DE ENE NAC-SUPPORTER IS DE ANDERE NIET


Je krijgt wat je verdient, zo luidt een veelgebezigde uitspraak. Als dat waar is, dan krijgt ook een voetbalclub de supporters die ze verdient. Dus ook NAC, de voetbalclub met de op één na langste naam ter wereld, al zie je dat er in eerste instantie niet aan af. Tegen die belachelijke Bangkoketterie is geen kruid gewassen. En dan ook nog ‘Bravo’ in je naam opnemen, je moet maar durven! (Om dit te begrijpen even linkje hierboven onder ‘NAC‘ openen). Dat deze eretitel meteen ook de meest prestigieuze prijs is die De Parel van het Zuiden ooit heeft gewonnen, doet niets af aan het feit dat het wel een mooie, traditierijke club is. De biotoop van, onder velen meer, Rat Verlegh, Keesje Rijvers, Leo Canjels, Peter van der Merwe, Addy Brouwers, Ton Lokhof en – nou, vooruit dan! – Leonardo Penders.

NAC is een echte supportersclub. Zoals Feyenoord. Met aanhangers die hart hebben voor de club. Die juichen en treuren, al naargelang het wel en wee van hun eigen club. Niet zoals bijvoorbeeld de doorsnee-PSV-supporter, wiens gemoedstoestand slechts wordt bepaald door de Ajax-barometer. Natuurlijk is er enige rivaliteit en animositeit richting Tilburg en met name Rotjeknor, maar The Yellow Army verleght haar aandacht toch vooral naar de eigen troepen en kazerne. Met verbazing aanhoorde ik dan ook onlangs de reprimande die bovenoefenmeester Gertjan Verbeek gaf aan een kennelijk onwelvoeglijk smaldeel van dit supportersleger. Dat er ratjes tussen zitten kan niet anders met zo’n stadion en Fan(maga)zine, maar toch. Verbeek sprak het uit als waren het rioolratten.

Nu heeft vrijwel elke voetbalclub, op welk ‘niveau’ dan ook, haar hersenloze, wormvormige aanhangsels. Gelukkig vormen ze nagenoeg overal een kleinzielige minderheid. Dat neemt niet weg dat ze de beschaafde boel behoorlijk kunnen verstieren en daarom niet hard genoeg kunnen worden aangepakt. Of zet er Neerlands beste voetbalcolumnist en zelfverklaard diehard NAC-supporter Sjoerd Mossou tussen. Als zelfs dát niet mag baten bij deze godvergeten onverlaten, dan rest hen slechts verbanning naar Ulestraten. Maar ook als de overige Ratten massaal uit hun hol zouden kruipen, was er zó korte metten gemaakt met dit gespuis.

Verder niets dan respect voor de NAC-supporter. Je zult maar jarenlang tegen halfslachtig voetbal, trainers als Zwamborn, Lok, Aandewiel en Karelse en tegen een homp vlees noch vis-voetballers, van Sander van Gessel tot Tim Gillissen, aan moeten kijken! Daar wegen de schaarse, wel aansprekende types als Tamás Petö, (toch) Leonardo, Amoah, Lurling en Bayram niet tegenop. Dat je je daarom op de avondjes NAC tijdens de wedstrijd met andere dingen bezighoudt en je na afloop laveloos laaft aan het goudgele gerstenat, is dus alleszins begrijpelijk. Maar dat verschaft de rioolratten noch Sjoerd een alibi om ranzigheid te verspreiden dan wel te accepteren.

Ps. Laat ons hopen dat dit niet vervliegt nu Gertjan en Sjoerd, ieder vanuit eigen invalshoek en belang, even wat anders aan hun hoofd hebben.

– De afbeelding van de Rat komt van speednews.derat.nl
Sjoerd poseert uiteraard op ad.nl

Advertenties

2 Reacties op “DE ENE NAC-SUPPORTER IS DE ANDERE NIET

  1. Tsja, Verbeek heeft nu wel even heel andere kopzorgen dan wat NAC-idioten. Neemt niet weg dat de strekking me wel aanspreekt. Overal is er marginaal geteisem dat ongestoord zijn gang lijkt te kunnen gaan. Maar, het moet gezegd, ook vaak wordt misbruikt of partijen in gijzeling houdt. Zoals gisteren dus bij Ajax-AZ, waar na één idiote actie niet tot de orde van de dag wordt overgegaan, maar oneigenlijke argumenten en motieven in stelling worden gebracht. Al was dat waarschijnlijk meegevallen indien Nijhuis niet die belachelijke rode kaart had uitgedeeld c.q. zich niet in die positie had gedwongen gevoeld.
    Met excuses aan Mazuro voor het niet on topic blijven.

  2. Pingback: HET BLOGBROEDERSTRIPVERHAAL – Een voorpublicatie |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s