VOETBALIDENTITEIT (1): The Future is Almere


De komende weken zullen wij u af en toe verblijden met stukkies over een stukkie identiteit. Omdat dat dus heel belangrijk is; in de échte wereld, maar ook in de voetballerij natuurlijk. 

1. The Future is Almere
Op de foto links ziet u een bebrilde man van midden dertig in een voetbalstadion. Als voetbalconnaisseur valt u direct op dat dit geen volwaardig Eredivisie-onderkomen is, maar het bescheiden thuishonk van een Topklasser, dan wel Eerste Divisieclub betreft. Sleutelelement op de foto bevindt zich echter in de linkerbovenhoek; dit detail maakt het namelijk mogelijk dat de bezoeker eind december in zijn mouwloze polo op de tribune van het armlastige Almere City kan zitten.

De argeloze tribunebevolker zal dit wellicht slechts comfortabel vinden, wij vinden het symptomatisch voor het voetballandschap anno nu. Nog los van de klimatologische consequenties, getuigt het installeren van 25 prijzige terras-heaters in een Jupiler League-stadion van een volstrekt verkeerde focus. Er wordt geïnvesteerd in overbodige luxe, terwijl de basis (spelersgroep, jeugdopleiding, trainingsfaciliteiten) alle aandacht zou verdienen. Er wordt een irreëel rolmodel (Ajax natuurlijk) gekozen, terwijl het ontwikkelen van een authentiek, herkenbaar gezicht de sleutel is (zelfs Ajax is Ajax niet meer; dus als je Almere bent, wordt het hem zeker niet!).

Het gaat om een eigen identiteit mensen! En dan moet je dus niet om het seizoen van clubnaam wisselen (het kán in Almere). En dan moet je dus niet om het seizoen van clubkleuren wisselen (het kán in Almere). En dan moet je dus zeker geen terrasverwarmers installeren op een tribune waar alleen maar wannabe bobo’s, wannabe spelersvrouwen en familieleden van wannabe profvoetballers bivakkeren. Je spaarzame geld investeer je in plaats daarvan in je enige toekomst: een enthousiaste, jonge generatie supporters die geboren en getogen is in Almere en zich wil identificeren met een voetbalclub uit hun hometown. Betrek ze bij de club, geef ze een stem; laat ze sfeeracties organiseren. Laat hen Almere City zijn en schreeuw het met hen uit in VAK D, VAK 324 of VAK 1: “Fuck history, we are the future!!”

Advertenties

4 Reacties op “VOETBALIDENTITEIT (1): The Future is Almere

  1. Mr. Voetblah is back! En hoe! Fuck modern football!!

  2. Toen ik jong was las ik in de VI een stuk over een ambitieuze amateurclub die de voetbalcultuur in Nederland op de kop wilde zetten. Het systeem moest open gebroken worden, net zoals in Engeland. Deze club wilde namelijk ook graag doorstomen naar het betaald voetbal. Een mooi streven van een club met een nog mooiere naam “De zwarte schapen”. Omdat ik toen te druk was met andere dingen (hutten bouwen, oorlogje spelen, voetballen) vergat ik deze club weer tot een paar jaar terug zich een club meldde FC Omniworld. Na een tijdje kwam ik erachter dat ik over deze club al wat gelezen had. Waarom hebben ze ooit die meesterlijke naam weg gedaan. Als Zwarte schapen hadden ze mijn sympathie gehad. Nu walg ik van ze. Hup AGOVV!

  3. Wij zijn vak-D, en wie the FOCK IS AGOVV!!! Veel plezier in topklasse!!

  4. Leuk he, geen historie hebben?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s