MAANDAGPOST: DE 13E MAN

Vorige week zag Mazuro de Idfa-documentaire De 13eMan over het wel en vooral wee van de heren amateurvoetbalscheidsrechters. Drie zeer uiteenlopende types werden gedurende een bepaalde periode door een camera gevolgd. Tijdens en rondom de wedstrijd, gedurende KNVB-sessies, maar ook in sommige situaties in hun burgerbestaan. Zo maken we kennis met een fluitende, oer-Hollandse, prille predikant; zeg maar de relischeids. We zien en vooral horen de van een rappe tong voorziene, arbitraire ex-beroepsmilitair met allochtone achtergrond. En we volgen een type de gewone, timide ogende leidsman op zijn zichtbaar gespannen voet en lijdensweg.

Om maar meteen on topic kleur te bekennen: de rode draad bij alle drie – hoe verschillend ook hun acteerniveau, presentatie en argumentatie –  is dat ze vrijwel onophoudelijk worden bestookt door opgefokte mannetjes die, nota bene in hun vrije tijd, overal tegenaan trappen behalve tegen een balletje; toch het attribuut dat daarvoor in het veld wordt gebracht. En geen van de, zoals gememoreerd, verschillende leiderschapsstijlen blijkt bestand tegen het stuitende gedrag van de ‘heren’ voetballers. Curieus genoeg predikt de naïef ogende relischeids de meer gestrenge leer en poogt de ex-militair alle akkefietjes uit (en te na) te praten. Bij beiden een gevalletje van compensatie voor hun performale persoonlijkheid, zo lijkt.

Maar het is toch vooral de bijna tastbare eenzaamheid, de letterlijke buitenspelpositie van de horige hobbyist die door deze behartenswaardige docu wordt geïllustreerd. Met name bij de timide en zichtbaar gestreste arbiter komt dit schrijnend tot uiting. Maar De 13e Man is meer. Hij bevat bijna cabareteske beelden van een dikbuikige rapporteur/begeleider die onze bescheiden scheids onder veel meer toevoegt: “Je loopt er, zwart-wit gezegd, een beetje bij als een zoutzak, maar verder ging het wel lekker”. En onze relischeids sleept er in de kerk ‘hand in hand, kameraden’ bij als een vader zich beklaagt dat zoonlief bij thuiskomst de radio niet op psalmmuziek inschakelt, maar andere zenders opzoekt. Elk huisje heeft zijn muzikale kruisje, wil de predikant maar zeggen. Kortom, redenen te over om deze documentaire te gaan zien, mocht u ‘m hebben gemist.  Al is het maar uit eerbied en respect voor De (veelgeplaagde) 13e Man.

Advertenties

4 Reacties op “MAANDAGPOST: DE 13E MAN

 1. Briljanten docu inderdaad. Misschien wel een verplichting voor iedere participant in het amateurvoetbal om dit eens te zien.

  • Niet alleen in het amateurvoetbal, maar verplichte kost voor iedereen die of wat voor manier dan ook bij het voetbal is betrokken. Je weet en leest dat er regelmatig toestanden voorkomen, maar beelden zeggen zoveel meer. Vooral over de impact die het heeft op die dappere fluitisten.

 2. Prachtige beelden inderdaad. De predikant die niet meer mag preken, omdat hij te pas en vooral te onpas voetbal er bij sleepte. Theo Reitsma is niet een beroemdheid binnen zijn doelgroep, zijn vergelijking viel in het luchtledige.

  De beroepsmilitair die alles met zijn babbel probeerde op te lossen, maar ondertussen elke wedstrijden handenvol gele kaarten nodig had en zelfs naar de bestuurskamer moet vluchten.

  En onze trieste hoofdrolspeler. Net een gouden knvb-speld ontvangen en dan zo’n rapporteur die je eerst helemaal de grond in trapt en dan eindigt met ‘verder ging het best goed’. Alleen daarom zou ik zelf al gestopt zijn.

  Ik krijg de kans overigens niet. Naast me op de bank klonk een ietwat bang en van diep komend ‘jij gaat toch niet fluiten?’. Ik heb haar gerustgesteld. Zo lang ik zelf nog tegen een bal aan mag trappen, zal ik mij niet laten afzeiken door voetballers die er zelf helemaal niets van bakken.

  Maar wat mogen we blij zijn dat er elke zondag weer duizenden klaarstaan…

 3. Pingback: DE TRAINER ALS (OEFEN)MEESTER |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s