke persoonlijkheid (die Korbach overigens wel had) Als je geen persoonlijkheid hebt, dan moet je t van voetbalverstand hebben, en als-ie dat had, had-ie met die spelersgroep er in inderdaad wel meer uit kunnen slepen dan een 9e plek. Want vergeet Mulenga niet, achterin was het degelijk (Schut&co waren geen uitblinkers, maar stonden er wel in te beuken, zeg maar niveautje Penders) en een middenveld van Silberbauer, Strootman, Duplan en Mertens. Tsja daar kun je leuk mee ballen dacht ik zo.

   • Mulenga was vorig seizoen vrijwel geheel uitgeschakeld met een gescheurde kruisband dus die telt niet mee!

 3. Ton du Chatinier heeft niet de klasse voor de top, wel voor de Topklasse.

 4. Leek me al geen trainer. Vaak zie je dat de beste trainers de voetballers waren die de top net niet haalden, maar wel de intelligentie hadden/hebben om te zien waarom niet. Dus ook nadenken over het spelletje voordat ze zelfs maar trainer worden. Dit verklaart volgens mij het succes van Van Gaal, Hiddink en misschien ook wel Michels en Advocaat.

  Van Basten daarentegen was te goed om een goede trainer te zijn. Maradona heeft hetzelfde probleem. Du Chatinier was een simpele verdediger, kan volgens mij nooit een goede trainer worden. Boeve had ook niet de persoonlijkheid om de top te halen.

  Is Cruijff de enige uitzondering?

 5. Pep guardiola, Kevin Keegan, Rijkaard, Jupp Heynckes. Niet allemaal zo goed als Cruyff, maar wel gewaardeerde internationals van hun tijd, die het als trainer toch niet onverdienstelijke gedaan hebben. Maar ben het verder wel redelijk met je eens. Je bent pas een goede trainer als je snapt waarom het goed of slecht gaat. Alleen zien dat het goed of slecht gaat is niet genoeg.

  • Van je genoemde rijtje mag alleen Pep aanspraak maken op het predicaat toptrainer, al zou zelfs mijn – zij ruste in vrede – schoonmoeder met dit materiaal successen behalen. Heynckes is wellicht met Bayern op weg naar die status, maar op de conduitestaat van Keegan en Rijkaard prijken al jaren geen klinkende resultaten meer. Cruijff is in elk geval de enige grote aanvaller die als trainer furore heeft gemaakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s