ANALYSE: DE EURO EN DE BAL

De komende week is het erop of eronder voor de euro. Er zijn twee opties. A) We nemen ons concrete korte termijnverlies (euro’s in een noodfonds) in ruil voor vage lange lange termijnwinsten (vrede en welvaart). B) We gaan voor korte termijnwinst (behoud van bankrekening en populistisch stemvolk) en hopen dat desintegratie van euro tot florijn een beetje soepel verloopt. Boeiend is de parallel met het Europese topvoetbal.

Optie 1 is een verregaande integratie en overdracht van nationale soevereiniteit. Weg met de (spanningsloze) nationale competities. De verschillen tussen arm en rijk zijn te groot geworden. Over tien jaar vormen zestien sportief en financieel gelijkwaardige clubs uit heel Europa een competitie die qua namen veel zal doen denken aan de huidige Champions League. Daaronder vormen zich drie regionaal getinte competities in Noord, Zuid- en Oost-Europa. De Europa League van nu geeft al een blauwdruk.  Hieronder zullen de nationale competities hun bestaande rol vervullen. Wederzijdse promotie- en degradatieregelingen zorgen voor gezonde doorstroming in deze Europese voetbalpiramide. Europa is één en het voetbal is de grote winnaar

Optie 2 is de verregaande desintegratie van het Europese speelveld. Een narrige tijd breekt aan. Onder druk van de crisis en de roep om eerlijker verhoudingen (Financial Fair Play) gaat de markt z’n werk doen. Clubs die hun huishouding niet op orde dan wel te veel schulden hebben  (Engeland, Spanje en Italië) worden de duimschroeven aangedraaid. Banken eisen hun geld terug (bank Caja Madrid vs Real), clubs moeten hun spelers gedwongen verkopen (Ronaldo) en de verhoudingen in het Europese voetbal gaan drastisch op de schop. Landen die de basis qua financiën en opleiding op orde hebben gaan op de lange termijn weer de dienst uitmaken. Op korte termijn is het echter saneren, saneren en saneren. Europa is niet meer en het voetbal is de grote verliezer.

Toch?

Advertenties

2 Reacties op “ANALYSE: DE EURO EN DE BAL

  1. Ben het hier wel grotendeels mee eens. Echt financial fair play, is niet meer mogelijk: Dat zou namelijk inhouden dat je transfer en salarisplafonds gaat instellen, en op het moment dat je dat gaat doen, is er grote kans dat de clubs van de sjeiks zich willen afsplitsen en een eigen competitie willen opzetten. Beter is het dan om een grote Europese competitie te maken, waarin geld geen rol speelt. Dan kan Feyenoord ook weer eens kampioen van Nederland worden 😛 Alleen hoe je het dan gaat doen met de kleinere voetballanden (Malta, Andorra, maar ook bv Finland en Slovenië) moet je wel goed uitdokteren.

    Verder zeg ik bekertoernooi gewoon nationaal houden (dus Man United gewoon in de FA cup, en Real en Barca gewoon in Copa del Rey) en de winnaars van die nationale bekers komen vervolgens uit in een internationaal bekertoernooi. met 53 landen in de UEFA heb je eerst een pre-eliminary round van de laagste 42 landen, om vervolgens met 32 teams de knock-out fase in te gaan.

  2. En uitwedstrijden dan?
    Ik zie Jan Modaal al naar uitwedstrijden in Finland en Malta gaan.
    Wat een non-idee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s