DE TRAINER ALS (OEFEN)MEESTER

“Zelf zeker nooit gevoetbald?” Een vraag die je af en toe aan een scheidsrechter stelt nadat hij een, in jouw ogen, onbegrijpelijke beslissing heeft genomen. Uit alles blijkt dat die beslissing een gevolg is van het feit dat de beste man echt geen gevoel heeft voor het spelletje. Want als je binnen de voetbalwereld respect wilt krijgen, dan is het een pre dat je op enig niveau hebt geacteerd. De bekende discussie tussen de leraren en voetballers is hier een uitwas van. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat een leraar nooit op niveau kan hebben gespeeld.

In de VI las ik dat Ronald Koeman af en toe nog meedoet met partijen of positiespelletjes. Zijn spelers verbazen zich er dan over dat hij het allemaal zo goed ziet en de vrijstaande man snel en goed inspeelt. Echte klasse verloochent zich nooit. Maar er zijn ook vele voorbeelden van trainers die zo nodig mee willen doen terwijl ze dit uit zelfbescherming juist achterwege zouden moeten laten. Want meedoen aan een spelletje kan je als trainer maken, maar net zo hard breken. Vooral trainers die gestopt zijn met voetballen vanwege een blessure, doen er verstandig aan niet meer mee te doen. Omdat zij meestal de gehele situatie niet meer overzien en zich alleen nog maar laten leiden door hun eigen fanatisme. Het doet afbreuk aan de kwaliteit van het (positie)spel, maar vooral aan hun gezag en positie. Dat zij dit vaak zelf niet doorhebben, maakt het schouwspel nog treuriger.

Maar een goede actie kan je als trainer ook nog hoger op een voetstuk plaatsen. Dit bewees Hassan Shehata op tweede kerstdag tijdens de wedstrijd van zijn Zamalek tegen Telephonat Bani Sweif. De achteloosheid van de beweging en het daarna direct coachen van zijn team, zonder verder stil te staan bij wat hij zojuist deed. Het gejuich van de tribune is één, maar het applaus van de spelers op het veld maakt dat je die wedstrijd nooit meer gaat verliezen. Duidelijk een voorbeeld van “Zeker jaren op niveau gevoetbald?” Saillant detail was dat Mido eindelijk weer fit was en tot de wedstrijdselectie behoorde!

– De wijze(nde) Koeman komt van www.voetbaloutsite.nl

Ps. Heeft u al gestemd op Voetblah’s Voetbal Verzoener 2011?

Advertenties

5 Reacties op “DE TRAINER ALS (OEFEN)MEESTER

 1. Aardig epistel,
  Ben ik het een keer helemaal mee eens.
  IN de eerste alinea staat terecht dat leraren ook op niveau kunnen hebben gespeeld.
  Bij mij is dat letterlijk het geval.
  Als niveau teminste het 2e van Rood-Wit Veldhoven mag zijn en leraar 32 jaar VMBO en MBO in oa.a Eindhoven,Boxtel en Geldermalsen.
  En Mazuro weet hoe ik de trainingen van de roodwitte jeugd verzorgde.
  Daar kan Ronald Koeman wat van leren.
  Als je talentjes opleidt waar Moniz, Robben en Nistelrooy naar staan te kijken op de Masters bij PSV dan ben je inderdaad leraar en trainer.

 2. Aardig postje. Maar om nou uitgerekend San Marco als voorbeeld te nemen van een trainer die beter niet mee kan doen op de training…! Dat zijn trainerscarrière vooralsnog geen succes is, verlet niet dat hij met nog met negen vingers in de neus, op één enkel en geblinddoekt boven zijn discipelen uit zou steken. Op welke positie dan ook zou niemand partij voor hem zijn.

 3. Mooi filmpje. Doet me denken aan die legendarische actie van Dragan Stojkovic, alleen bleef die er wat minder onbewogen onder en kreeg hij zelfs straf. Zie http://www.youtube.com/watch?v=XQPR43v64e4&feature=related , het begint echt op 0.15!!

 4. Pingback: VOOR NIKOS DABIZAS EN AL DIE ANDEREN |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s