SLIM EN GOED GE-DAAN

Wat maakt een voetballer slim? Hersenspecialist Johan Cruijff was bijvoorbeeld een slimme voetballer, net als bijna het gehele elftal van Barcelona. Maar slimheid heeft niet altijd met spelinzicht te maken. Een enkeling vindt het namelijk ook slim als je een tegenstander een gele kaart aannaait. Was Robbert Schilder dit weekend nou zo slim of Jeremain Lens zo dom? Slimheid is een zeer subjectief begrip, zeker in het voetbal, en in meerdere definities te vangen. Slimme voetballers hebben vaak voetbalintelligentie, wat weer niet wil zeggen dat ze intelligent zijn. Vraag maar aan Guus ‘Gogme’ Hiddink.

Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Wijlen Sócrates was dokter en Daniel de Ridder deed het gymnasium. Veel sporters gaan vervolgens naar de Cruyff University, wat natuurlijk niets met een universiteit te maken heeft en waar de deur ook voor niet-topsporters wijd open staat. Maar over het algemeen hebben voetballers de naam dat ze niet bijzonder intellectueel ontwikkeld zijn. En dat terwijl voetbal toch een denksport is, of niet Hans? Niettemin hebben clubs steeds meer aandacht voor de prestaties in de klas naast die op het veld. En er zijn tegenwoordig wel degelijk slimme en intelligente voetballers. Belangrijkste exponent daarvan is op dit moment Daan Bovenberg. Student bedrijfskunde, rechtsback van FC Utrecht, fervent kopper en beschermheer van de Detaned Foundation.

Afgelopen weekend scoorde Bovenberg wederom met het hoofd, iets wat hij bij Excelsior ook vaak deed en waarover ik mij verbaas. Want hij oogt iel, maar blijkt met zijn 1.85 zeker niet de kleinste. Daantje is echter zo slim dat hij altijd op de juiste plek staat. Vorig seizoen scoorde hij 6 van de 45 Kralingse goals. Als geboren Rotterdammer studeert Daan naast Woudestein aan de Erasmus Universiteit, dus ook buiten het veld gebruikt hij zijn hersens. Maar een gedeelte van je transfersom aan een goed doel schenken toont dat het met je sociale intelligentie in elk geval snor zit en dat je aanvoelt dat anderen het harder nodig hebben. Eerder schreven wij al over een een fijn en plezierig bekske. Daan Bovenberg is wat dat betreft een fantastische back!

–  Daan in actie komt van zijn foundation: http://foundation.detaned.nl

Advertenties

5 Reacties op “SLIM EN GOED GE-DAAN

 1. Voetballers die nog wel eens een boek pakken, in plaats van na de training direct achter een playstation te kruipen, kunnen altijd op mijn sympathie rekenen. Bovenberg is er zo één.

 2. Keje Molenaar was als voetballer een middelmatige leerling, maar nu een des te slimmere advocaat die precies weet wanneer hij moet verzoenen en wiens spoor hij moet volgen. Ook een ‘voorbeeld’ waartoe intelligentie kan leiden.

 3. Voetballers hebben over het algemeen weinig in de studiebanken gezeten.
  Spelers met een HBO-opleiding of universitaire graad zijn te tellen in het profvoetbal en amateurvoetbal.
  Maar dat wil niet zeggen dat ze niet slim zijn..
  Die gasten zijn op een andere manier slim….een soort praktische boerenwijsheid.
  Wat ze willen bereiken, komt voor de bakker.
  En over boeken lezen….niet alleen voetballers lezen weinig, studenten ook en ik kan het weten.
  Maar ik heb het idee dat er vroeger toch in het amateurvoetbal veel werd gestudeerd.
  In mijn Rood-Witte team zat iedereen in de boeken.
  Zelfs Mazuro werd gedwongen te studeren.

  • Nee hoor, Mazuro moest ‘noodgedwongen’ gaan werken, er was geen geld om te studeren. Was bovendien alleen maar met voetballen bezig. Eigenlijk is er niet zo heel veel veranderd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s