THE SLORY OF HIS LIFE

Ineens dook daar het berichtje op: Andwelé Slory, 29 jaar jong pas, stopt met voetballen. Slory? Voetbalde die nog? En waar dan? Blijkt ie zijn moeder steeds verder achter zich te hebben gelaten in achtereenvolgens West Bromwich, Sofia en Adelaide. Wat heeft zijn moeder daar meer mee te maken dan de middle of the road-mother in onderhavige gevallen? Omdat mamma Slory, ofwel Marjorie Esajas, zich al enige jaren terug heeft opgeworpen als de moeder aller voetballeedwezen waar het gaat om sociale en emotionele aspecten in het betaalde jeugdvoetbal. Als zijnde ervaringsdeskundige, pedagogisch geschoold en Begeleider Betaalde Voetbaljeugd van de KNVB verrichtte ze onderzoek hiernaar. En geeft desgewenst Slory Sport Support.

Mazuro vraagt zich dan af welke invloed dit heeft gehad op de carrière van zoonlief Andwelé. Want het is toch zoiets alsof je op de school zit, misschien zelfs wel in de klas,  waar(aan) een van je ouders lesgeeft. Of in het team dat door je vader/moeder wordt getraind. Niet zelden zijn kennis en professionele betrokkenheid een handicap in meer intieme relaties. Hoe moeten we de relatief korte voetballoopbaan van Andy duiden? Kunnen we spreken van the succesfull story of Slory? Er was een stroomversnelling, zo’n beetje inherent aan zijn explosieve spelstijl. Van Excelsior naar Feyenoord, resulterend in twee heuse interlandselecties. Waarna er een schaduw overheen viel. Andy bleek niet te kunnen leven met zijn door Het Legioen geschonden blazoen. Zocht hij de anonimiteit of slokte diezelfde anonimiteit hem juist op? Wilde hij onder moeders rokken vandaan? Op zoek naar de schat of het avontuur?

Al met al lijkt het toch meer een bad ever ending story of Slory. WBA is nog alleszins een mooie club. Maar hoe wanhopig moet je zijn om in – of all places – Sofia en Adelaide bij – of all peopleRini Coolen te gaan ballen?! Dan draaf je letterlijk te ver door. The Slory of his life. Maar, naar verluidt, de koek is op, de accu is leeg. Andy gaat in zaken. Binnenkort te zien in Life After Football onder Regie van Blinker. Zou ie weer bij zijn moeder gaan wonen? Zal ma Marjorie hem de nodige support en adviezen geven over de sociale en emotionele aspecten van het zakenleven? Een snelle jongen was Andy al, een slimme moet ie nog worden, businesslike. Hoe dan ook, dit levenswijze lied van Boudewijn de Groot lijk niet op zijn lijf geschreven.

– De stoere foto van Andy is afkomstig van aidelaidenow.com.au. Of het pijn doet aan de ogen is, zoals dat heet, een kwestie van smaak.

Advertenties

15 Reacties op “THE SLORY OF HIS LIFE

 1. Onder Regie van Blinker, mijn complimenten Mazuro!

 2. Mooi stukkie! Dacht even dat Marjorie 13 was toen Andy ter aarde kwam, maar het was toch meer 15 of 16. Stukje overleven dus op jonge leeftijd van beiden, en dan is de koek soms snel op.

 3. Misschien had Marjorie Andy wat andere copingtechnieken kunnen leren, zodat-ie niet iedere keer doordraait als er iets voorvalt. (Woordenwisseling met verschillende trainers, vechten met El-Ahmadi, gezeik met ploeggenoten in het veld) Dat je je kind mondig opvoedt is leuk, maar als je hem niet leert wanneer mondig te zijn, en hoe zijn mondje te gebruiken, dan krijg je volgens mij een zoals hierboven beschreven carriére.

  Maar goed, als moeder echt maar 15 of 16 was, dan valt het allemaal niet mee om een kind op te voeden, echter vind ik Marjorie’s conclusie dat het allemaal aan de trainer en de clubs ligt veel te makkelijk. Binnen een vereniging gelden andere normen en waarden dan in een familie, daartoe lijkt me het niet meer dan normaal dat voetballers zich schikken naar die normen en waarden. Ze heeft wel een punt dat clubs/trainers en ouders meer met elkaar in discussie zouden moeten treden, maar het moet niet de bedoeling zijn dat trainers doen, wat papa en mama zeggen. Want als je (wat zal het zijn?) 4 á 5 uur per dag bij de voetbalclub bent, ben je niet alleen kind van je ouders, maar ook een beetje kind van de club.

  Levert toch veel discussiestof op, zo’n stukkie 😀

 4. Ok jongens (en kom op meisjes!), dat gaat lekker! Laat maar komen die puntige, doorwrochte en moraliserende reacties. We kunnen er niet genoeg van krijgen.

 5. @Koningskeepers
  Ben het wel met je eens dat je als je 4 à 5 uur per dag bji een club bent, je ook een beetje kind van de club bent, maar dat betekent, en volgens mij bedoelt Marjorie dat soort van, dat die clubs ook wel een maatschappelijke taak hebben.

  Voor veel van die kids is het een droom die uitkomt en een uitweg uit de middelmaat (misschien zelfs onderklasse) waar ze anders in zitten of terechtkomen. Als zoiets dan opeens wegvalt omdat je voor zo’n club niet goed genoeg bent kan dat heel hard aankomen.

  Ik vind eigenlijk wel dat clubs zich daar bewust van moeten zijn. Dat zoiets met volwassen voetballers gebeurt à la, daar mag je enige zelfredzaamheid van verwachten, maar jongens van 15, 16 jaar verdienen daarin misschien wel iets meer begeleiding.

 6. Overigens weet ik nog wel een voetballer die nog wel wat levensadviezen kan gebruiken…
  http://www.depers.nl/sport/612280/Ik-had-Mister-Ajax-moeten-zijn.html

 7. Kan me het interview en ook Het Gesprek bij Frits Barend nog goed herinneren. Kwam toen waarachtig en ter zake deskundig over. Andy misschien gevalletje van ‘de kinderen van de schoenmaker die meestal blootsvoets gaan’..? Ben wel benieuwd hoe het Marjorie verder is vergaan.

 8. Bij mij kwam de vraag naar boven of “de levenscyclus” van afrikaanse en zuid-amerikaanse/antilliaanse jongens niet anders is dan de jongens van Hollandse bodem. Zeer jong al vaak heel succesvol, maar het eind van hun carrière ligt eerder rond de 30 (Kluivert!) dan bij 35. Ze worden door omstandigheden ook eerder volwassen, en als iedereen in het voetbal zo’n 15 jaar echt mee gaat, is het tussen 16 en 30 wel pieken. Natuurlijk zijn er de grote uitzonderingen, zoals Clarence Seedorf, maar hij pakte op een gegeven moment ook andere zaken aan, waardoor zijn levenscyclus als voetballer wellicht ook verlengd werd. Clarence is dan ook een soort Prof dr in het voetbal en van “oude mensen en de dingen die voorbijgaan”. Maar dat alles komt slechts sporadisch voor en is bijzonder moeizaam voor een hoop jongens uit de andere culturen, die zonder veel “bagage” dan maar gaan voetballen en er verder in rollen als of alles vanzelf zou moeten gaan. Winston Bogarde is wellicht ook een fraai voorbeeld in de conjunctuur van de levenscyclus van een voetballer en zakenman op basis van voetbaltalent. Er komt meestal toch een vroegtijdig einde aan.

  • Daar zou je zo maar een punt mee kunnen hebben Simon. Op het gevaar af van het verwijt dat dit ‘alleen maar wordt gedacht omdat we zwart zijn’ en dat je een kabel in je nek krijgt, lijkt me dit een sociaalcultureelantropologisch onderzoek waardig. Iets voor Marjorie misschien? En dan zeker niet alleen omdat ze vrouw is. 🙂

 9. En jij als een van de financierders Simon?

 10. Is me wel een actie waard. Mag formeel ook co-promotor zijn, dus alleen nog even een hoogleraar vinden in de sociologie (die vangen daar toch ook € 60.000 voor) die dat ook wil. De Voetblah-leerstoel in sportsociologie met als bijzondere leeropdracht: “Onderzoek te bevorderen in de menswetenschappen van de randverschijnselen van het voetbal in het bijzonder”. Doen we het in Leiden. Kan gelijk een AIO aan de slag met een onderzoek naar de bijzondere verschijnsel in blauw-zwart en wit in den Hollandschen Duinen”. Gezamenlijk met de taalwetenschappers in dat domein.

  • Weet zeker dat er zich een hoogleraar sociologie onder ons erudiet lezersbestand bevindt, dus het wachten is op zijn/haar respons. En taalbetwetenschappers al helemaal, kijk alleen maar naar al die literaire reacties op de futsal-crisis.

 11. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s