JOHAN MODAAL – Aflevering 1: Jan Vreman

populist

Beste Jan,

Je voetbalde in achttien seizoenen 375 wedstrijden voor De Graafschap, waarvan een groot deel als de laatste semiprof van ’s lands hoogste voetbalcompetitie. Naast je voetbalbestaan was je 32 uur per week actief als productiemanager in de eierenhandel. Hiermee was je de laatste Mohikaan van de volkssport die wist wat een arbeidersbestaan was. Het moet een eenzaam bestaan zijn geweest. Je bent de enige die begrijpt dat een vrouw niet noodzakelijkerwijs de hele dag in de PC Hooft jouw geld moet uitgeven en de enige die weet wat het is om je acht uur onafgebroken aan een taak te zetten. Jan, je was potverdomme de laatste Eredivisievoetballer die nog wist wat de prijs van een brood (al dan niet met een eitje erop) was! Net als dorpsgenoot Martijn Meerdink verklaarde je vaak trots te zijn ‘op je agrarische afkomst‘.

Jan Vreman image-4041878Als noeste arbeider kun je bij het legioen van de Superboeren natuurlijk niet stuk. Er is zelfs een Jan Vreman-bokaal. Jan Vreman is een clubman, zullen ze je op De Vijverberg brommen. Volgens jou zelf ligt dat iets genuanceerder. Dat je in achttien seizoenen nooit een ander tricot droeg had niets te maken met clubliefde, maar simpelweg met het feit dat niemand op een goudeerlijke eierhandelaar zat te wachten. Desalniettemin lijken jij en De Graafschap onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een ernstige knieblessure en een Purrel Fränkel deden je uit de basis verdwijnen, maar desondanks bleef je je club trouw. Inmiddels ben je assistent-trainer bij jouw club en hoop je stiekem in de toekomst als hoofdtrainer aan de slag kunnen. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn. Jan de harde werker, het droomicoon van een Communistische Partij, gedoodverfd voorman der Superboeren. Maar daarna gun ik je een transfer naar een topclub waar je met grote spelers kan werken. Jan Vreman die verwaande vedettes kan bijbrengen wat opgestroopte mouwen betekenen. Jan Vreman die Zlatan Ibrahimovic in zijn nadagen eieren laat rapen. Jan Vreman die Royston Drenthe paaseieren laat schilderen voor doodzieke kindjes. Laat ze ooit maar kennis maken met de wetten van het volk en die van De Vijverberg.

Maar tot die tijd Jan, ben je hier op je plaats. Want het toeval en jouw voetbaltalent mochten je dan wel naar De Vijverberg leiden, in plaats van het door jou destijds bewonderde FC Twente. Maar toeval bestaat niet Jan. Jouw werklust en De Graafschap zijn een goed huwelijk. Wat zeg ik: een perfect huwelijk. Op de binnenkant van jullie ringen staat dr’an. En als je ooit Doetinchem verruilt voor een Spaanse topclub dan zullen we dat begrijpen. Niemand is het meer gegund dan jou. Als stoere hardwerkende mannen zullen het nooit uitspreken, maar stiekem zullen we een traantje wegpinken en je verschrikkelijk missen.

Het ga je goed Jan, maar vergeet nooit, zelfs niet in die Spaanse zon, wat hard werken is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s