DE WEEK VAN GVVV EN EXCELSIOR

Hoe betrekkelijk voetbal kan zijn, werd de afgelopen week bewezen door GVVV en Excelsior. In eerste instantie troffen zij elkaar precies een week geleden voor de bekert. Wat voor Excelsior op papier een walk-over had moeten zijn, werd juist een overloop voor de blauwen uit Veenendaal. Tenminste, de uitslag van 0-3 doet dat vermoeden. Het weekend erop traden beide teams weer aan tegen ‘gelijken’. En beide wonnen. Logisch? Of toch ook weer niet?

De overwinning van GVVV lijkt inderdaad logisch. Want ja, als je van Excelsior op Woudenstein wint, is Genemuiden thuis een eitje. Alhoewel, de ploeg uit Genemuiden verloor voor 30.000 man maar nipt van en in FC Twente (4-3). Misschien is dat zelfs nog wel knapper dan winnen van Excelsior… Maar wat zegt ons de overwinning van Excelsior op RKC? Dat de ploeg mentaal sterk is? Dat ze tegen de GVVV‘ers een offday hadden? Of dat RKC, de nummer 13 van de eredivisie, ook moet vrezen voor het blauwe leger uit Veenendaal?

Natuurlijk is dat een stukje scorebordjournalistiek. Maar de week van GVVV en Excelsior leert ons wel degelijk wat. Het niveauverschil in Nederland wordt namelijk steeds kleiner. Zo legde bijvoorbeeld ook de op dit moment beste club van Groesbeek de laatste jaren keer op keer de achillespees van ons betaalde voetbal bloot. Of dit komt door de invoering van de Topklasse, laat ik even in het midden. Maar het is duidelijk dat het (geringe) verschil te compenseren valt met een juiste wedstrijdinstelling. De ‘profs’ van Excelsior moeten ‘top’ zijn en kunnen het zich niet meer permitteren om op ‘klasse’ een Topklasser van de mat te tikken. Interessante discussie is overigens wel of het verschil te danken (of te wijten) valt (is) aan de sterkere ‘amateurs’ of aan de zwakkere ‘profs’. Ik denk dat ze in Veenendaal het antwoord wel weten.

Afbeelding is van Willem Moret/Proshots

Advertenties

3 Reacties op “DE WEEK VAN GVVV EN EXCELSIOR

  1. Volgens mij heeft Noordwijk in de beker nog nooit tegen Achilles 29 gespeeld. Wel vorig jaar tegen de Treffers, die dan ook ten onder gingen tegen de rood-witten. Het gaat sindsdien ook niet zo goed met de Treffers. Johan de Cock nu ook al weg etc. Achilles 29 is dan ook zeker uit de schaduw getreden van haar dorpsgenoot, en dat heeft us-MVV-ke dan ook geweten. De ster fonkelt hier dan ook zeker een stuk minder aan de Geusselt. Maar ook dat is gewoon de realiteit.

    • Goh Simon, ben je ons nog te snel af geweest! Vrijwel meteen nadat ik het had gepubliceerd, kwam ik erachter dat we wel in de buurt zaten, maar dat het om De Treffers ging. Toen meteen gerepareerd, dus waarschijnlijk weten alleen wij samen waar dit in hemelsnaam over gaat. Overigens goed teken dat je zo boven op het Voetblah-nieuws zit.

  2. Het is klip en klaar dat het gaatje tussen Jupiler league en Topklasse steeds kleiner wordt. Het is slechts een kwestie van tijd dat dit geheel wordt gedicht. Er blijkt een voorstel te zijn van FC Dordrecht(?) waarin de ouderwetse scheiding tussen Noord en Zuid wordt hersteld. Dit om de regionale, lokale aantrekkelijkheid meer te benutten. Hierin zouden ook weleens de Topklasse-clubs kunnen worden betrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s