TWO SIDES OF THE STORY #4 Zondag Noord 5e Klasse C

Voetblah is met name een podium waar gesproken wordt over de schoonheid van het spelletje. Vals spel krijgt ofwel geen aandacht, danwel afkeurende blikken, en het zelfs het rode redmiddel waarvan scheidsrechters zich bedienen ter blijk van uiterste afkeuring, wordt op dit podium nog van esthetisch commentaar voorzien.

Toch is in menig voetbalverslag ook aandacht voor de negatieve hoogtepunten in 90 minuten. Of het nu de samenvattingen van Studio Sport betreft of het verslag van een bescheiden amateurwedstrijd – doelpunten, doelrijpe kansen en kaarten: ze lijken gedrieën het voetbalequivalent te vormen van de journalistieke 5W’s . Als er echter van een voetbalwedstrijd twee kanten van het verhaal zijn, blijkt dat ook met deze voetbalwet soms gespot wordt.

We schrijven zondag  6 november in Makkinga. Waar de kraker in de Zondag 5e Klasse C in de regio plaatsvindt. Voetbal in de regio die de schrijver dezes nadrukkelijk een warm hart toedraagt, en waar diens voetbalwieg in dezelfde competitie om de prijzen meespeelt. Maar laten we teruggaan naar de plaats delict…

Makkinga dus, een Fries gehucht met amper 1000 inwoners, is op 6 november het toneel van wat met enige fantasie een Friese derby genoemd mag worden. Oldeholtpade komt op bezoek en omdat de winnaar van het treffen de aansluiting met de kopgroep vindt, mag er gesproken worden van een ‘kraker’.

De SC tegen de VV en hoewel de uitslag (4-1 voor de ‘Gelen’) niet doet vermoeden dat er hier op het scherp van de snede is gestreden. Het enige dat een titanenstrijd doet vermoeden is de laatste zin uit het verslag van de ‘Blauwen’ uit Oldeholtpade: “De scheidsrechter had een drukke middag, hij deelde veel gele kaarten uit. Ook viel er twee maal rood. De spits van Makkinga trapte na op Lennart Spitzen. In het opstootje wat hierna ontstond, constateerde de scheidsrechter een slaande beweging van Spitzen. Beide spelers (spitzen, toevoeging Voetblah) konden inrukken.”

Niets van dit alles in Makkinga, waar de Fair Play Cup kennelijk het summum der voetbalprijzen is, en vals spel een ondergeschoven kindje dat met de mantel der liefde wordt bedekt. “Gezien de eerste helft een verdiende, maar wel geflatteerde overwinning”, is de slotconclusie in Makkinga waar men de 4-1 koestert. Waarmee de vraag blijft hangen: ‘Hoe rood was geel tegen blauw eigenlijk?’

Oordeelt u zelf:

SC Makkinga                        –                                VV Oldeholtpade         4-1 (2-0)

Advertenties

Een Reactie op “TWO SIDES OF THE STORY #4 Zondag Noord 5e Klasse C

  1. Mooi dat Voetblah die kleine clubjes te voorschijn haalt. Makkinga, Oldeholtpade: plaatsen waar anders alleen Man Bijt Hond nog wel eens komt aanschuiven, maar waar anders geen hond op af komt. Chapeau!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s