MAN V/H WEEKEND: Leen van Steensel


Mazuro bezorgt deze maandagpost, die al grotendeels geschreven was toen het droeve nieuws van de zelfdoding van de man met de gouden linkervoet, Gary Speedbekend werd. Was dit mij eerder ter ore gekomen, dan zou deze post zeker hieraan gewijd zijn geweest. Als fervent MOTD-volger zag ik Gary Speed jarenlang als prominente verschijning in dit onvolprezen voetbalprogramma voorbijkomen. Dat ook gisteravond op indrukwekkend waardige wijze aandacht schonk aan deze persoonlijke tragedie. May he rest in peace.

Alleen die naam al! Steensel! Één van de Brabantse Acht Zaligheden. Spreek uit als Stinsel. Radio Bergeijk-luisteraars kennen Peer van Eersel (Irsel) en wij zelf kennen een zekere Peer van Knegsel (Knèjgsel). Maar dit louter ter illustratie. Aan Leen is verder niks Brabants. De gelegenheidsspits van Excelsior is een ras-Rotterdammer. Het dokwerkerstype. Met het Happeliaanse Kein Geloel op zijn voorhoofd geschreven. Zou Leen daarom de merkwaardige carrière-move naar Carl Zeiss Jena hebben gemaakt en er vielliecht nog steeds naar terugverlangen? Kan me vergissen, maar Leen lijkt me goed voor een heerlijk potje steenkolenduits.

Gisteren stal Leen de show met een doelpunt én een tv-genieke nababbel zonder weerga. Van huis uit is Leen een stugge centrale verdediger. Kennelijk vanwege de aanvallende impotentie posteert debutant-hoofdtrainer John Lammers hem in de spits. Misschien ook omdat tegenhouder Leen ooit atypisch subtiel scoorde. Hoe een verdediger de kluts kwijtraakt in het vijandelijke strafschopgebied, demonstreerde Leen gisteren zowel tijdens als na de wedstrijd. Kijk zijn doelpunt er nog even op na en je ziet hoe het hem eigenlijk overkomt zonder goed te beseffen waar ie zich bevindt. In eerste instantie kopt ie met zijn verdedigende instinct de bal meer weg dan op doel, beseft dan dat ie spits van dienst is en grijpt vertwijfeld naar zijn hoofd. Pardoes valt de bal voor zijn voeten, Leen haalt uit en scoort zowaar!

Het verdere verloop van de wedstrijd gaat volledig langs hem heen, maar de NOS haalt hem na afloop voor de camera. Want een tot  spits gebombardeerde verdediger die scoort, is nieuws. Nog steeds beduusd van zijn gedesoriënteerde en tegennatuurlijke actie, verkeerde Leen in de veronderstelling dat zijn ‘liefdewerk oud papier’-cluppie had gewonnen. Hij had tenslotte in zijn strafschopgebied geen goal tegen gekregen. Wij vragen ons toch af of Leen in zijn nieuwe rol wel zijn ei kwijt kan. Zeker nu hij tot de nodige voedingsinzichten is gekomen en naar eigen schrijven veel meer energie heeft gekregen. En dan niet van Tscheu La Ling. Leen wil van box to box, zodat ie na afloop geen woord meer kan uitbrengen. Maar dat zouden wij ten zeerste betreuren. Hoe dan ook: wij blijven spits op Leen van Steensel, onze Man v/h weekend.

Advertenties

6 Reacties op “MAN V/H WEEKEND: Leen van Steensel

 1. haha, mooi onderwerp. Heb je trouwens ook gezien hoe die bal op goal geschoten werd. Dat had meer van een terugspeelbal weg, dan van een gevaarlijke doelpoging. Het is dat Coutinho 2 seconde eerder een andere (onzichtbare) bal richting de hoek zag gaan, en daar alvast heen dook 😛

  En dan dat interview, haha. Wat heb ik gelachen. Hij corrigeerde zich wel netjes, maar hij leek inderdaad behoorlijk van slag. Maar hé: Liever zo jezelf herstellen, dan 4 keer vragen of het opnieuw mag. Of niet, Edgar?

 2. Gelukkig hebben we in de competitie Leen van Steensel. eigenlijk een anti-voetballer.
  Houterig, stoeiend met zijn motoriek en zeker niet de snelste.
  Maar wel een nuttig breekijzer.
  Multifumctioneel….inzetbaar als libero en als spits.
  Ik ben gaan zoeken naar vergelijkbare types.
  Ik kom bij Kees van Kooten(Go Ahead en Telstar).
  John van Loen.(FC Utrecht)……..hoewel ik die nooit in de verdediging zag.
  Nico Jansen(FC Amsterdam) was een breekijzer en rammer bij uitstek.
  Die vergelijking loopt in verdedigend opzicht mank.

 3. Mooie kerel die Leen, lijkt me. Beetje verdwaald in het betaald voetbalwereldje. Daarom ook even verdwenen achter het oude IJzeren Gordijn. Maar hulde aan Voetblah om cultfiguren als Van Steensel in het ‘zonnetje te zetten’.
  Tegelijkertijd, wel een beetje een zwaktebod van Lammers/Excelsior om deze man in de spits te zetten. Zet er gewoon een talentvolle jonge jongen neer die de kans moet krijgen om te falen, maar wel ervaring op kan doen.

 4. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

 5. Pingback: TALISMAN V/H WEEKEND: Het verkeerde been |

 6. Pingback: WE PIEKEN TE VROEG |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s