DE HEINEKEN ONTVOERING


Onze bloggende bondgenoten van Football Culture posten zo af en toe een hiphop-clipje of toffe graphic met daarbij de verontschuldigende woorden dat het weliswaar niets met voetbal te maken heeft, maar dat ze het gewoon effe kwijt wilden. Op het eerste oog is onderhavige post van dezelfde snit, maar niets is minder waar.  In de VI rubriek Persoonlijk werd op de vraag ‘laatst gelezen boek’ steevast gerefereerd aan de ssssriller van Peter R. de VriesDe Ontvoering van Freddy Heineken in boekvorm fungeerde daarmee jarenlang als literaire redding van de gemiddelde Eredivisievoetballer en is dus voetbalcultuur pur sang.

En nu is er zelfs een film over de historische gebeurtenis – en dus niet de verfilming van het boek – met Rutger Hauer als Heineken en de stoïcijnse Reinout Scholten van Aschat (de zoon van) als de meedogenloze hoofdontvoerder. In tegenstelling tot het boek reserveert de film veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de oude Heineken en blijven de gebbetjes van de Amsterdamse penose (helaas) wat op de achtergrond. Het is daarom de vraag of de Nederlandse profvoetballers en masse naar Pathé zullen afreizen voor een psychologisch portret van een getormenteerde bierbaron, maar ondergetekende kon de keuze wel waarderen.

Het is overigens de vraag of het terugkerende antwoord in de VI-rubriek duidt op de beperkte belezenheid der profvoetballers. Er wordt gefluisterd dat er juist sprake was van een canard en dat de geïnterviewden expres het boek noemden om de lezers te bevestigen in hun veronderstelde vooroordelen. Tja, eerlijk gezegd geloven wij niet in deze speelse vorm van collectieve zelfspot bij deze doelgroep. Daarom adviseren we bij deze alle profvoetballers om de tweede alinea van deze post goed te lezen en te gebruiken als erudiete onderbouwing bij het overtuigd beantwoorden van de vraag ‘favoriete film’: De Heineken Ontvoering. Natuurlijk.

Foto is afkomstig van www.heinekenontvoering.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s