HET MALHEUR VAN DE ENTRAÎNEUR

Er rust geen zegen op de Belgische voetbalcoach in het Hollandse voetbal. Eerder een vloek, want nu is ook Glenn een door hemzelf dichtgeslagen boek. Waar mr. Voetblah nog Voorspoed Venlo Voorspelde, daar liep het ook voor de zo koelbloedig ogende oefenmeester volledig mis. Althans zodanig dat hij besloot om vanaf de traditionele trap de handdoek in de ring te gooien.

Maar wat is dat toch met die Belgische trainers dat ze er, tot herhaald verdriet van België, maar niet in slagen om succes te boeken in Nederland of daarbuiten?! Ligt het simpelweg in het verlengde van het relatief povere palmares van het Belgische voetbal überhaupt? Is het een automatisch gevolg van de clichématige, dus ook houtsnijdende beeldvorming: de spreekwoordelijke Belgische bescheidenheid en wellevendheid? Contra-indicaties voor een consistente baan in het keiharde voetbalcoachbestaan?

Kennen we één Belgische trainer die internationaal naam en faam heeft verworven? Zeg maar een Belgische Beenhakker, om het niveau enigszins te middelmatigen. Eric Gerets? Zou kunnen. Landskampioen alhier (PSV2x), in Turkije en in Saoedi-Arabië. Buitenlands Best(betaalde) Belg. Reikte met zijn verre inworp all over the world, nu als trainende Bondsbelg gestrand in Marokko. Waar ie, naar verluidt, wel heel erg ingeburgerd is. Maar verder? Walter Meeuws, ooit spartelend in de Ajax-apenkooi, ervoer in Caïro met een schok dat een paar oliedollars nog geen Arabische Lente maken. En in Nederland dan? Buiten Gerets slechts treurnis en gestommel in de Jupiler-bierkelder (Jos Daerden, Marc Brys). Ene René Vandereycken mocht bij FC Twente even ruiken aan een runner-up, maar stiet pijnlijk z’n neus. Veel later haakte de potsierlijke Preud’homme aan bij de inmiddels topclub uit Enschede. Om alras, comme il faut chez l’entraîneur Belgique, in kennelijke oliestaat te verkeren.

Boven de rivieren zal men aankomen met Harm van Veldhoven, maar dat is een, weliswaar gebelgde, geboren Nederlander. Zou een Belgische trainer sowieso worden gepruimd bij ’n Ajax, ADO of Feyenoord? Kun je iemand, ook al ben je zelf onveruitstaanbaar, met zo’n chrappich accent wel serieus nemen? Zelfs wanneer dialectiek dé weg naar het ware succes is? Feit is dat Belgische trainers slechts relatief renderen beneden de rivieren, terwijl Belgische voetballers zich knap staande houden tussen de zelfbenoemde heuse Hollanders. Al menen de Vertonghen-types dat dan ietwat geforceerd te moeten doen.

Merkwaardig genoeg waren het omgekeerd juist de raszuiver randstedelijke trainerstypes als Henk Houwaart, Jan Boskamp en Hans Croon die prima gedijden in het Bourgondische voetbalklimaat. Toch móet uit de huidige, zelfbewuster wordende generatie voetbelhamels ooit een Hiddink, misschien zelfs een Van Gaal voortkomen. Zodat we van de weeromstuit goesting krijgen in legendarische, dierbare Belgische trainersiconen als Guy Thijs, Raymond Goethals en Robert Waseige.

– De boekafbeelding komt van http://www.boek2.nl
Jos Daerden
vonden we terug op http://www.rodajcspelers.nl
– Raymond Goethals
is van 2.bp.blogspot.com

 

Advertenties

3 Reacties op “HET MALHEUR VAN DE ENTRAÎNEUR

  1. Aad de Mos is ook zo’n raszuiver randstedelijk trainerstype en tevens zeer succesvol met de KV.
    Dat Belgen geen goede trainers voortbrengen is ook niet zo vreemd. er zijn bijna geen Belgen die bij hun club het tactisch brein vormen. Het zijn meestal leuke voetballers maar niet de aanvoerders op centrumpersonen bij een club buiten de landsgrenzen. Wat dat betreft is de ontwikkeling van Vertongen interessant om te volgen.

  2. Ik denk dat de Belgen de eerste uit de kast gekropen homoseksuele voetbaltrainer leveren in navolging van hun extravagante premier Di Rupio. Wat dat betreft zijn ze ons weer ver vooruit. Wij hebben de kans op dat laatste uiterst onfortuinlijk om zeep geholpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s