DE TOTALISATOR ALS KRAAKBEWEGING

De titel van deze post zou u waarschijnlijk bekender in de oren klinken als er ‘toto’ had gestaan. U weet wel: een 1, 2 of een 3’tje invullen. Deze toto is gebaseerd op het woord totalisator, het geautomatiseerde systeem waarmee uitbetalingen worden berekend. Aldus Wiki. Hoe dan ook is het een verdomd lastig spelletje, terwijl de regels zo simpel zijn: voorspel of de thuisploeg wint (1), de uitploeg (2) of dat het eindigt in een remise (3). Inmiddels zijn daar in de loop der jaren allerlei varianten bijgekomen. Volgens mij kun je tegenwoordig zelfs inzetten op welke speler als eerste een sliding maakt. Onder het mom van: als u nie bet doen wij het wel…

Maar de originele toto intrigeert Allard. Met collega’s speelt hij nu al zo’n drie jaar wekelijks de toto. Negen potjes in de Eredivisie goed voorspellen. Een heel seizoen lang. Ik gok dat er wekelijks een collega of tien de illusie koesteren dat zij alles goed hebben voorspeld. VI’s worden erbij gepakt, gelet op schorsingen, vorm, blessures, (mogelijke) transfers, wisselbeleid noem maar op. Alles wordt meegenomen. Telkens weer met het idee: nu heb ik ze allemaal goed. En altijd valt het weer tegen. Sterker nog, in drie jaar tijd wist slechts één collega alle negen wedstrijden goed te voorspellen.

Elles Kraakman heeft zich sinds die dag onsterfelijk gemaakt onder mijn voetbal(kennende) collega’s. Sinds die dag is iedereen ook op zoek naar Het Kraakmannetje. Het mooie is dat zij deze voorspelling deed zonder enige voorkennis. Kraakman ging namelijk 3 maanden een lange reis maken en vulde de toto voor 12 weekeinden in één keer in. Ergens in die drie maanden is Het Kraakmannetje geboren.  Alle VI’s, voorbeschouwingen, analyses en afwegingen kunnen dus eigenlijk de kast in. En is maar weer eens gebleken dat juist mensen die echt verstand van voetbal hebben, niet negen uitslagen goed kunnen voorspellen. En dát is nu juist wat het spelletje zo leuk maakt.

de Toto-afbeelding komt van http://www.dekraaiendehaan.nl 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s