THOMAS VAN DE GROEP MEMORIAL: Nu al de wedstrijd v/h jaarHet is donderdagavond 24 november 2010 wanneer IJsselmeervogels-jeugdspeler Thomas van de Groep op 11-jarige leeftijd de wedstrijd van zijn leven speelt. En tevens zijn laatste. Want Thomas is ongeneeslijk ziek, kanker. Hij scoort een hattrick, mag dus de wedstrijdbal houden in de wetenschap dat hij daar niet of nauwelijks meer tegenaan zal trappen. Een schrijnend besef, een onvoorstelbaar leed, een ongelooflijk onrechtvaardig, zo niet misdadig feit. Zijn club IJsselmeervogels heeft er alles aan gedaan om het peilloze verdriet van Thomas‘ dierbaren rondom dit tragische noodlot, voor zover mogelijk, te verzachten. Bovenstaand filmpje is een van de vele tastbare bewijzen daarvan. Negenduizend toeschouwers, waaronder vele prominenten, bevolkten de rooie helft van De Westmaat. Net zoveel als er uit alle hoeken van het (buiten)land op de moeder aller amateurderby’s afkomen.

Op 28 december, dus ruim ’n maand later, overleed Thomas; elf jaar jong pas. Elf, wrang genoeg een symbolisch voetbalgetal. Ook de herdenkingsactiviteiten waren hartverwarmend. Vandaag vindt de Thomas van de Groep Memorial plaats. Het grote Feyenoord heeft zich bereid verklaard om op De Westmaat te spelen tegen het vlaggenschip van IJsselmeervogels ter nagedachtenis aan Thomas. De complete Rotterdamse selectie zal aanwezig zijn en naar verluidt zullen alle titularissen op het kunstgras verschijnen. Voorafgaand is er een G-team-duel o.l.v. niemand minder dan Willem van Hanegem. De recette zal geheel ten goede komen aan het project KanjerKetting van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK). De kaartverkoop verloopt goed, dus het ziet ernaar uit dat het een in alle opzichten gedenkwaardige manifestatie zal zijn. Nu al, amper ’n week oud, de Wedstrijd van het Jaar. Weg met al die opgefokte Clásico’s! Hoezo morgen blauw tegen rood in Manchester?!

Dit weekend horen we met ons allen stil te staan bij een jongen die gewoon nog lekker tegen een balletje aan had willen schoppen. Die ervan droomde ooit de grote jongens-derby te spelen. Of misschien wel in De Kuip, omdat we van de ArenA even niets willen weten. Een jongen die achter de meisjes, of de jongens, aan had willen zitten. Dit weekend gaan onze gedachten uit naar Thomas, naar al die andere kinderen die door deze vreselijke ziekte zijn getroffen en naar alle ouders, familie, dierbaren en betrokkenen. Die, onontkoombaar, met gemengde gevoelens op de tribune zullen zitten. Wij wensen hen alle sterkte toe bij het verwerken van deze gevoelens van onzekerheid, verdriet, vrees en gemis. In elk geval hebben ze er bij IJsselmeervogels en Feyenoord alles aan gedaan om Thomas een prachtig, memorial afscheid te geven en om zijn familie en naaste omgeving, plus de vele genodigde kanjers en hún families een groot hart onder de ketting te steken. Wat ontzettend jammer toch dat Thomas er zelf niet bij kan zijn!

– De 1e afbeelding is afkomstig van www.rtvutrecht.nl
De 2e afbeelding komt van webwinkel.vokk.nl

Advertenties

6 Reacties op “THOMAS VAN DE GROEP MEMORIAL: Nu al de wedstrijd v/h jaar

 1. Mooi initiatief, mooie post. Las dat er toch nog enkele hersenloze hufters in zijn geslaagd om wat onrust te stoken rondom deze toch zo emotionele gebeurtenis. Maar laat dat niets af doen aan het troost biedende en lovenswaardige initiatief. Hulde aan IJsselmeervogels, Feyenoord en alle andere organisaties en personen die dit mogelijk hebben gemaakt!

 2. Mooie post. Dit is waar voetbal toch om gaat, met elkaar en voor elkaar. Een paar stompzinnige idioten die zich Feyenoordsupporters durven te noemen snappen hier helaas niks van. Dat moet niemand er van weerhouden om dit soort fantastische initiatieven te blijven organiseren voor mensen die wel weten wat het echte leven inhoud.

 3. Het was zeker indrukwekkend.jammer dat na afloop de fans van beiden teams met elkaar op de vuist gingen.

 4. Met dat rellen viel het nogal mee. Niet alles geloven wat de media de wereld in helpt. Zie o.a. http://www.lunaticnews.nl/nieuws/feyenoord-komt-op-voor-haar-supporters/

  • Je noteert twee veelbetekenende zinnen Sjoerd. ‘Met de rellen viel het nogal mee’, houdt dus in dat die er wel geweest zijn. Dat is op zich al treurig, hoe ‘meevallend’ ook. Het klinkt alsof we enige rellerigheid voor lief moeten nemen en ik vind dat we daar ons niet bij neer moeten leggen.

   ‘Niet alles geloven wat de media de wereld in helpt’, is op zich een terecht advies, maar jij en ‘Feyenoord’ helpen ook iets de wereld in, waarvan je verwacht dat we dat wél geloven. Misschien zijn er bij bovenstaande reflecties wel ooggetuigen-reacties, misschien ook niet.
   Uit diverse hoeken komen berichten dat het alles bijeen een zeer waardige manifestatie is geweest, niet in het minst ook dankzij ‘Feyenoord’. Toch is het zo dat juist in zo’n precaire, discrete en gevoelige situatie elk smetje uitvloeit over het hele gebeuren en dat is evenzo begrijpelijk als betreurenswaardig.

   De rol van ene Jelmer Geerds is idd een dubieuze. Zag een tweet van hem langskomen waarin hij De Telegraaf aanprees als ‘de enige krant die werkelijk betrokken is’ of woorden van die strekking. Volkomen misplaatst en een stuitend gevalletje van belangenverstrengeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s