TIJD VOOR EEN ANDER TRAINERSTYPEHet voetbalwereldje is vergeven van de rare snuiters: keepers, (assistent-)scheidsrechters, commissarissen, voorzitters, clubeigenaren en, je zou het haast vergeten, nogal wat heren voetballers zelve. Maar de trainert, de coach, de oefenmeester spant toch wel de kroon. Gods wegen en die van de voetbaltrainer zijn ondoorgrondelijk. En dan niet slechts voor de wisselspeler. Dat het een klus is die rare dingen doet met een persoon, mag een onversneden understatement heten. En dat is voor een deel alleszins verklaarbaar. Je hebt nog niet zo lang geleden een meer dan verdienstelijke voetbalcarrière afgesloten, je bekwaamd in de modernste trainingsmethodieken, de hele week op cruciale zaken getraind en gehamerd en bent vervolgens na het 1e fluitsignaal aan de goden overgeleverd. Je invloed is voorbij, je gezag verschrompeld, je vakmanschap geparkeerd. Machteloosheid in optima forma.

De trainert die dat beseft en zich daarnaar gedraagt, is de beste coach. Rustig (ook al is het ogenschijnlijk) zittend of staand in de dug-out, pokerface en aanwijzingen geven dan wel ingrijpen als het echt nodig is. Happel, Michels, dat soort jongens. Niet zoals De Kromme deed. Die ‘overacteerde’ Happel en  zette een zielloze zoutzak neer. Nee, dan het huidige trainerskorps! Druktemakers waarbij Jochem Myjer nog verstilt, stresskippen waarbij een legbatterij spontaan leegloopt. Zelfs bij het almachtige Barcelona draaft Pep langs de lijn alsof ie zojuist een zootje pillen heeft geslikt. En dan hebben we het niet over tranquillizers. Felix Magath! Jürgen Klopp! Als speler moet je gek worden van die mannen. Michel Preud’homme! Ook al zo’n volslagen idioot in zijn rol als voetbalcoach. In Italië zullen we er maar vanuit gaan dat het de landsaard is.

Bij ‘ons’ valt het nog best mee. Wij hebben meer poseurs onder onze entraineurs. Van Gaal is de bekendste, Kraay jr. staat nu officieel te boek als de belabberdste. Gespeelde, berekende emoties; voor zichzelf en voor de bühne, (oefen)meesters in de scorebordtrainingsmethodiek. Jargonfreaks, persconferenciers, 4e-mandekkers. Van Adriaanse tot Verbeek, met Jans meer mans. Het zijn meer middelmatige media-(cliché)mannetjes dan veelzijdige, vakmatige voetbaltrainers. Ruim baan dus voor een nieuw type voetbalcoach. Die de schaamte voor de inhoud voorbij is; die niet hengelt naar aandacht of hunkert naar erkenning. Die zichzelf en zijn team in de hand heeft, die wars is van beroepsnijd en competentiestrijd: de kopsterke hoofdcoach. De tijden van archetypen als Lokhoff, Brandts, Karelse, maar ook van superego’s als Adriaanse, Mourinho en Van Gaal zijn voorbij. Ter geruststelling van ons,  journaille-jongens: de wildgroei staat garant voor rare snijbonen en hun klonen. Neemt niet weg dat we hard toe zijn aan de rust, waarna we uit een ander voetbaltrainersvaatje moeten gaan tappen.

– De foto van Ernst Happel is afkomstig van http://www.feyenoord.nl
Die van Ton Lokhoff komt van http://www.waanindeweek.nl

7 Reacties op “TIJD VOOR EEN ANDER TRAINERSTYPE

 1. Ach, er lijkt me niet zoveel mis met het huidige trainerstype. Lekker gemêleerd gezelschap, voor elk wat wils. Dat het een stressbaan is, moge duidelijk zijn. Let maar eens op het uiterlijk van de heren, het zijn tropenjaren. Begrijp alleen niet goed dat er telkens weer uit dezelfde vijver wordt gevist, een vijver waarin nogal wat fossiele vissen zwemmen die absoluut niet (meer) geschikt zijn om een team te leiden en te coachen. Het besef dat het een vak is waarbij vele vaardigheden worden vereist, is wel groeiende, maar nog al te vaak wordt veel te opportunistisch en om meestal budgettaire redenen weer het bekende blik opengetrokken. Maar dat werkt nagenoeg altijd contraproductief en averechts. In de matching valt nog heel wat winst te behalen.

 2. Heel erg tijd voor een type Art Langeler dus 🙂

 3. of natuurlijk gewoon Wim Dusseldorp http://www.youtube.com/watch?v=wapaf0bwHCo

 4. Maar je hebt toch ook normale trainers.
  Het zijn niet allemaal neuroten en psycoleptisch ingestelde vuurvreters.
  Faber vind ik een humane gast zoals ik dat Van Cocu ook vind.
  Dat zijn in Nederland de mannen van de toekomst.
  Iedereen kan trainer worden…..dat is het probleem.
  De vvoropleiding is niet interessant.
  Of je vroeger docent was of metaalbewerker.
  Maar mannen als Louis van Gaal, Mourinho zijn natuurlijk niet helemaal normaal.
  Voer voor psychologen.

  Ernst Happel had ook een tik.
  Onder het motto kein geloel win je geen wedstrijden.

  Maar laten we wel wezen …onder de spelers lopen ook mafkezen.
  Piet Romijn. Theo Laseroms, Theo janssen, Glenn Helder, Over Kindvall.
  Jerry de Jong. Nigel de Jong, Manolev etc.

 5. Pingback: Lazy saturdays Doordebenen

 6. Pingback: DE MAKKELIJKSTE BAAN TER WERELD |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s